Економіка: КОМПАНІЇ "УКРІНТЕРМ" - УЖЕ 13 РОКІВ

Михайло Андрійович КИРИЧЕНКО, начальник служби безпеки підприємства “Укрінтерм”

– Розкажіть про себе та свою діяльність.

– Я довгий час працював в органах внутрішніх справ та оперативних службах. Маю звання полковника.

В “Укрінтермі” в коло моїх обов’язків входить вирішення широкого спектра проблем безпеки, як у Білій Церкві, так і в наших регіональних представництвах, – це моніторинг конкурентів, фінансова безпека, охоронна діяльність та ряд інших питань.

Колектив, яким мені доводиться керувати, переважно чоловічий. Це люди зі значним життєвим та професійним досвідом. За роки спільної праці у нас налагодилися позитивні та гармонійні стосунки.

Можна назвати низку акцій, в яких ми брали участь. Наприклад, наш колектив одностайно підтримав козацький рух, розпочатий Андрієм Григоровичем Дрофою. У 1995 році “Укрінтерм” приєднався до лав Українського козацтва. Сьогодні ми виступаємо окремим підрозділом Січі імені Семена Палія. Щорічно до нас приєднуються люди.

Мені приємно перебувати у такому багатонаціональному, водночас щирому та небайдужому до нашої національної ідеї колективі.

Справа, яку ми робимо, впливає на статок України загалом та комфорт кожного окремого споживача, адже це велика економія газу та тепла. Розраховуючи кубатуру та квадратуру приміщень, ми оптимально вираховуємо ті необхідні функціональні можливості, що їх нестиме людям наше обладнання.

“Укрінтерм” – компанія, що не тільки завжди стоїть на твердих державних позиціях, а й за допомогою впровадження своїх новітніх технологій робить вагомий внесок у розвиток енергетичної економіки, невпинно завойовуючи популярність на вітчизняному ринку. За цією технікою майбутнє.

Петро Микитович МОРОЗ

– Ви – незмінний керівник компанії “Укрінтерм”. Як би ви охарактеризували тринадцятирічний шлях компанії?

– Шлях цей був непростий, а часом навіть тернистий. Сьогодні бізнес, а особливо виробнича галузь, потребує особливої підтримки.

На початку 90-х, коли ми тільки починали, ситуація була досить складною. Адже завжди легше займатися купівлею-продажем, поїхавши до Туреччини чи Китаю та купивши дешевий неякісний товар, і одразу мати прибуток. Інша справа – самому створювати матеріальні блага. Клопоту забагато: зробити, захистити, підшукати клієнтів… А скільки наглядачів та комісій треба пройти!

Хто зараз годує всю чиновницьку рать? Не перекупники, а саме виробники. Працюється нелегко, але ж і цю роботу потрібно виконувати.

Моє життєве кредо: “Хто як не я?”

Напевно, найбільша цінність – це люди, дружній трудовий колектив, який ви зуміли створити.

– Усіх тих людей мені Бог послав. Ми б не зустрілися, якби заздалегідь це не було обумовлено, адже добро завжди тягнеться до добра, а зло – до зла. Але як говорила мені одна мудра людина, істина – це чорне й біле, день і ніч. Все інше є чиїмось суб’єктивними думками.

– Але все-таки успіх справи залежить від лідера, тобто людини, яка йде на кілька кроків попереду інших.

– Так, справді, треба вміти дивитися трошки далі лінії горизонту, бо ті, хто живе лиш сьогоднішнім днем, приречені на поразку.

Свого часу я одержав ґрунтовну освіту, мав хороших наставників, які прищепили мені прагнення дивитись уперед і мислити глобально. Крім того, важливою складовою нашого успіху є те, що в “Укрінтермі” зібралися не випадкові перехожі, а висококласні фахівці своєї галузі. Усі вони чемні, порядні, справжні козаки.

– Спостерігаючи за вашими колегами під час семінару, перше, що впадає у вічі, це демократе і невимушене спілкування. Усі вони різні, проте всі однаково легко висловлюють свої думки, відстоюють позиції. Як вам це вдалося?

– Цей принцип практикувався ще запорізькими козаками. Коли збирається віче, кожен бере участь в обговоренні, висловлює свої думки, а потім усі разом приймаємо рішення. А коли рішення вже ухвалено, з ним треба погоджуватися, незалежно від того, подобається воно чи ні.

Що ж до сьогоднішнього семінару, то ми за місяць повідомили тему обговорення, бо нас дійсно цікавлять погляди всіх представництв – східних, західних, північних та південних. Тільки так ми приймаємо рішення. Воно, як добре вино, має визріти.

– Представництва вашої компанії є фактично в усіх куточках України. Як би ви охарактеризували роботу в різних регіонах?

– Ми щорічно проводимо підсумки і визначаємо кращих у різних номінаціях – людина року, меценат року, відзнаки за найкращі економічні, технічні розробки. Але варто зазначити, що технічна культура вища на заході – у Львівській, Івано-Франківській та Хмельницькій областях. Хоча варто віддати належне Криму, Миколаївщині і, звичайно, Київщині, адже тут зосереджено весь економічний і технічний потенціал. Трохи слабшими є Луганська та Донецька області.

Сьогодні однією з найактуальніших проблем є перспектива кадрового голоду. Незабаром у Харкові відбудеться всеукраїнська олімпіада. Зберуться кращі студенти – майбутні фахівці нашої галузі. Ми також туди поїдемо, розповідатимемо про нашу компанію. Вже підготували спеціальні призи для переможців, адже необхідно заохочувати молодих спеціалістів.

Ми підписали договір про навчання студентів у ВНЗ на спеціальностях нашої галузі – теплоенергетика, електроніка тощо. Ми сплачуємо за їхнє навчання, але потім людина має п’ять років відпрацювати на нашому підприємстві.

– Під час семінару ви зачитали морально-етичні настанови, якими мають керуватися працівники. Як ви вважаєте, це матиме вплив на колективну працю?

– Ми всі ділові люди, але моральний аспект такий самий важливий, як і професійний. Тому ми й створили кодекс поведінки укрінтермівця. Він має бути у кожного на столі, як у віруючої людини – Біблія.

Іноді, коли людина залишаєшся наодинці з власною совістю, треба взяти той аркуш і почитати. Тоді між рядків можна побачити очі тих людей, з якими працював, зустрічався. Це дозволить прийняти правильне виважене рішення.

БиЮКостянтин СІНІЦИН,

директор "Станіславінтерм"

Івано-Франківськ.

– Розкажіть про свою роботу в “Укрінтермі”

– Івано-Франківському підрозділу виповнилося 12 років, з яких 10 років працюємо з “Укрінтермом”. У 1999 році ми зайняли перше, а в 2000 році – друге місце по Україні.

Зараз займаємося впровадженням нових технологій, а саме: когенерація, виготовлення котлів “Софія”. Ми співпрацюємо з чехами, але основну роботу все ж здійснюємо в Україні.

Разом ми не тільки працюємо, а й відпочиваємо. В “Укрінтермі” є чудова традиція: представники Молдови, Білорусії, Росії та України з сім’ями зустрічають разом Різдво. Цього року гостей приймали ми. Після підсумкової наради відбулися урочистості, святкування, відвідини Почаївського монастиря. На жаль, не складалося з лижами.

– Що б Ви хотіли побажати “Укрінтерму”?

– Передусім, “Так тримати!”, адже “Укрінтерм” щороку збільшує обсяги виробництва на 20 % і постійно розвивається. Значна частина залежить від представництв. Головне, що всі ми разом – це сила.

Олег Миколайович, директор приватної фірми “Агро терм”. м. Черкаси

– На цьогорічній підсумковій нараді Вас оголосили Людиною року. Розкажіть трохи про себе.

– У системі “Укрінтерм” я працюю три роки. Ми починали з продажу, потім зайнялися сервісними послугами. Сьогодні маємо монтажну групу з 30 чоловік, які дають людям тепло. Намагаємося весь час покращувати свій рівень. Ми маємо значні економічні показники. Минулорічне Різдво святкували на Черкащині, нам вдалося провести все на гідному рівні.

А щодо обрання “Людиною року”... Це рішення людей, збоку їм видніше. Але, безумовно, мені приємно.

– Що хочете побажати “Укрінтерму”?

– Рухатися вперед, реалізовувати нові ідеї, надбання, переймати європейський досвід, ну і, звичайно, розширювати свої межі.

Іван Володимирович ВІВЧАРІВСЬКИЙ, директор фірми “Укрінтерм Львів”

– Я один із перших, хто розпочинав роботу в “Укрінтермі” у 1994-95 роках. Із того колективу нас залишилося троє.

Працюємо добре, але високі показники у нас не тому, що котли якісні, а тому, що маємо чудового керівника, якому хочу подякувати, побажати здоров’я і всіх благ. Петру Микитовичу вдалося об’єднати на підприємстві українців, росіян, білорусів, молдаван, греків. Я вважаю, що навіть політики могли б позаздрити нашій єдності. За стільки років у нас не було ніяких конфліктів, ніхто ні з ким не бився, не ділив шкіри невбитого ведмедя. У нас дружній колектив, уже вісім років поспіль святкуємо разом Святий вечір.

Ми цінуємо добре ім’я “Укрінтерму” та наших клієнтів, а, передусім, нашого керівника. Він також переймається нашими проблемами і вболіває за нас та роботу: навчає, проводить закордонні зустрічі, постійно впроваджує щось нове. На підприємстві чітка дисципліна, немає панібратства, кожен знаходиться на своєму місці, усі працюють.

Пам’ятаю, коли до нас приїжджали французькі представники, то їх цікавило все, до всього придивлялися. Перед від’їздом вони ухвалили вердикт – фірма непереможна.

Коли нас питають: ”Який котел найкращий – німецький, італійський чи український?”, я відповідаю, що найкраще джерело тепла – це серця вірних друзів. А друзів у нас багато і серця маємо гарячі. Тому ми непереможні.

Харків.

Володимир Миколайович ПУЛЬ, “Слобожанщина Інтерм”

– Розкажіть, як працюється у вашому регіоні?

– 2006 рік був непростим щодо просування продукції в Харківському регіоні. Але безперечним плюсом є те, що ми не тільки пропонуємо обладнання, а й здійснюємо сервісне обслуговування. Всі найновіші досягнення техніки проходить первинну апробацію у нас. Через це йде доопрацювання з урахуванням різних особливостей.

Я вимогливий до себе і до підлеглих. Тільки так можна рухатися вперед. Конкурентної продукції багато, але ми утримуємо своїх клієнтів саме за рахунок високоякісного сервісного обслуговування, чого інші запропонувати не можуть.

Я завжди кажу, що котел будь-якої фірми – це тільки шмат заліза. Важливо мати людей, які допоможуть у його експлуатації. Адже залишитися в Харкові без опалення, коли температура -20, і чекати на деталі з Києва, – це жахливо. А “Укрінтерм” надає сервісне обслуговування вже за кілька годин.

– Щоб ви хотіли побажати “Укрінтерму”?

Більше прислухатися до регіональних представництв, адже будь-яку проблему ми знаємо зсередини. І, звичайно, розвиватися і процвітати.

Іван Шилов, голова правління Білоцерківського КП Хлібопродукт:

– Тринадцять років – це визначна дата. “Укрінтерм” існує майже стільки, скільки й незалежна Україна. Сьогодні це система, що опалює всю Україну.

Ми здобули авторитет, маємо європейську якість, що базується насамперед на новітніх технологіях та висококласних спеціалістах.

Я сам за фахом інженер, маю 22 роки стажу, сфера теплоенергетики для мене є близькою. І коли я слідкую за тими передовими технологіями, що їх впроваджує Петро Микитович, це викликає однозначне захоплення.

Сьогодні на українському ринку виграє той, хто зможе виробляти високоякісну продукцію за мінімальну ціну.

Продукція Петра Микитовича відповідає усім вимогам. Зараз усі прагнуть незалежності, а “Укрінтерм” якраз пропонує людям автономні котельні та опалювальні системи. Моя фірма – їх постійний клієнт, ми ними дуже задоволені.

– Ваші побажання “Укрінтерму”?

Хочеться побажати насамперед процвітання. Я впевнений, за цією компанією майбутнє. Адже маючи такий науковий, промисловий та людський потенціал, хороших вітчизняних та зарубіжних партнерів, можна з впевненістю дивитися у майбутнє.

Анатолый Янішевський, Засупник Генерального директора КП "БДК"

Мені надзвичайно приємно вітати “Укрінтерм” зі святом. Ми співпрацюємо вже 13 років і користуємося теплообладнанням саме цієї фірми, встановлюючи модульні котельні в багатоповерхових будинках. Вони зарекомендували себе як дуже економні, якісні, зручні та легкі в користуванні.