Освіта: ЕФЕКТИВНІСТЬ ПАТРІОТИЧНОГО ВИХВАННЯ УЧНІВ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВК

Першим і головним принципом здійснення патріотичного виховання серед учнівської молоді в єдиному навчально-виховному процесі є принцип виховання свідомого громадянина України, високоморальної особистості.

Патріотизм – складне і багатогранне поняття, що включає в себе любов до України, свого народу, турботу про його добробут. Це готовність відстоювати незалежність своєї держави, служіння та захист України. Визначальною рисою українського патріотизму повинні бути його результативність та дієвість. Патріот – не той, хто бачить ускладнення, труднощі, помилки, невирішені проблеми. Патріот – людина, яка розуміє соціально-політичну ситуацію в країні й готова перетнути перешкоди та поєднати свою долю з долею Вітчизни.

За роки незалежності в Україні створено передумови для обновлення змісту і технологій патріотичного виховання, формування гуманістичних цінностей та громадянської позиції підростаючого покоління.

Мета та головні напрямки патріотичного виховання здійснюються у відповідності з виховними завданнями:

• виховання поваги до Конституції України, Законів України, державної символіки;

• утвердження у свідомості особистості патріотичних цінностей, шанобливого ставлення до історичного та культурного минулого України;

• усвідомлення взаємозв’язку між правами людини, індивідуальною свободою та патріотичною власністю;

• набуття учнівською молоддю патріотичного досвіду на основі участі в процесах становлення державності, в життєдіяльності громадянського суспільства;

• формування національної і етнічної самосвідомості, любові до рідної землі, держави, свого народу. Здійснення духовної єдності населення усіх регіонів України, Криму;

• формування толерантного відношення до інших народів, культур і традицій;

• культивування кращих якостей української ментальності – працелюбності, свободи, справедливості, бережливого відношення до природи рідного краю;

• формування культури рідної мови, вивчення української мови;

• направлення учнівської молоді до активної протидії аморальності, правопорушенням, шовінізму.

Одним із головних принципів навчально-виховного процесу в Кримському республіканському професійно-технічному навчальному закладі Євпаторійському професійно-технічному будівельному училищі є патріотичне виховання учнівської молоді.

Євпаторійське будівельне училище вважається одним із старіших у Криму – у 2008 році йому виповнюється 60 років.

14 жовтня 2006 року, в День Покрови Пресвятої Богородиці, в навчальному закладі була створена молодіжно-юнацька громадська організація “Козацька республіка імені Михайла Дорошенка”. Згідно зі статтею 5 Закону України “Про молодіжні та дитячі громадські організації”, особи старшого віку можуть бути членами молодіжних та дитячих громадських організацій у тому випадку, коли їх кількість у даних організаціях не перевищує третю частину загальної кількості. Сьогодні у “Козацькій республіці імені Михайла Дорошенка” учні та педагогічні працівники різних національностей – вірмени, кримські татари, українці та росіяни. Виникненню такої громадської організації у професійно-технічному училищі сприяв ряд передумов соціально-суспільного характеру. Після відродження державної незалежності значно зросла зацікавленість українського суспільства героїчним козацьким минулим, історією становлення української козаччини, традиціями, звичаями запорізьких козаків. Схема утворення молодіжно-юнацької громадської козацької організації має послідовний характер: вирішення питань на засіданні педагогічної ради училища, обговорення їх на загальноучнівській конференції та засіданні батьківського форуму, розробка Положення та Статуту громадської організації “Козацька республіка імені Михайла Дорошенка”, затвердження методичних матеріалів та основної документації в Міністерстві освіти України та Міністерстві юстиції України.

Молодіжно-юнацька громадська організація “Козацька республіка імені Михайла Дорошенко” Євпаторійського професійно-технічного будівельного училища виникла як система учнівського самоврядування і здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, чинного законодавства, Статуту навчального закладу. У склад громадської організації приймаються учні навчальних груп з І курсу, які добре вчаться, відповідальні, ввічливі, а також фізично розвинуті. Одним із ініціаторів створення громадської організації “Козацька республіка імені Михайла Дорошенка” у Євпаторійському професійно-технічному будівельному училищі став генерал-отаман, Польовий Гетьман Українського козацтва в Автономній Республіці Крим, Верховний отаман Кримського округу Українського козацтва Ніколаєнко Олексій.

Вступаючи до складу юнацької республіки, учні дають клятву перед своїми друзями, рідною землею і зобов’язуються вивчати історію та традиції українського народу, кримчан, готувати себе фізично та морально, чесно і віддано служити всьому українському народові в ім’я становлення Української держави, її незалежності та процвітання.

Життєдіяльність козаків у “Козацькій республіці імені Михайла Дорошенко” передбачає:

• любов до батьків, рідної мови, своєї Батьківщини – України;

• вірність дружбі, побратимству;

• готовність захищати слабких, турбуватись про молодших, допомагати старшим;

• шанобливе ставлення до дівчат, жінок, бабусь;

• відданість ідеям, принципам народної моралі, духовності (справедливість, працелюбність, скромність та ввічливість);

• відстоювання повної свободи та незалежності українського народу, держави;

• турбота про розвиток національних традицій, звичаїв та обрядів, бережливе ставлення до рідної мови, природи, землі;

• цілеспрямований розвиток власних фізичних, духовних сил та можливостей свого організму;

• уміння завжди та всюди поступати благородно та проявляти інші позитивні моральні якості.

Громадська молодіжно-юнацька організація “Козацька республіка імені Михайла Дорошенка” Євпаторійського професійно-технічного будівельного училища проводить свою роботу самостійно, в річному плані її роботи відображені головні завдання роботи училища, визначаються перспективи розвитку. Козацькою Радою затверджено циклограму роботи з урахуванням головних завдань учнівського самоврядування, узгоджено графіки проведення зборів, робочих лінійок.

Учасниками “Козацької республіки імені Михайла Дорошенка” є директор Євпаторійського професійно-технічного будівельного училища полковник Вітренко Микола Петрович та заступник директора з навчально-виховної роботи курінний Шкурко Тетяна Миколаївна, що входять у Козацьку Раду та інші.

Права та обов’язки учасників “Козацької республіки імені Михайла Дорошенка” узгоджені з Педагогічною радою училища. Батьки учнів мають право брати участь у виховних та спортивно-масових заходах навчального закладу, у проведенні загальних зборів громадської організації; вносити власні пропозиції щодо організаційно-творчої діяльності учнів.

Діяльність громадської організації здійснюється у відповідності з завданнями відродження народної педагогіки, на використанні історичного спадку Українського козацтва та позитивного досвіду. Козацька громадська організація, створена в училищі, зосереджує всі зусилля своєї діяльності на виховання у молодого покоління активної життєвої позиції, патріотизму, національної свідомості та достоїнства; виховання фізично і духовно розвинених громадян нашої держави; формування взаємодопомоги у колективі, досвіду співробітництва зі своїми ровесниками як у Криму, в Україні, так і за її межами. Саме тому у будівельному училищі м. Євпаторії стали вже традиційними такі виховні заходи, як: “Козацькому роду нема переводу”, “Козаку найперше – воля, козаку найперше – честь”, “Українські вечорниці”, “Посвята в козаки”, “Козацькі ігри”, “Козацькі забави”, “Історія Запорозьких козаків”, “Шевченківське слово”, “Ми любимо Україну”. Викладачі історії України (Висоцький В. Ю.), української мови та літератури (Жила Т. М), курсу “Захист Вітчизни” (Матвійчук В. В.), бібліотекар-бібліограф (Гафич Л.О.), керівник методичного об'єднання викладачів фізичного виховання (Глушков Л. П.) під час проведення таких виховних заходів використовують ефективні сучасні педагогічні технології: соціально-проектну діяльність, колективну творчу справу, ситуаційно-рольові ігри, метод “відкритої трибуни”, інтелектуальні аукціони, ігри-драматизації, демократичні діалоги тощо. Проведені у навчальному закладі виховні заходи в рамках життєдіяльності “Козацької республіки імені Михайла Дорошенка” з використанням форм і методів патріотичного виховання учнівської молоді дали можливість сформувати моральні, дисциплінарні компоненти у розвитку особистості, які передбачають уміння мислити, робити власні висновки, активно брати участь у громадському житті, поважати інтереси та права інших.

Юнаки будівельного училища м. Євпаторії, що входять до складу громадської організації “Козацька республіка імені Михайла Дорошенка” – майбутні захисники Батьківщини. Складовою частиною патріотичного виховання є військово-патріотичне виховання. Його зміст визначається національними інтересами України, направленими на забезпечення активної участі громадян у збереженні державної безпеки. У даній частині діяльності громадської організації “Козацька республіка імені Михайла Дорошенка” слід відмітити комплексний підхід, що включає в себе прикладну фізичну підготовку та підготовку з основ військової служби.

Надалі громадська молодіжно-юнацька організація “Козацька республіка імені Михайла Дорошенка” Євпаторійського професійно-технічного будівельного училища планує поповнити власні ряди козаків із метою відродження в Україні громадського молодіжного руху, об’єднання українського козацтва, яке сприятиме консолідації та єднанню українського суспільства.

Заступник директора з навчально-виховної роботи ЄПТБУ

Тетяна Миколаївна Шкурко

м. Євпаторія, 2007 р.