Cучасне козацтво: КОЗАЦЬКА ПАМ’ЯТЬ ЕНЕРГЕТИКІВ


18 грудня 2010 року в історичному селі Капулівка Нікопольського району Дніпропетровської області на меморіалі славетного отамана Війська Запорозького низового Івана Дмитровича Сірка відбулася велика подія – відкриття та освячення каплички та козацької вежі на честь козацького отамана.
Цій події ми завдячуємо енергетикам України.
Одним з ініціаторів створення каплички був Заслужений енергетик України, начальник відділу внутрішнього контролю «Головдерженергонагляду» Богдан Якович Дацишин, який пішов із життя 4 грудня 2010 року, не доживши до відкриття свого дітища якихось два тижні. Нагадаємо, що саме Дацишин звернувся з пропозицією зібрати кошти та вшанувати пам’ять отамана І.Д.Сірка, побудувавши біля його могили сторожову вежу і каплицю, що було й зроблено.
Збором коштів та організаційними заходами з будівництва займалася Міжнародна благодійна організація «Комітет сприяння правоохоронним органам України», насамперед заступник голови комітету Валерій Миколайович Гапонов.
На відкритті виступили енергетики, керівництво меморіалу Івана Сірка, козаки та представники місцевої влади. Зокрема Заслужений енергетик України Іван Олександрович Харченко зазначив: «Сьогодні, стоячи на цій святій землі, я хочу сказати, що наші козаки – Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Гонта, Залізняк – це слава і гордість нашої України. Ми не повинні забувати їх, а залишати пам’ять про них наступним поколінням. З нами вже немає безпосереднього учасника й ініціатора будівництва Дацишина Богдана Яковича. За його ініціативою була перевлаштована повітряна електролінія напругою 10 кВ на кабельну, а також енергетиками України зібрано необхідну суму для того, аби в Карпатському регіоні замовити й виготовити каплицю та козацьку сторожову вежу, які встановлено біля могили Івана Сірка. Нехай ця капличка стане символом початку справжнього відродження в Україні козацтва».
Активну участь у будівництві брали і представники музею. Директор Нікопольського краєзнавчого музею Олександр Олександрович Кушнірук зазначив, що за останні десятиліття тут відбувалося багато врочистостей. Але цей день, поряд із днем перепоховання Івана Сірка, є найвизначнішим. «Напередодні Святого Миколая ми передаємо ці чудові творіння – вежу і капличку – для того, щоб на цій козацькій землі був мир. На землі, на якій були всі козацькі січі (за винятком двох, які були у вигнанні), ми повинні створити козацьку Мекку. Хочу передусім подякувати тим, хто цю добру справу зробив, тобто енергетикам, які вклали свою енергію, щоб козацька енергія служила на добро», – зазначив він.
Заступник директора музею Жуковський Мирослав Петрович нагадав присутнім, ким був Іван Сірко для українців. Подякували енергетикам за пророблену роботу і представники райради.
Вшанувало пам’ять Івана Сірка і козацтво України. Зокрема Юрій Іванович Засядьвовк зазначив: «Ми зараз біля могили великого українця, який своїми подвигами увіковічнив нашу землю. Він любив свою землю, тому люди 12 разів обирали його кошовим отаманом.
Серед нас немає Дацишина Богдана Яковича. Давайте вшануємо його хвилиною мовчання. Приємно, що на сьогоднішню зустріч приїхали його син і онук. Рада засновників ордена Івана Сірка прийняла рішення нагородити його посмертно орденом Івана Сірка І ступеня за особистий внесок у розбудову козацької державності». За вагомий внесок у розбудову меморіального комплексу козаки вручили також низку почесних грамот.
Син Богдана Дацишина Нестор Богданович подякував за вручення ордена і зазначив: «Відомо, що народ, який не знає і не шанує своє минуле, не має майбутнього. Нам весь час нав’язували думку, що наші національні герої були проросійськими, пропольськими, протурецькими та ін. Щодо постаті Івана Сірка також було багато поглядів і думок. Але він любив свою державу і робив усе, аби вона процвітала. Сьогоднішнім очільникам варто у нього повчитися, як потрібно любити свою землю».
Не можна не згадати людей, без яких будівництво було б неможливим. Це: голова комітету сприяння правоохоронним органам О.І.Шпак, директор департаменту НАК «ЕКУ» А.Ф.Мартинюк, заступник директора департаменту НАК «ЕКУ» В.П.Шкура, генеральний директор Хмельницькобленерго О.Л.Шпак, генеральний директор Харківобленерго С.В.Кірік, генеральний директор Кримобленерго Г.І.Груба, генеральний директор Дніпрообленерго О.В.Фоменко, генеральний директор Дніпровської енергосистеми Ю.П.Тріфонов, генеральний директор Одесаобленерго О.М.Ніверчук, генеральний директор Рівниобленерго В.Ю.Кухтій, генеральний директор Вінницяобленерго М.Г.Ніцак, генеральний директор Миколаївобленерго Б.В.Соркін, заступник генерального директора Чернігівобленерго А.І.Скіба, генеральний директор Закарпаттяобленерго В.І.Ковач, генеральний директор «Селджет» І.П.Сахно, начальник Нікопольського відділення Держенергонагляду О.Й.Пашин, начальник Держенергонагляду у Дніпропетровській області О.М.Єременко, начальник Держенергонагляду у Запорізькій області Р.В.Драний, начальник Держенергонагляду у Миколаївській області Е.М.Галат, начальник Держенергонагляду у Івано-Франківській області М.П.Гумінілович.
У майбутньому енергетики України планують спорудження у Чорній долині Херсонської області, де під час походу під керівництвом Івана Сірка було знищено понад 3500 обусурманених українців, пам’ятного знаку на вшанування пам’яті загиблих.
Усіх небайдужих до історії України запрошуємо на дні Івана Сірка, які проходять щороку з 1 по 5 серпня у с. Капулівка, де 2011 року енергетики відкриватимуть пам’ятну дошку на щойно збудованій каплиці.