Сучасне козацтво: Володимир Шапочкін, генерал-хорунжий Українського козацтва: “САМІ ВЧИМОСЯ ДЕМОКРАТІЇ І НАВЧАЄМО ІНШИХ”

Про Володимира Шапочкіна, підполковника податкової міліції, першого заступника начальника Державної податкової інспекції міста Харцизьк, для котрого честь і обов’язок не простий звук, ми писали у попередньому номері видання. Сьогодні з’явився, як кажуть журналісти, інформаційний привід згадати про цю прекрасну людину знову у зв’язку з присвоєнням йому чергового козацького військового звання – генерал-хорунжий Українського козацтва.

Від колективу редакції видання “ГЕТЬМАН” щиро вітаємо його із високим званням і бажаємо нових здобутків у розбудові Українського козацтва й надалі бути прикладом та наставником для молодих козаків.

Попри велику зайнятість генерал-хорунжого, нам вдалося поспілкуватися з ним.

– Володимире Никифоровичу, що для вас є Українське козацтво?

– Козацтво – не тільки данина минулого, а швидше чітке усвідомлення сучасного. Українське козацтво має славні демократичні традиції, недаремно його організацію, Запорізьку січ, називали першою у Європі демократичною республікою. Як людині військовій, котра добре розумніється на порядкові та дисципліні, за ці якості мені імпонує й козацтво. Ми повинні повчитися у козаків поваги до старших, святинь, нашої Батьківщини. Сподіваюся, що моє перебування у лавах Українського козацтва сприятиме його розвитку і утвердженню у суспільстві як продуктивної і патріотичної сили.

– У вас складна і відповідальна посада. Як працюється заступнику начальника Державної податкової інспекції сьогодні, які завдання перед собою ставите?

– Наше основне завдання – поповнення бюджету, що є передумовою своєчасних соціальних виплат, пенсій тощо. Зараз, на щастя, нема жодної заборгованості у цій сфері у Донецькій області. Я, безумовно, ратую за те, щоб був прийнятий Податковий Кодекс, адже це цілий звід законів, які регулюють правове поле і потрібен він передусім для захисту вітчизняного товаровиробника.

Крім того, ми поступово переходимо на електронну звітність, яка повинна спростити життя підприємцям, позбавити їх черг та викликаних цим неприємних відчуттів.

– Як щодо питання повернення ПДВ?

– Для великих фірм, які вчасно і чесно сплачують податки, у найкоротший термін будуть повернуті ПДВ. Це також потрібно законодавчо врегулювати, аби позбутися так званих “фірм-одноденок”. Тут слово знову за новим податковим кодексом.

– Чи надаєте допомогу підприємцям?

– Для підприємців у нас створена Громадська приймальня, де консультують компетентні фахівці. Ми також проводимо безпосередні зустрічі з підприємцями, щоб з перших вуст знати з якими проблемами вони стикаються, і намагаємося максимально допомагати їм. У нас вже давно зник імідж податкової, як якогось карального органу.

– Чи не викликає у вас, м’яко кажучи, роздратування, коли підприємці не погоджуються з вашими рішеннями і подають справи на розгляд до суду?

– Я глибоко переконаний, що це звичайна практика демократичного суспільства. Інакше не може бути. Людям з іншими поглядами нема місця в податкових органах. Ми самі рекомендуємо нашим клієнтам і навіть записуємо в актах, що вони мають право звертатися до суду, коли не погоджуються з нашими рішеннями. Я вважаю, що це правильно.

Розмову вів Ігор Андріївський