Політика: НОВОРІЧНИЙ ТАЙМ-АУТ


Новий рік та Різдво Христове очікується вчасно. Закономірно, що більшість людей робить підсумки року минулого і будує плани на майбутнє. А ще, незалежно від віку і статусу, прислуховуються до чарівного відлуння дитинства, де Святий Миколай Дід Мороз і Снігуронька - були не вигаданими персонажами, а справжніми живими істотами, яких чекали з нетерпіння, замовляли бажаня, які ті мали обовязково виконати.
Спілкування з парламентарями, не обмежилися сухими констатаціями перепетій парламентського сезону- 2010, були і новорічні ліричні відступи.
Розмова з нардепами вийшла щирою. І це головне.
Володимир ОЛІЙНИК, народний депутат, фракція «Партії регіонів»: Україну потрібно любити цивілізовано
– Рік був складним. Криза змусила всіх змінити свої погляди на життя. Ми зрозуміли, що ніколи не досягнемо європейських стандартів без реформування. Якщо ми і далі стверджуватимемо, що за Конституцією у нас безкоштовна медицина, то ми себе обманюємо.
Приймати закон без підтвердження його фінансами і заздалегідь обманювати, даючи право, але не підкріплюючи його фінансово, це просто руйнувати державу. Бо на брехні держава не триматиметься.
Тому реформи потрібні. Потрібно думати про нашу конкурентоспроможність на світовому рівні. Бо такими, якими ми є зараз, ми нікому не потрібні. Перед входом у Європу ми повинні жити за їхніми стандартами – за рівнем пенсій, зарплат, відношенням один до одного тощо.
Хотілося б, щоб зробили висновки парламент і депутати. Ганебні явища, що відбувалися за всю історію функціонування парламенту (десь 50 бійок), потрібно припинити. Україну потрібно любити цивілізовано – голосувати, пропонувати , неухильно працювати над вирішенням конктретних проблем тощо. У наступному році парламент повинен діяти консолідовано і з повагою один до одного. Адже всі ми – українці.
– Як проведете Новорічні свята?
– У колі сім’ї. Хочу виспатися. Сесії я не пропускаю, виступаю, роз’яснюю наші дії, вислуховую пропозиції і критику. Головне – хочу поїхати в гості до батька.

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат, фракція «НУ-НС»

– Основну увагу ми звертали на реформи, але нічого суттєвого зробити не вдалося. Усе це попри кілька розрекламованих базових реформ. Візьмімо хоча б реформу в системі оподаткування. Прийнятий податковий кодекс реформ, по-суті, жодних відносин не змінює. Деякі редакційні правки певних частин можна було внести у чинний закон і без реформ. Можна сказати, що дещо посилили права податківців. Але все це не реформа, а чергові редакційні зміни.
Друга розрекламована реформа – адміністративна. У ній ми поки робимо перший невпевнений і незрозумілий крок. Ми всі почули, що скоротили кількість відомств. Але насправді кількість центральних органів виконавчої влади в результаті збільшилася. Крім того, всі міністри працевлаштовані. Виходить, що ніякої економії немає. Тобто з цієї реформи економія ніяк не витікає. Не змінилися і функції міністерств та ефективність їхнього управління. Відомо, що механічним перетасуванням фігур на шаховій дошці реформа не досягається. На моє тверде переконання -це не є та адміністративна реформа, на яку очікувало суспільство.
Розрекламували також реформи соціального страхування. Сьогоднішня доповідь пана Тігіпка показує, що реформи немає. Ця реформа нічого не вирішує, тобто не збалансовує пенсійний фонд. Невідомо, звідки візьмуться гроші.
Таким чином, базові реформи провалено. Є невеличке просування в сфері регуляторної реформи, але це окреме питання. Деякі позірні зміни досягнуті, але поки невідомо, чи вплинуть вони на щось.
Головна подія року – вибори президента. Вони багато змінили, зокрема конституційну модель. Як наслідок – маємо концентрацію влади в одних руках. Цю концентрацію мали, начебто, використати для реформ. Але реформ не відбувається, зате весь світ побачив як більшість вирішує питання силовими методами.

– Що планує протиставити опозиція?
– Я вважаю, що протиставляти силові способит беззмістовно. Проти них треба йти системними методами. Ми маємо шукати інші шляхи протистояння: цивілізовані і ефективні.
– Ви соратниця В’ячеслава Кириленка, належите до його партії «За Україну». Прозвучала інформація про об’єднання правих сил.
– Праві сили намагаються об’єднатися досить давно. Ми беремо участь у всіх переговорах. Але ми за об’єднання, а не за поглинання. Сьогоднішня ситуація підштовхує до пошуків шляхів більш тісної консолідації тих сил, які стоять на близьких платформах.

Ярослав СУХИЙ, народний депутат, фракція «Партії регіонів»
– Ярославе Михайловичу, ви придбали подарунки до нового року?
– Так як у сім’ї маю одних жінок, то дарую їм гроші, аби вони самі змогли вибрати собі подарунок.
– А для вас що найцінніше.
– Коли мені було 50 років, то дружина-медсестра і донька-студентка, зібравши гроші, подарували мені авторучку з тонким пером, про яку я давно мріяв.
– Де будете Новий рік зустрічати?
– Вдома, як завжди. Пригадую, коли я служив в армії в Казахстані, то приїхав додому за 20 хвилин до Нового року, але встиг. Новий рік потрібно зустрічати вдома.
– Ви в дитинстві вірили у Діда Мороза?
– Я до шостого класу вірив у Миколая, бо родом із Західної України. У школі на новорічних ранках я був матросом. Навіть пам’ятаю новорічні віршики, бо читав їх донькам.
– Наступний рік – рік кролика або кота...
– Це буде гарний рік для України, бо кіт ніколи не розбивав собі голову, з чогось падаючи. Він нічого собі не розіб’є, падаючи з будь-якої висоти. Кіт також ловить мишей, очищає будинок. А кролик символізує комфорт і достаток. Сподіваюся, що наступний рік буде м’яким, дипломатичним і стабільним.
– Як ви оцінюєте цьогорічну діяльність парламенту?
– Це рік невикористаних потенційних можливостей. Серед депутатів є академіки, професори, герої України, генеральні директори великих підприємств. Але потенціал свій вони не використовують. Я впевнений, що майбутній парламент має бути мажоритарним, а не за партійними списками. Адже сьогодні на депутатів мають вплив позапарламентські сили. Мене двічі обирали в Запоріжжі на одному окрузі, тому я знав, що за мною виборці, перед якими я мушу прозвітувати. Усе це передусім дисципліновує. Крім того, парламент став би максимально наближеним до народу.
– Що ви запам’ятали в цьому році?
– Передусім вибори президента. Я представляю індустріальний регіон, тому хочеться, аби було зупинено ганебну політику погрому базових галузей народного господарства. Малий бізнес – це добре, але бюджет наповнює саме великий бізнес.
– А в парламенті що ви запам’ятали?
– Усі ці бійки – це ненормально. Так само неприпустиме блокування і перешкоджання роботи Верховної Ради. У 2007 році, наприклад, бютівці захопили щитову – це також неприпустимо. Дуже часто агресивні дії у парламенті спровоковані неадекватними вчинками інших. У Верховній Раді потрібно створити інституцію парламентських приставів.
– Що вдалося зробити, щоб наступний рік був кращим?
– Зупинено погром базових галузей народного господарства, зменшується енергозалежність підприємств, ріст ВВП за цей рік склав 4,5%. Це запорука подальшого зростання. Така сама ситуація була в 2002-2003 роках. Якби економіка була стабільною, то в 2014 році ми могли б мати зростання ВВП 12, 7%. І якби не «помаранчева революція», то ми сьогодні мали б розвинуту державу.

Іван ЗАЄЦЬ, народний депутат, фракція «НУ-НС»
– Що ви можете сказати щодо сьогоднішнього становища опозиції?
– Сьогодні ми бачимо два основні напрямки. По-перше, правляча влада все більше авторизовується, стає червоною, заглиблюючись у радянське комуністичне минуле. Тому вона дуже залежить від зовнішніх впливів, передусім від Кремля. Ця влада не здатна провести реформи, орієнтовані на європейський спосіб життя. Нині час від часу ми спостерігаємо обмеження демократії, проведення реформ для посилення узурпації влади, а не зміни ситуації на краще. Відбувається суцільна деукраїнізація і русифікація. Влада не дає написати справжню історію України.
На іншому полюсі ми бачимо опозицію, яка сьогодні є роздрібненою і слабкою. Тобто опозиції як такої немає. Далі словесних баталій у парламенті чи ЗМІ нічого не відбувається. Тому сьогодні на часі формування справжньої опозиції. Сильна опозиція повинна мати чіткі альтернативні програми до програм, які продукує правлячий режим. Правлячий режим потрібно вміти критикувати професійно. Сильна опозиція повинна представляти інтереси громадян.
Процеси об’єднання опозиції сьогодні є вкрай актуальними. Сьогодні важлива координація діяльності різних політичних сил. Потрібно виробити спільні погляди на нагальні проблеми, забути про образи. Наступати на правлячий режим можна лише широким фронтом з різними ідеологічними підходами.
– А який інструментарій?
– Якщо аналізувати глибше, то на порядку денному стоїть питання об’єднання політичних сил національної демократії, тобто об’єднання в одну партію. Саме з цією ідеологією пов’язане здобуття української державності. З цією ідеологією ми також можемо пов’язувати перспективу українців.
Роздрібненість – це сьогодні найбільша проблема. Наступний рік буде роком пошуків шляхів до консолідації опозиційних сил. А для національної демократії це шанс вижити або ж вона зійде на маргінес.
– Чи є якісь тенденції до об’єднання?
– Почало з’являтися розуміння необхідності цих кроків. З наближенням парламентських виборів усе це загострюватиметься.
Фракція Юлії Тимошенко хоче сьогодні приєднати всю опозицію до себе. Партія «Свобода» піддає нищівній критиці інші опозиційні політичні сили і заявляє, що тільки вони є справжніми виразниками нації. Однак сьогодні ми мусимо відбити наступ антинаціональних сил, а це можливо за умови консолідації українських сил на націонал-демократичному полі.
– І хто може стати лідером, адже тільки це питання може загубити найкращі наміри?
– Лідери з’являться у процесі роботи. Треба також брати до уваги, що суспільство радикалізується, воно само організується на громадському рівні. І цей процес дасть нам яскраві фігури.

Іван ПОПЕСКУ, Голова делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи. У 2010 році був обраний віце-президентом ПАРЄ, народний депутат
– Як ви оцінюєте зовнішній вектор нашої політики?
– Після перемоги Віктора Федоровича внутрішня політика стала активнішою. Попередні роки можна впевнено назвати роками застою.
Щодо зовнішньої політики, то в цьому році Президент здійснив кілька поїздок, зокрема до Китаю, США, Росії та інших країн. За минулі роки склалися напружені стосунки з Росією, особливо у газовій сфері. Сьогодні Росія знову стала стратегічним партнером для України не лише на рівні декларацій, а й конкретних дій.
Переконання, що всі наші сусіди – це наші стратегічні партнери, дозволило нам провести роботу і на європейському векторі зовнішньої політики. На рівні ЄС відновилися переговори щодо створення зони вільної торгівлі. Ми плануємо через рік підписати документ про створення зони вільної торгівлі.
У листопаді ми, зрештою, отримали план дій з уведення безвізового режиму для наших громадян. Сьогодні потрібно вирішувати питання безпеки кордонів, аби все відповідало європейським стандартам. Це передусім питання надійності паспортів, міграції та інші. Сьогодні ми чітко знаємо, що потрібно робити. У наступному році ми постараємося виконати нашу частину зобов’язань. Тоді ми вже наполягатимемо на введення у дію цього документа.
Щодо відносин із США і другими країнами світового співтовариства. Відомо, що Україна відмовилася від високозбагаченого урану. В результаті ми отримаємо низькозбагачений уран, який ми зможемо використовувати в промислових цілях.
Інший момент – це наші відносини з країнами БРІК (Бразилія, Індія, Китай, Росія). Сподіваємося на китайські інвестиції в нашу країну. Цьому сприятиме податкова реформа, яка дозволить знизити податок на додаткову вартість, а також зниження податку на прибуток. Крім того, інвестиціям в Україну сприятиме і закон про корупцію, який нещодавно подав президент. Усе це допоможе створити робочі місця, наповнити пенсійний фонд тощо.
Були, звичайно, у нашій роботі й певні недоліки. У інших країнах, коли йдеться про зовнішню політику, й опозиція, і коаліція завжди працюють в одному напрямку. Українська опозиція сьогодні лише критикує дії влади, іноді застосовуючи зовнішній фактор. Іноді це використовують у своїх цілях партнери наших конкурентів.
У наступному році ми святкуватимемо 20-річчя незалежності України. Це вік, коли вже країну можна буде вважати сформованою. Сподіваємося, що проведення Євро-2012 підніме авторитет України на міжнародному рівні. Ми шукатимемо зв’язки з усіма країнами, де матимемо власний інтерес.
Позитивних наслідків ми очікуємо і від оптимізації кадрового складу, яка зараз проводиться.
– А як щодо нашої участі у міжнародних організацій?
– В наступному році Україна головуватиме в комітеті Міністрів Ради Європи. Сподіваємося, що наші ініціативи буде сприйнято позитивно. Ми постараємося до того часу прийняти новий закон про прокуратуру, адвокатуру, Кримінально-процесуальний кодекс, створимо основу для створення суспільного телебачення.
Для всього цього повинні докласти зусиль і влада, і опозиція. Рано чи пізно опозиція може прийти до влади. Тому не варто сьогоднішній владі створювати проблеми, бо вони потім можуть перейти їй самій. Сьогодні ми повинні працювати разом, принаймні, на зовнішньому векторі.
– Опозиція вважає, що негативною була декларація Європарламенту щодо України.
– Кожен у декларації шукає те, що він там хоче побачити. У декларації Європарламенту найважливіше те, що сьогодні Україні запропонували подати заявку до ЄС. Крім того, важливим є той факт, що європейці підтвердили необхідність уведення безвізового режиму. А критичні нотки є до всіх країн. Їх потрібно брати.

Спілкувався Ігор КРАВЧУК