Технології: ШЛЯХ ДО РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОННОГО МІСТА

Місто Славутич протягом останніх 3-х років активно працює в напрямі впровадження та розвитку інформаційних технологій та нових інформаційних сервісів для славутичан з метою забезпечення комфортності їх проживання в місті та підвищення громадської активності в сфері управління містом, моніторингу дій влади, контролю за виконанням рішень тощо.

Нещодавно сесією міської ради була прийнята Програма розвитку інформаційного суспільства «Славутич – електронне місто» на 2011-2014 роки. Це вже другий програмний документ міської влади, спрямований на розвиток інформаційних послуг.
Вісімдесят відсотків славутицьких квартир мають сьогодні споживачів послуг з доступу до мережі Інтернет. Ще в 2002 році створено сайт Славутицької міської громади. Нині відпрацьовуються заходи з реалізації сучасного вебпорталу, на якому буде сконцентрована не тільки вся інформація про життєдіяльність Славутича, а і стане максимально простим і доступним щоденне спілкування громадянина з органами влади. Для людей це можливість вирішувати проблеми, не виходячи із власної квартири.
Славутичани через веб-портал зможуть замовляти платну чи безоплатну електронну послугу. На цьому потужному інформаційному ресурсі розміщуватимуться різноманітні сервіси для населення:
– електронні платежі за комунальні послуги;
– славутицька електронна бібліотека;
– відеоспостереження тощо.

Жителі міста мають можливість використання інформації за допомогою геоінформаційної системи.
За допомогою Міністерства промисловості та торгівлі Великобританії у Славутичі вдалося реалізувати найсучасніший проект – створення сучасної міської інформаційної мережі на основі технології WiMAX. Це безпровідний зв’язок. Створено муніципальну єдину міську інформаційну мережу безпровідного зв’язку для 55 об’єктів соціальної інфраструктури, які обладнані телекомунікаційним обладнанням.

Матеріал підготувала
Людмила ЛЮБИВА