Сучасне козацтво: Віктор КРИЖАНІВСЬКИЙ, крайовий обозний козацького товариства «Поліська Січ» ХАЙ ЖИВЕ КОЗАК



– Пане Вікторе, як ви стали козаком?
– Дали про себе знати давні козацькі корені. Мій дід по маминій лінії Сидір Грач – з козацького роду, а дід по батькові Крижанівський – польський офіцер, який з розрубаним шаблею обличчям приїхав з Варшави у село Бродецьке, що біля Махнівки, й влаштувався там на цукроварню. Так і поєдналися у моєму роду польська і українська кров.
Після закінчення школи я відслужив три роки в армії командиром танка, замкомвзводу, старшим сержантом. Далі були Кишинівська школа міліції та робота інспектором карного розшуку.
Останні десять років працював в обласних газетах «Віче» та «Эхо». Вже сімнадцятий рік є членом козацького товариства «Поліська Січ», понад десять років – крайовим обозним.
– Розкажіть про свою родину.
– Мій син Андрій – аспірант Національної музичної академії України імені Чайковського. Він – сотник козацького товариства «Поліська Січ». Онуки Данило і Богдан – джури і нащадки нашого роду. Дружина Наталка й дочки Оксана й Тетяна гордяться нами, постійно допомагають у громадських справах. Зять Сергій – козак, кореспондент всеукраїнської газети «Експрес», висвітлює в газеті козацьке життя.
– Хто з поважних козаків входить до складу «Поліської Січі»?
– Чільне місце в «Поліській Січі» займає генерал-отаман Володимир Лушкін – це розум і душа нашого товариства. Не відстають від нього й інші достойні козаки – Народний депутат України, генерал-осавул Микола Рудченко, генерал-осавул Анатолій Левицький та його козацький загін імені Старовойтова, генерал-осавул Олександр Матвійчук, полковник Валерій Барилюк, професор Київського інституту травматології й ортопедії полковник Анатолій Сташкевич, доктор медичних наук полковник Володимир Улещенко з сином, осавулом Дмитром, осавул Андрій Шевчук, директор фірми «Укрспайм» полковник Григорій Лебедко. А також у нашому товаристві – німецькі нейрохірурги полковник Андреас Хельд та осавул Маркус Бало, які врятували мою доньку.
– Якими славними справами пишається ваше козацьке товариство?
– Товариство під проводом крайового отамана генерал-осавула Анатолія Шевчука активно діє, ініціює та проводить багато козацьких заходів на території Житомирської області. Люди це позитивно оцінюють і йдуть до нас, співпрацюють.
До речі, у складі «Поліської Січі» – люди різних націй та професій, уподобань. Але козацька ідея єднає нас усіх. Допомагаємо священику отцю Миколі Дрозду в будівництві храму Святого Володимира в Житомирі. За активної участі козаків споруджено пам’ятники гетьманам, які народилися на території сучасної Житомирщини – Івану Виговському в селі Вигів та Івану Самойловичу в селі Ходорків, а також встановлені пам’ятні дошки відомим землякам.
Тісно взаємодіє з «Поліською Січчю» Паволоцький полковник Володимир Пасічник – проводимо урочистості з відзначення видатних подій української минувшини. А козацький оркестр «Енергія» віншує нас на свята, достойно виступає на концертах та фестивалях.