Cучасне козацтво: У ЄВРОПІ НАЙГАНЕБНШЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ - ЦЕ НЕСПЛАТА ПОДАТКІВ

Служити Україні можна по-різному. Для цього не обов’язково говорити гучні слова, бити себе в груди чи вишукувати ворогів національної ідеї. Іноді достатньо просто сумлінно виконувати роботу на своєму робочому місці, доводячи свої позиції щоденними справами. Мій співрозмовник Генерал-хорунжий Макрушин Олександр Борисович, начальник податкової інспекції міста Харцизька, належить саме до таких людей.

– Розкажіть про свій життєвий шлях.

– Народився я в Донецьку, тут же вчився і працював. Після закінчення економічного факультету Донецького державного національного університету був направлений на завод машинобудування імені Ленінського комсомолу. Відпрацював там три роки, а потім ще сім років перебував на партійній роботі. Пізніше працював у відділі соціально-економічного розвитку, займав посаду заступника директора з економічних питань Донецького ремонтно-монтажного комбінату виробничого об’єднання “Укрторгмонтажтехніка”, потім був генеральним директором підприємства, що займалося виробництвом торговельно-технологічного устаткування.

Рік тому мене призначили головою податкової інспекції міста Харцизька.

– Ви неодноразово займали відповідальні посади, але робота податківця має свою специфіку. Чи легко увійшли в нову роль?

– Так склалося, що моя попередня діяльність була пов’язана з податковою сферою, крім того я сам – сумлінний платник податків. Було навіть цікаво спробувати себе в новій сфері. Працюючи тут, мені постійно доводиться застосовувати і знання з економіки, і набутий досвід.

За цей рік ми внесли багато нового в роботу податкової системи міста. Це пов’язано із визначенням цілей Президентської програми “10 кроків на зустріч людям”. Довелося попрацювати над зміною психології підлеглих податківців, різноманітних керівників, підприємців малого бізнесу. Більше уваги приділяємо бюджетоутворюючим підприємствам, тому що саме від них залежать робочі місця, заробітна плата, і надходження в державний та місцевий бюджети.

Так сталося, що саме слово “податківець” викликає негативну реакцію в суспільстві. Потрібен час для подолання цього стереотипу, та інші принципи роботи. Тоді у людей з’явиться довіра, вони виявлятимуть інтерес до співпраці, консультуватимуться з нами. Вже зараз вдалося досягнути певного рівня довіри в колі підприємців. Припинилися такі звичайні в минулому “наїзди”, здирницькі перевірки. Людям спокійніше працюється.

Місто наше дуже специфічне. Тут представлені всі різновиди народного господарства. Але останні три роки не було нормальної виконавчої влади. Зараз же прийшла нова команда, обрали нового мера і ситуація значно покращилася. Ми активно співпрацюємо з місцевою владою, і навіть отримуємо подяки.

– Дійсно, робота ваша дуже непроста...

– Я ще раз наголошую, податкова інспекція не повинна бути “караючим мечем”, але стежити за сумлінною сплатою податків її обов’язок. Від цього залежить поповнення бюджету, а, отже, пенсії, стипендії, заробітна плата. Потрібно виховувати в людях це розуміння, бо сплата податків має бути усвідомленою необхідністю, а не примусом.

У розвинених європейських країнах найганебніше правопорушення – це ухилення від сплати податків. За нього карають, оцінюючи як зазіхання на добробут держави.

Щодо козацтва, хочу зазначити, що в нашому Харцизькому окрузі цьому приділяється особлива увага. Якщо людина належить до лав козацтва, у неї виробляється військова чіткість, зібраність, дисципліна, а також честь і совість. Це стає передумовою відповідного світогляду. Козаки, будуючи свій бізнес, намагаються все робити законно, а сплату податків вважають своїм обов’язком перед державою.

– Звичайно свідомість громадян відіграє велику роль, але треба створити законодавчу базу і умови для розвитку середнього бізнесу. Для початку хоча б спростити умови реєстрації...

– У нас працює єдине вікно реєстрації, тому це питання вирішується досить швидко. Зникли довжелезні черги і нервова напруга.

Ми проводимо навчальні семінари, що також сприяє розвиткові малого бізнесу. Люди з цікавістю приходять, розповідають, задають питання. Таким чином виникає діалог і взаємодовіра.

Українським податківцям давно час припинити “улюблені прийоми” – відсиджуватися в кабінеті, а потім зненацька приходити з перевіркою, і, знайшовши купу недоліків, накладати стягнення. Єдиний результат такої методики – людська ображеність. Треба спочатку навчити народ працювати в правовому полі, а потім контролювати. Те ж саме у нас ставлення і до бюджетонаповнюючих організацій. Не потрібно з підприємства “викачувати” якомога більше оборотних коштів і жити одним днем. Підприємство може збитися з виробничого ритму і понести більші втрати для бюджету і для самого себе, якщо підходити таким чисто фіскальним способом.

– Ви маєте ідеальних платників податків?

– На сьогоднішній день наш найдобросовісніший платник – Харцизький трубний завод.

– Багато хто нарікає на занадто швидкі зміни в податковому законодавстві. Як експерт, Ви можете пояснити чим це викликано?

– Дійсно, закони дуже часто змінюються, на що нарікають і підприємці, і бухгалтери, які ледь встигають стежити за цими змінами.

Постійно йдуть нові листи, укази, доповнення, що, до речі, ускладнює і нашу роботу також. Результат – у підприємств зникає довіра і створюється враження, ніби ми спеціально вигадуємо ці закони, щоб ускладнювати іншим життя. Головна ж причина – некомпетентність людей, котрі займаються розробленням цих законів. І це дійсно проблема. На сьогодні триває процес розробки Податкового кодексу.

Але, незважаючи на всі ці негативні моменти, навіть за останній рік у суспільстві відчутні суттєві зміни. Значно знизився рівень корумпованості й хабарництва. Поспілкуйтеся з простими мешканцями, вони підтвердять.

– Розкажіть, що привело вас до козацтва?

– Справжній чоловік має бути військово вишколеним. Розвиток козацтва на сьогодні є дуже важливим. Адже це основа для виховання підростаючого покоління – майбутніх захисників вітчизни. Козацтво, його звичаї і традиції – це святиня, так само, як мова, віра, державна символіка. Саме тут, у козацтві, я зустрів велику кількість патріотично налаштованих людей. Вони надзвичайно сумлінно ставляться до виконання своїх обов’язків, а особливо до виховання молоді. У нас в Харцизьку діє козацький ліцей. Коли людина носить шеврони з державною символікою, це дисциплінує, формує любов і повагу до своєї Батьківщини. Думаю, виховуючи таку молодь, ми піднімемо націю з колін.

– Що б ви хотіли побажати нашим читачам з нагоди дня козацтва?

– Споконвіку козацтво стояло на чатах суверенності й утвердження України. Покрова – велике релігійне свято, і наші предки його шанували, вважаючи Покрову своєю заступницею. За час незалежності козацтво пройшло непростий шлях становлення, хоч в історичному вимірі 16 років – то лише мить...

Я хотів би привітати своїх колег, побратимів, і всіх, для кого цей день має особливе значення. Побажати всім щастя, міцного козацького здоров’я і невичерпної творчої енергії...

Спілкувався Ігор Кравчук