Літопис МГО "Козацтво Запорозьке": ЗМАГАННЯ КОЗАЧАТ ТА КОЗАЦЬКИХ ДЖУР ІЗ ГРЕКО-РИМСЬКОЇ БОРОТЬБИ НА ПРИЗ МГО "КОЗАЦТВО ЗАПОРОЗЬКЕ"

8 травня 2010 року в місті Миронівка Київської області відбулися змагання козачат та козацьких джур із греко-римської боротьби.

Ведучий дійства зазначив, що напередодні Великої Перемоги у кровопролитній війні із німецько-фашистськими загарбниками у миронівському Будинку культури проходить мирне і світле спортивне свято: відкрита першість дитячо-юнацької спортивної школи з греко-римської боротьби. На змаганнях були присутні мер Миронівки Віктор Матвєєв, голова районної Ради ветеранів Анатолій Гусар, Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман Козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак, представник Гетьмана Козацтва Запорозького на Черкащині, генерал-хорунжий Валерій Собко, представник отамана з питань культури і спорту Володимир Дрозд, майстер спорту Радянського Союзу з автомобільного спорту, козацький полковник Понєдєльник.

Міський голова, виступаючи перед учасниками змагань та гостями першості, зазначив: «Ви вибрали такий мужній, чоловічий вид спорту, де потрібно бути сильним і хоробрим. Ви стали на хорошу життєву стежку. Напередодні Дня Перемоги у війні я всім зичу багато спортивних перемог. Дуже приємно, що представники козацтва тут, разом із нами, бачать, що українці зростають сильними. Особлива гордість Миронівки і всієї України – це Михайло Лозовий, який розпочав свій спортивний шлях у нас, якого знає вся Європа. Зі святом вас, успіхів, перемог і добра».

Голова районної Ради ветеранів, капітан першого рангу, підводник Анатолій Григорович Гусар привітав учасників змагань та гостей зі спортивним святом, а також зі славним ювілеєм Великої Перемоги. Він висловив сподівання, що багато учасників першості у майбутньому стануть чемпіонами не тільки Європи, а й світу. «Нехай над вашими головами завжди буде мирне небо!» – завершив свій виступ ветеран.

Верховний отаман України і Діаспори, Гетьман Козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак, виступаючи перед присутніми, сказав: «Дехто каже, що козацтво в Україні – це пройдений етап. Але вони помиляються, бо козацтво – це держава, її захист і виховання молоді. Так було завжди, так буде і надалі. Подібні турніри ми проводимо у 15-ти областях України: і всеукраїнські, і обласні, і міжнародні, адже наші представництва є у багатьох країнах світу. Козацтво Запорозьке радо поповнює свої ряди молодими спортсменами: джурами і козачатами. Ми повинні виховувати молодих людей так, щоб вони могли захистити себе, а потім – і державу».

Потім маршал Сагайдак нагородив срібною медаллю «Козацька слава» спортсменів, тренерів, директора ДЮСШ, майстра спорту міжнародного класу Михайла Лозового, а також міського голову Миронівки Віктора Матвєєва та голову районної Ради ветеранів Анатолія Гусара.

А представник Гетьмана Козацтва Запорозького на Черкащині Генерал-осавул Валерій Собко побажав юнакам, щоб вони завжди були такими гарними, сильними і красивими, як у цей день змагань.

Переможцям першості вручили медалі, а гостям заходу – подарунки на пам’ять.

Після цього відбулося покладання вінків скорботи до підніжжя Меморіалу Слави.

Ганна КРАВЧУК