Політика: МЕТАМОРФОЗИ


Сподіваємось, що безсмертний Овідій не звинуватить нас у плагіаті за те, що ми поставили назву його відомого твору в заголовок цього матеріалу. Просто іншу назву годі було знайти, настільки разючі зміни та перетворення відбулися у політичному житті України. І саме про це йтиметься у нашому огляді.
Метаморфози розпочалися на самому початку року, що минув, з обранням нового Президента України. Зовсім не персоніфікуючи ситуацію, на очах усього світу «гидке каченя», яким був Президент із усіченими повноваженнями та непідконтрольним, абсолютно свавільним урядом, почало перетворюватись у птаха високого польоту, сильного і рішучого (на відміну від казкового сюжету Г.Х.Андерсена – аж ніяк не лебедя). Немов за помахом казкової палички, броунівський рух у Верховній Раді став цілеспрямованим, суто векторним та змістовним. Дуже швидко було створено нову коаліцію, яка обрала прем’єр-міністра та уряд. Укріпилася президентська вертикаль. Почав ефективно працювати парламент.
До речі, у 2010 році роботу Верховної Ради було заблоковано всього на вісім пленарних днів, на відміну від 2009-го, коли парламент не працював майже половину належного часу. Депутати розглянули 1670 питань, що є рекордом роботи законодавчого органу за останні роки. Для роз’яснення: «розглянуті питання» – не означає «прийняті закони та постанови». Сюди входять власне прийняті закони та постанови, законопроекти, прийняті за основу, законопроекти, повернуті на доопрацювання, відхилені законопроекти тощо. Але це всього-на-всього статистика, а питання парламенту слід розглянути детальніше. В сучасному світі вважається, що укріплення і розвиток парламентаризму є однією із головних показників стану демократії в державі. Тому повернення державного устрою до конституції 1996 року світове співтовариство сприйняло не однозначно, а Венеціанська комісія із цього приводу висловила здивування. «Було несподівано дізнатися про те, що було визнано недійсною Конституцію, яка діяла шість років і була застосовувана самим Конституційним судом», – заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркет.
Для довідки: Венеціанська комісія – це орган, фактично, форум Ради Європи, в ході якого країни можуть обмінюватися інформацією, вчитися один у одного, обговорювати ідеї і проекти, пов’язані із конституційними питаннями.
Отож, цей авторитетний орган Ради Європи радить Україні провести нову конституційну реформу, переглянути повноваження Президента, створити більш чіткий механізм стримування і противаг, передбачити судову реформу та зменшити повноваження Генерального прокурора. Правда, ніхто не заперечує того факту, що під час кризи більш концентрована влада зможе оперативніше реагувати на виклики часу, ефективніше боротися з негативними економічними та фінансовими проблема, рішучіше проводити реформи. Щоб тільки були збережені основні свободи громадян. Взяти, для прикладу, хоча б прийняття державного бюджету. Ми пам’ятаємо минулі роки, коли країна входила у новий фінансовий рік без цього вкрай важливого документа. Закон про бюджет на 2011 рік прийнято із першої подачі. Його якість – це вже інше питання. Але краще мати не зовсім досконалий бюджет, ніж не мати ніякого. Зрештою, що таке досконалий бюджет? Це справедливо розподілені розчарування. Причому, така формула справедливого бюджету стосується як бідних, так і багатих країн. Хоча, громадяни багатих країн ніяк не зрозуміли б абсурдної ситуації, коли розмір мінімальної пенсії менший, ніж прожитковий мінімум. Саме така ситуація збережеться в Україні і в 2011 році. Адже з 1 січня прожитковий мінімум становитиме 894 гривні, а мінімальна пенсія – 790.
Отож, бюджетна бочка готова. Тепер бджоли повинні наповнити її медом, а керівники держави уміло розподілити. Чи вистачить на всіх? Чи, може, комусь по бороді потече, та не попаде до рота – покаже час. Адже думку народу про владу формують не статистичні дані, кількість прийнятих законів чи оголошених реформ, а реальний стан справ, умови життя й роботи, товщина гаманця, захищене дитинство та старість. Дуже хотілося б, щоб у Новому році всі хороші наміри збулися.