Літопис МГО "Козацтво Запорозьке": СВЯТКУВАННЯ ЧЕТВЕРТОЇ РІЧНИЦЯ СТВОРЕННЯ БІЛОЦЕРКІВСЬКОЇ СІЧІ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА ІМЕНІ СЕМЕНА ПАЛІЯ

Героїчна історія України – це історія її козацького лицарства. За кожним відомим іменем виразно окреслюється постать політичного діяча, козацького ватажка, народного героя, талановитого полководця. Своїми титанічними зусиллями вони творили Українську державу, боролися за кращу долю свого народу, стаючи діячами загальноукраїнського, загальноєвропейського значення. А Українська козацько-гетьманська держава стала своєрідним символом Золотого віку Україну. Тому й жива донині мудрість, сила і відвага героїв-козаків, бо несуть її славні нащадки козацької звитяги.

Андрій Дрофа, Польовий гетьман, генерал-отаман Українського козацтва, заслужений будівельник України:

– Ми сьогодні зібралися тут, щоб не тільки відсвяткувати четверту річницю з дня утворення Білоцерківської січі, але й засвідчити, що козаки у цей неспокійний час ідуть своєю дорогою і твердо знають чого хочуть. Сьогодні тут присутня не тільки Білоцерківська січ, але й наша підшефна школа, кадетський корпус. На свято приїхало багато гостей з усіх областей України та Автономної Республіки Крим. Душа радіє, що з кожним роком нас стає все більше і більше.

Приємним фактом є і те, що білоцерківчани та мешканці району стоять у черзі, щоб вступити в ряди Білоцерківської січі. Особливо приємно, що у наших лавах багато молоді.

Я хочу подякувати гостям, які приїхали з різних куточків України, за те, що вони знайшли час бути тут і святкувати разом із нами.

Гетьман Українського козацтва Микола Пантелик:

– Отче духовний, всечесне Українське козацтво, великий Український народе!

За чотири роки ми не сформувалися. Ми стояли тут віки, а чотири роки – це час із моменту нашого юридичного оформлення, завдяки надзусиллям великого Українця Андрія Григоровича Дрофи. Тому сьогодні ми можемо бачити нащадків славних козаків Івана Степановича Мазепи та Семена Палія.

Шановний Андрію Григоровичу! Вам і вашим побратимам від усієї України і від усього козацького люду низько вклоняємося.

У часи, коли різні політичні сили зчепилися у боротьбі за владу, ми вшановуємо наших героїв. Наприклад, 22 травня наша делегація відвідала у румунському місті Галац великого сина Українського народу Івана Степановича Мазепу. Це подія величезного значення, про що свідчить хоча б присутність понад 20-ти телекамер. Нам було надзвичайно приємно, що у місті Галац, із населенням у 200 тисяч, два райони з чотирьох носять ім’я Мазепи: Мазепа І та Мазепа ІІ. Іван Степанович – єдина людина у світі, котра за своє правління побудувала найбільше храмів. Тому ми й знаходимося тут, у Білій Церкві, на історичній землі. Українське козацтво робить свій народ впевненішим у собі. Адже кожен українець має право вважати себе козаком.

Козацтво – це та сила, котра повинна формувати новітню історію України.

Слава Україні! Слава героям!

“Так ось вона січ, – писав Микола Гоголь. – Ось те гніздо, звідки вилітають усі ті горді й дужі як леви. Ось звідки розливається воля і козацтво на всю Україну”.

На відроджуваних у славі й могутності теренах для поколінь Українського народу слово козак давно набуло особливого історико-героїчного змісту. Ми вимовляємо його з національною гордістю, проймаючись святою повагою до предків. Через віки до нас дійшов шелест козацьких знамен, брязкіт зброї та сповнена волі пісня. Образи сильних і відданих своїй рідній землі людей – межа між минулим і майбутнім нашого народу.

Заступник Білоцерківського міського голови Віктор Росоха:

– Понад триста років тому саме на цій горі стояв один із загонів великого полководця – українського козака Семена Палія. Приємно, що саме на цій горі четвертий рік поспіль збираються представники великої козацької родини, яка щороку поповнюється.

Багаті традиції Українського козацтва у сьогоднішню нелегку годину розвитку України є саме тією відправною ідейною крапкою, від якої повинна формуватися політика в державі. Саме українські козаки століттями відстоювали свою незалежність, можливість працювати на землі та виховувати своїх дітей. Вони не воювали за владу, не ділили гроші, а лише хотіли мирно жити. Традиції, що відроджуються в Українському козацтві, мають стати стержнем національної ідеї. Я переконаний, що саме ваша робота із залучення до традицій молоді, юнацтва, підшефних шкіл, ліцеїв на довгі роки продовжить історію козацтва.

Хочу подякувати Гетьману Українського козацтва за те, що він завжди приїжджає до Білої Церкви. Хочу подякувати безпосередньо Андрію Григоровичу Дрофі, Петру Микитовичу Морозу та іншим представникам Білоцерківської січі за роботу, яку вони роблять у цьому місті.

Роман Плугатар, отаман окремого Білоцерківського полку, полковник Українського козацтва, голова Білоцерківської районної держадміністрації:

– Сьогодні у нас особливий настрій. Громада Білоцерківщини радіє з приводу дня народження Білоцерківської січі. Адже Білоцерківський районний полк – незвичайний полк Білоцерківської січі. Це особливі козаки, котрі мають дух українства, патріотизму і всього того, що належить до стимулів соціально-економічного розвитку нашого краю. Від щирого серця хочу сказати слова подяки командиру Андрію Григоровичу Дрофі, людині, без котрої ми не уявляємо створення нашої січі, людині, яка є політично активною особистістю, будівничим нашого суспільства.

Тільки Українське козацтво та український дух зможуть вивести нашу країну з кризи. Тому варто ще раз нагадати про нашого гетьмана Івана Мазепу. Це наш земляк, котрий народився в селі Мазепинці у родині Колядинців. Він був єдиним серед гетьманів, який зумів об’єднати правий і лівий береги Дніпра. Він побудував найбільше церков. На гетьмана Івана Мазепу можуть рівнятися усі, починаючи від верхніх ешелонів влади і закінчуючи керівниками, від яких залежить життя людей у будь-якому куточку нашої держави.

Білоцерківська січ є прикладом для всієї держави. Андрій Дрофа, Петро Мороз, Іван Шилов – люди, які є не тільки меценатами. Сьогодні вони докладають чималих зусиль, спільно з Андрієм Дрофою, до будівництва церкви у селі Мазепинці. Ми переконані, що в день Святої Богородиці – Покровительки Українського козацтва – церква постане.

Дмитро Сагайдак, Верховний отаман, гетьман МГО “Козацтво Запорозьке”.

– Шановні панове козаки!

Я хотів би привітати вас зі святом на цій святій землі. Приємно, що ви зібралися для гарної козацької справи та дружніх порад.

Хочу показати вам наказ, згідно з яким Андрія Дрофу нагороджено орденом “Козацької слави” ІІ ступеня.

Поет-пісняр В’ячеслава Третяк, збірка “Пісні джерелять понад Россю”:

Чи знати міг маньківський сотник,

Чи думав Євдоким Козій,

Що правнук буде не кіннотник,

А кошовий Дрофа Андрій.

Насамкінець виступив польовий гетьман, Верховний отаман Білоцерківської січі Українського козацтва імені Семена Палія, генерал-отаман Андрій Дрофа, зачитавши святковий наказ про присвоєння чергових звань козакам.

Також було оголошено, що заступником польового гетьмана Білоцерківської січі призначено Сергія Петровича Вахнія.