Літопис МГО "Козацтво Запорозьке": ЗГАДАЄМО ПОЛЕГЛИХ І ЖИВИХ

У Києві на Трухановому острові напередодні Дня Перемоги біля пам’ятника труханівцям, що загинули у тій страшній війні, відбулися традиційні урочистості. Як розповів голова ради земляцтва «Труханів острів» Євген Леонідович Томаров, це свято відзначається щорічно саме тут, причому на дуже високому рівні. На цьогорічні урочистості прийшло 800 школярів із 45 шкіл міста Києва. До речі, три з чотирьох героїв Радянського Союзу, імена яких викарбувано на стелі, – вихованці школи №100. У святкуваннях також брали участь ветерани, представники влади, громадськості та Козацтва Запорозького.

Біля пам’ятника стояла почесна варта, а представники Збройних сил України поклали квіти до його підніжжя. Услід за ними квіти поклали всі присутні.

Виступали депутати, чиновники представники громадськості та інші гості. Депутат Київради Зоя Михайлівна Миронова привітала ветеранів зі святом і закликала владу та громадськість віддати належну їм честь і хвалу.

Представник Дніпровської райдержадміністрації Євген Володимирович Бондарюк привітав присутніх від імені голови Дніпровської РДА та усього колективу адміністрації і зауважив, що «…плин часу все далі відносить нас від тих героїчних подій, але вони завжди будуть у нашій пам’яті».

Працівник російського посольства Воробйов Костянтин Павлович привітав ветеранів подарунками і виказав задоволення тією обставиною, що на урочистостях дуже багато молоді. Це свідчення того, що слава тих воєнних звитяг житиме у віках.

Зі Святом Перемоги присутніх привітав військовий аташе Республіки Білорусь і додав, що молодь має берегти у пам’яті подвиги своїх дідів.

Потім слово взяв Верховний отаман України і Діаспори, маршал Козацтва Запорозького Дмитро Іванович Сагайдак. Він зазначив: «Сучасне покоління повинно пам’ятати загиблих і оточити увагою та опікою живих. Поклонимося мертвим і побажаємо здоров’я живим. Напередодні Дня Великої Перемоги я хотів би усім нагадати: хто не пам’ятає минулого, не матиме і майбутнього. Цього дня ми віддали данину пам’яті тим, хто загинув в ім’я майбутнього за нашу вільну Україну. Вітаємо і бажаємо козацького здоров’я тим, хто зараз серед нас». Потім Дмитро Іванович нагородив срібною медаллю «Козацька слава» голову ради земляцтва «Труханів острів» Томарова Є.Л., ветеранів Великої Вітчизняної війни та представника посольства Російської Федерації Воробйова К.П.

На урочистостях виступали ветерани, дали невеликий концерт учні київських шкіл, а повз пам’ятник, чеканячи крок, пройшов відділ Збройних сил України.

На закінчення урочистостей організатори заходу запропонували ветеранам за святковим столом випити фронтових сто грамів, згадати товаришів, що полягли у боях та побажати міцного здоров’я живим.

Роксолана Кравчук