Економіка: ПРО ДЖЕРЕЛА ТА СТАНОВЛЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО НАГЛЯДУ УКРАЇНИ

Ігор Дедеркало

Державний устрій неодмінно містить наглядові функції. З розвитком суспільства й науково-технічним прогресом народжувалися нові напрямки державного нагляду.

Електрифікація й масове застосування електричної енергії, особливості нового продукту (без кольору, запаху, не зберігається, небезпечний для життя) вимагали народження численних правил і норм під час його використання.

Контролювати дотримання правил і норм, а також координувати взаємини споживачів енергії з її продавцями і був покликаний енергетичний нагляд колишнього СРСР, що народився в 1944 році в складі Міненерго СРСР зі своїми структурами у всіх союзних республіках.

Затребуваність організації була величезною, її народження вимагали обставини й час. Вирішувалися питання дисципліни режимів споживання енергії в умовах її дефіциту, дотримання правил технічної і безпечної експлуатації електроустановок, раціонального використання енергії, а також усі комерційні розрахунки за використовувану енергію.

Органи енергонагляду (на той час підприємства в складі виробничих енергооб’єднань України), по суті, об’єднали інтереси й упорядкували взаємини учасників усіх ланок процесу: виробітку, передачі й споживання енергії.

Величезне коло розв’язуваних енергонаглядом питань вимагало від його керівників і персоналу як професійних знань, так і високих особистісних якостей, уміння працювати не тільки з технікою, документами, а й зі споживачами енергії, у тому числі з населенням.

Почавши працювати в Енергонагляді понад півстоліття тому як головний інженер енергозбуту об’єднання Львівенерго, а потім ставши керівником Енергонагляду України, я лише тоді зміг по-справжньому оцінити, як мені пощастило з можливістю бути причетним до багатогранної, цікавої і дуже потрібної роботи.

Поруч працювали висококваліфіковані фахівці-піонери енергонагляду, які стали потім заслуженими ветеранами.

Уже третє покоління кадрових працівників енергонагляду досягло ветеранського віку й дуже приємно, що досвід тих, хто вже пішов, затребуваний сьогодні повною мірою.

Головне, вдалося зберегти здоровий колективізм організації і збільшити її авторитет – як у галузі, так і серед споживачів енергії. У цьому безсумнівна заслуга всього колективу, передусім його теперішніх керівників: В.А.Лушкіна, В.М.Чернишова, Є.Л.Арбузова, А.Н.Гушлі, Б.В.Циганенка, В.Н.Самчука.

У переддень Дня енергетика зі смутком і заздрістю, водночас із гордістю, думаю про рідний і близький мені енергонагляд, передусім про тих, хто, підтримуючи сформовані традиції, вірою і правдою служить батьківщині.

ЗІ СВЯТОМ ВАС, ДРУЗІ.