ПО ФАРВАТЕРУ ЧЕСТІ

Ви, напевно, чули вираз «кримські зорі». Здавалося б, зорі як зорі, місяць як місяць. Але так може думати лише людина, яка не бачила казкової південної краси, призахідного сонця, що прямовисно падає у морські глибини; а спекотний день, дивним чином обминувши вечір, раптово перетворюється у темну ніч. І тільки яскраві перли із дна водяних нетрів якимось містичним чином перебралися на небо і сяють. А може то зірки стають перлами? Хто зна.

Крим кличе, Крим вабить. Щасливі юрби людей заповнюють сонячне побережжя, бронзові атлети потужними помахами рук розрізують смарагдові хвилі, а довгоногі німфи своїми тілами тішать старечі очі Посейдона. А потім вони всі роз’їжджаються по домівках. І згадують, і мріють. І майже щоночі їм сниться Крим.

І щоб процвітав казковий півострів, щоб мир та спокій панував на цій благословенній землі, державним органам влади, керівникам місцевого самоврядування, правоохоронцям допомагають патріоти-добровольці. Адже тільки в тісній співпраці із громадськістю можна досягти бажаних результатів.

Олексій Дмитрович Ніколаєнко – уродженець Криму. Саме ця обставина викликає в його душі й гордість за свою прекрасну малу батьківщину, і тривогу та біль, коли бачить неподобства, що діються на рідній землі. Олексій Дмитрович усе своє життя був на сторожі. Проходячи службу в армії, охороняв штаб корпусу протиповітряної оборони у Ростові, а після закінчення Ленінградського Вищого політичного училища МВС, працюючи на Літєйному (це пітерський аналог московської Петровки), охороняв мирне і спокійне життя ленінградців. Після роботи в Ленінграді та Москві на його плечі було покладено тяжкий вантаж, надзвичайно відповідальну роботу на Кольській атомній станції. Це – Заполяр’я, царство Снігової Королеви. Воно дуже суворе. Північні морози, які навіть вершини Хібін перетворили на величні льодяні замки, не здатні охолодити справді гарячі серця. Вони там гартуються. А північне сяйво, мов рентген, просвітлює людину наскрізь. Ніколаєнко пройшов випробовування Заполяр’ям із честю. І навіть тепер, у відставці, Олексію Дмитровичу спокій тільки сниться.

У кінці вересня 2007 року пана Ніколаєнка було обрано і затверджено в Києві головою комітету по боротьбі з корупцією в державних, правоохоронних органах, прокуратурі та судах Автономної Республіки Крим і міста Севастополь.

Він розповідає, що організація разом із СБУ та прокуратурою провела чимало заходів, інколи дуже яскравих. На превеликий жаль, із міліцією щільної співпраці не виходило. Але комітет сподівається, що після недавньої зміни керівництва МВС у Криму справи підуть на краще.

Особливо суттєво допомагають роботі громадської організації працівники СБУ. У Феодосії, Ленінському районі порушені кримінальні справи проти державних службовців. Міліція вже спрацювала за тими матеріалами, які були ініційовані комітетом боротьби із корупцією. Ефективна робота організації забезпечується її особовим складом: це, здебільшого, спеціалісти, які мають величезний досвід роботи у правоохоронних структурах. Займатися оперативно-розшуковою діяльністю за законом громадська організація не має права. Із цим завданням успішно справляються працівники силових відомств. Але часом виявляється, що фігурант є персоною із великими погонами чи депутатським мандатом місцевого або республіканського рівня. Тоді на спільних нарадах розробляються заходи, реалізовується інформація, отримана за заявами громадян. Її об’єднують і систематизовують із працівниками СБУ та прокуратури, перевіряють факти і направляють до Ради національної безпеки та оборони. Там розписується (бо без санкції Києва такі резонансні заходи не проводяться) і направляється одним із керівників департаментів на адресу прокуратури, СБУ чи міліції. Але найчастіше – до прокуратури, бо саме Генеральна прокуратура займається подібними справами. Дуже часто трапляється, що відомства відстоюють честь мундира. Наприклад, спочатку було відмовлено в порушенні кримінальної справи за фактом дорожньо-транспортної пригоди, де загинула людина. Виїжджає слідчо-оперативна група, бачить мертву людину, а кримінальна справа не порушується. Однак після подання об’єктивної інформації резонансні прізвища фігурантів цієї справи було озвучено каналом СТБ, прокуратурою відразу ж було вжито заходів. Для всіх зрозуміло, що без засобів масової інформації працювати неможливо. Таким чином були порушені й інші гучні кримінальні справи. Замісник Олексія Дмитровича – Подставнєв Олексій Володимирович працює по Феодосії, Судаку та Керчі. Хочеться відмітити його роботу. Молодий спеціаліст чудово увійшов у справу і пройнявся нею повністю. Він щільно працює із СБУ. Тому всі питання, які виникають по Феодосії, реалізовуються першочергово. У Севастополі вони працюватимуть окремо. Незабаром буде проведено нараду із залученням представників правоохоронних і силових структур та місцевої адміністрації. Це місто має особливий статус – військовий. Тому до роботи буде залучено військову прокуратуру і контррозвідку. У північно-західному регіоні півострова це практикується. Разом із військовою контррозвідкою вже було проведено два серйозні заходи.

Статут організації передбачає створення наглядової (спостережної) ради. Її важливість неможливо переоцінити. Наглядова рада направляє роботу структури, слідкує за виконанням завдань, контролює дотримання статутних норм та чинного законодавства. Тому й обирають до її складу найбільш авторитетних, досвідчених та гідних людей. Очолює цей орган генерал-полковник юстиції, колишній прокурор Автономної Республіки Крим Доброріз Олександр Олексійович. Його кандидатуру, рекомендовану Генеральною прокуратурою, підтримали одноголосно. Його заступником обрано мера міста Сімферополь Бабенка Геннадія Олександровича. До цієї чудової команди входять радник голови Кримського відділення антикорупційного комітету Джамільов Ельдар Акимович, експерт з будівництва та економіки, голова Спілки об’єднань Всеукраїнських організацій Хмиловський Владислав Григорович, рекомендований Державною судовою адміністрацією радник голови комітету боротьби з корупцією, директор державного центру «Феміда» державної судової адміністрації м. Євпаторія Матчук Ігор Петрович, полковник міліції в запасі, колишній начальник кримінальної міліції м. Євпаторія Морозов Валерій Миколайович, колишній голова Євпаторійського міського суду Лєбєдєв Дмитро Філіпович, член правління Кічинський Олексій Валерійович, Подставнєв Олексій Володимирович, керуючий справами Сімферопольського міськвиконкому Великолуг Євген Якович та Карелін Сергій Володимирович.

Комітету дуже допомагає увага з боку владних та правоохоронних структур найвищого рівня. Скажімо, на останніх загальнореспубліканських зборах почесними гостями були голова Ради Міністрів АРК Плакіда Віктор Тарасович, голова ВГО «Комітет боротьби з корупцією…» Єфіменко Едуард Вікторович, представники силових структур автономії. До речі, за особливо плідну співпрацю голову Ради Міністрів Плакіду В.Т. було нагороджено почесною відзнакою «Покрови Пресвятої Богородиці».

Не маючи спокою, допоки вистачить сил ці люди працюватимуть на благо своєї батьківщини. Адже тільки у співпраці громадськості, правоохоронних структур та державних органів можлива побудова цивілізованого громадянського суспільства, тихого і мирного життя наших земляків. З усього видно, що у Криму буде все гаразд. Щасливо житимуть корінні кримчани і щоліта приїжджатимуть на відпочинок до моря гості – на півострів законності та порядку.