Слово редактора: УКРАЇНСЬКЕ КОЗАЦТВО - СПРАВДІ НАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ

Цей номер журналу “Гетьман” потрапить до читачів у переддень Дня Українського козацтва.

Так вже влаштована людина, що до певних подій, дат кожен робить принаймні внутрішній звіт про зроблене. Не є винятком і козаки.

Шановні читачі, переглянувши журнал, ви переконаєтеся в тому, що лідери Українського козацтва досить об’єктивно оцінюють як свою діяльність, так і розвиток Українського козацтва в цілому.

Для мене, як журналіста, котрий спостерігає за процесами з певної віддалі (адже відомо, що тільки так можна розгледіти щось велике і справжнє), цілком очевидним є те, що Українське козацтво розвивається за своїми неписаними законами, продукує їх і живе за власними принципами. Все чіткішими є тенденції, які свідчать про те, що період, коли у козацтві домінували зовнішні атрибути, уже в минулому. Сьогодні ж Українське козацтво набуває ознак, притаманних йому впродовж століть. Воно – носій традицій українського народу, мови (особливо це помітно в русифікованих східних регіонах України), звичаїв, тобто тих цінностей, які вирізняють українську націю з-поміж інших, роблять її самобутньою. Діяльність цієї громадської організації стає все помітнішою у суспільстві. Саме тому її лави поповнюються достойними громадянами. Кандидати у козацтво проходять ретельну перевірку.

Незаперечним є той факт, що Українське козацтво уже не може кваліфікуватися як звичайна громадська організація, котрих зарає є тисячі. Українське козацтво потребує особливого статусу. Адже ця структура – реальна сила, котра, не дозволяючи себе використати жодній політичній партії, водночас є стабілізатором політичних процесів у державі, а також тією реальною силою, яка готова в будь-який момент підтримати Гетьмана-Президента України Віктора Ющенка.

Сьогодні широко обговорюється у суспільстві Концепція розвитку Українського козацтва на найближчі 10 років. До речі, вона схвалена попереднім урядом. Як це відбуватиметься і яким буде результат – дізнаєтеся із запропонованих статей.

Якби там не було, козацтво з кожним роком набирає сили і стає чи не єдиною справді народною організацією.