Популяризація

Популяризація української конкурентоспроможної продукції, новітніх наукових технологій та розробок, залучення інвестиційних ресурсів, розширення міжрегіонального та міжнародного економічного співробітництва – головна мета національної презентаційно-рейтингової програми «Діловий імідж України. Визнання року–2010». У здійсненні цих важливих завдань ІВЦ «Діловий партнер» допомагають інформаційні партнери програми: Перший діловий і Перший національний канали, радіопрограма «Голос Києва», міжнародний суспільно-політичний журнал «Ми і президент», всеукраїнський журнал сучасного агропромисловця «Зерно», щомісячний виробничо-практичний журнал «Нафта і газ», журнал ТПП України «Діловий вісник», журнал «Партнер – промышленность и предпринимательство», громадсько-політичне, науково-популярне видання «Гетьман», всеукраїнська транспортна газета «Магістраль», медична газета «Здоров’я України XXI століття».
У рамках програми представляються найкращі міста та села нашої країни, підприємства, організації, навчальні заклади.
«Сьогодні вже можна говорити про важливий і помітний внесок у цю благородну й потрібну справу, здійснену за останній час інформаційно-видавничим центром «Діловий партнер». Їхні іміджеві альманахи презентаційно-рейтингової програми про національні досягнення розповсюджуються через закордонні дипломатичні установи України у понад 120 країнах світу. Програма є дієвим помічником у вирішенні практичних проблем бізнесу, сприянні розвитку динамічної співпраці, відкритті світові величезного потенціалу і можливостей України.
Переконаний, національна презентаційно-рейтингова програма «Діловий імідж України. Визнання року» й далі сприятиме ефективному висвітленню набутків вітчизняних товаровиробників, розбудові інноваційної інфраструктури, успішно стимулюватиме інтерес іноземних інвесторів до України з метою реалізації спільних взаємовигідних проектів», – відзначив Володимир Литвин.
Всі учасники програми беруть участь у міжнародних бізнес-форумах, конгресах, виставках, які організовують співорганізатори програми – Торгово-промислова палата України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство освіти і науки України, Асоціація міст України та громад, Асоціація готельних об’єднань та готелів міст України.
Сьогодні ми презентуємо номінантів національної програми «Діловий імідж України. Визнання року–2010», які роблять вагомий внесок у розвиток Української держави і будуть представляти її в 120 країнах світу.

У сімдесятих-вісімдесятих роках минулого століття місто Харків, як і багато інших міст Радянського Союзу, гостро потребувало робітничих кадрів. З метою їх підготовки у 1974 році на промисловій околиці міста було збудовано справжнє містечко професійно-технічної освіти, до складу якого ввійшли чотири училища. На базі цих училищ у 1997 році й було створено Центр професійно-технічної освіти №1 (номінант почесної відзнаки «Національне визнання–2010»), у якому сьогодні навчається близько тисячі учнів. У Центрі готують кваліфіковані робітничі кадри за такими напрямами: металообробна та електротехнічна галузі, побутове обслуговування, автомобільний транспорт, торговельно-комерційна діяльність. Підготовка на базі 9 та 11 класів проводиться за такими професіями: токар-фрезерувальник; верстатник широкого профілю; оператор верстатів з ЧПУ; налагоджувальник верстатів та маніпуляторів з ЧПУ; електрогазозварник; електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних лініях; модельник дерев’яних моделей; секретар керівника; оператор комп’ютерного набору; слюсар з ремонту автомобілів; конторський службовець (бухгалтерія); кухар; кондитер; швачка.
Важливо, що учні Центру водночас з опануванням професії здобувають і середню освіту. А учні, які вже мають загальну середню освіту, опановують такі професії: слюсар з ремонту автомобілів; оператор комп’ютерного набору; секретар керівника; продавець продовольчих і непродовольчих товарів; перукар (перукар-модельєр); кухар; офіціант; бармен; буфетник; модельник по дерев’яних моделях; верстатник широкого профілю.
Якість навчання великою мірою залежить від того, хто і як навчає. У Центрі сформовано висококваліфікований педагогічний колектив, більшість педагогів якого мають вищу категорію та педагогічне звання. Важливо й те, що колектив педагогів очолює керівник нової формації, молода та енергійна людина Шепеленко Світлана Миколаївна. Розпочинала вона свою педагогічну діяльність вчителем математики, а згодом виросла у досвідченого керівника, якому під силу вирішити будь-які питання. Саме завдяки організаторським здібностям Світлани Миколаївни, її умінню досягати поставленої мети Центр професійно-технічної освіти вийшов на вищий рівень підготовки кваліфікованих робітників.
Нині Центр має всі умови для гідного навчання учнів та організації їх побуту. Передусім це навчальні корпуси, бібліотеки, сучасні гуртожитки з кімнатами на дві та чотири особи, з кімнатами для відпочинку, у яких є телевізор та аудіотехніка, є зручні кухні для приготування їжі, душові кімнати, їдальні. У гуртожитках панує затишок та турботлива атмосфера про кожного учня. Підтримувати себе в спортивній формі допомагають спортивні зали, плавальний басейн «Зміна».
Педагоги Центру прагнуть, щоб їхні учні опанували той обсяг знань, якого потребує та чи інша професія. Вони сприяють всебічному розвитку творчих здібностей учнів, виявленню їхніх талантів. Учні Центру беруть активну участь в обласних олімпіадах загальноосвітнього та професійного циклу, де постійно посідають призові місця, а верстатники широкого профілю та оператори верстатів з ЧПУ посідають призові місця у республіканських конкурсах професійної майстерності.
Педагоги Центру виховують у своїх учнів почуття гордості за свій навчальний заклад, дбають про те, щоб їхні учні росли високодуховними та творчими людьми. Для учнів Центру працює багато гуртків технічної творчості та художньої самодіяльності, спортивні секції, тренажерні зали, реабілітаційно-оздоровчий центр «Атлант». Команда Клубу веселих та кмітливих Центру є призером обласних ігор КВК, на обласних оглядах художньої самодіяльності та у спортивних змаганнях учні Центру також серед перших. Дбають у Центрі і про здоров’я своїх вихованців, тому вони мають можливість оздоровитися в санаторії-профілакторії «Юність».
На високому рівні в Центрі профорієнтаційна робота. Тут проводяться дні відкритих дверей, куди запрошують школярів міста, відбуваються спільні спортивні змагання зі школами, зустрічі КВК, спільні заходи з Центром зайнятості, свята профтехосвіти.
Безперечно, працівники Центру мають іще над чим працювати. Передусім потрібно удосконалювати матеріально-технічну базу Центру згідно зі стандартами професійно-технічної освіти, упроваджувати інновації в освітній простір, тісно співпрацювати з підприємствами-працедавцями. Усе це дасть можливість підготувати висококваліфіковані конкурентоздатні робітничі кадри, які повністю задовольнятимуть вимоги сучасного ринку праці.
Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти (з 2010 року КЗ «Запорізька обласна академія післядипломної педагогічної освіти»ЗОР; номінант золотої відзнаки «Визнання року–2010») розпочав свою діяльність у квітні 1939 року. Основними формами роботи інституту впродовж перших сорока років були такі: проведення семінарів в обласному центрі та районах області, надання групових та індивідуальних консультацій учителям; організація лекцій на районних нарадах та методичних об’єднаннях.
З 1948 року в області починають працювати курси підвищення кваліфікації та перепідготовки педагогічних кадрів (очно-заочна форма), переважно в канікулярний період. У другій половині шістдесятих років виникли такі форми організації методичної роботи, як університети наукових знань, обласні конференції, педагогічні читання. У дев’яності роки інститут став головною ланкою у проведенні курсів для педагогів області. Нині щорічно більш ніж шість тисяч керівників і педагогів Запорізької області підвищують свою кваліфікацію в академії. Окрім того, заклад забезпечує професійний розвиток майже 30 тисяч педагогів і керівників дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, інтернатних закладів області. Запорізька академія пропонує денну, заочну, дистанційну та кредитно-модульну форми навчання.
Сьогодні основними напрямами діяльності закладу є; підвищення кваліфікації педагогів за новою моделлю освіти, орієнтованої на результат; підготовка керівників шкіл з питань менеджменту освіти з урахуванням сучасних вимог; апробація технологій і прогресивних форм підвищення кваліфікації управлінських і педагогічних кадрів; створення на підставі отриманих даних банків інформаційної системи, що забезпечує управлінську, організаційно-педагогічну, педагогічну і науково-методичну допомогу; реалізація диференційованого підходу до навчання слухачів шляхом удосконалення методів і технологій навчання; створення єдиного освітнього простору, орієнтованого на саморозвиток, співробітництво, обмін досвідом; формування змісту навчання в академії відповідно до досягнень сучасної науки, педагогічної теорії і практики; вивчення, узагальнення і впровадження управлінського і педагогічного досвіду в освітній процес; видання і розповсюдження науково-методичної, навчальної, довідкової та іншої літератури для освітнього процесу.
Академія проводить авторські та проблемні курси для трьох тисяч слухачів. Щорічно у міжкурсовий період заклад охоплює системою науково-методичної роботи понад 14 тисяч педагогів, організовує більш як 450 заходів на рік для різних категорій педагогічних працівників.
Запорізька обласна академія пропонує вирішення комплексних завдань у сфері наукового розвитку; впровадження і використання наукових і науково-практичних результатів; організацію і керівництво дослідно-експериментальною і науково-дослідною роботою на базових експериментальних майданчиках; розробку і впровадження нових педагогічних технологій в освітній процес; організацію і проведення міжнародних форумів, всеукраїнських і регіональних науково-практичних конференцій, семінарів. Ректором академії є кандидат філософських наук, доцент Володимир Васильович Пашков.
Колектив закладу самовіддано працює над вирішенням поставлених завдань. Завдяки наполегливій праці в скарбниці академії є низка нагород, у тому числі й державного рівня: 17 дипломів за участь у Міжнародних виставках «Сучасна освіта в Україні»; почесні звання «Дипломант конкурсу» (2007–2010), Почесні дипломи за друге місце у конкурсі на найкращий веб-сайт закладів системи післядипломної педагогічної освіти (Київ, 2008) та від дирекції освітніх програм корпорації «Intel» в Україні за сприяння інформатизації освіти та ефективне впровадження програми «Intel» «Навчання для майбутнього у Запорізькій області» (2010). Колектив академії є лауреатом у номінації «Інновації у вихованні молоді», «Інновації в загальноосвітній середній школі: профільна освіта» тощо.
На XII Міжнародній виставці «Сучасна освіта-2009» колектив академії нагороджено срібною медаллю за перемогу у номінації «Науково-пошукова діяльність експериментальних закладів України як стратегічний напрям інноваційного розвитку освіти», а на XIII Міжнародній виставці «Сучасні навчальні заклади-2010» – золотою медаллю в номінації «Роль обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти у науково-методичному забезпеченні системи управління якістю освітнього процесу», має звання «Флагман освіти-2010».

На підставі угоди між Міністерством освіти і науки Автономної Республіки Крим і міжнародною освітньою фірмою «Нові технології в освіті» в 1993 році у с. Танкове Бахчисарайського району відкрито Кримську гімназію-інтернат для обдарованих дітей з поглибленим вивченням англійської мови (номінант срібної відзнаки «Визнання року–2010»).
Нині в одинадцяти класах гімназії навчається близько 220 учнів. У 2007 році гімназія-інтернат отримала статус науково-експериментального навчального закладу всеукраїнського рівня. Тема наукового дослідження – «Гімназія-інтернат як центр виховання цілісно обдарованої особистості в полікультурному середовищі Криму». Для розвитку здібностей обдарованих дітей створено культурно-освітнє середовище, комплексну систему психолого-педагогічного супроводження навчально-виховного процесу. Модель культурно-освітнього середовища містить у собі 12 модулів і 54 міні-модулі, які охоплюють усі сфери навчально-виховного процесу, життя і діяльності гімназистів.
У гімназії-інтернаті працює комплексна програма розвитку здібностей обдарованих дітей, яка охоплює вісім напрямів: академічний, інтелектуальний, творчий (креативний), художньо-естетичний, психомоторний, комунікативно-лідерський, технічний, духовно-моральний. Гімназія є полілінгвальним навчальним закладом з полілінгвістичним розвитком здібностей учнів. Навчання в закладі проводиться трьома мовами. Фізику, хімію, біологію, математику та інформатику викладають англійською, історію України – українською, решту – російською мовами.
Навчально-виховний процес у гімназії забезпечує висококваліфікований педагогічний колектив із сорока вчителів. Директором гімназії є відмінник освіти України, заслужений вчитель України Кангієв Мемет Шевкетович. В очолюваному ним колективі працює шість заслужених вчителів та заслужених працівників освіти АР Крим та України, заслужений працівник культури АР Крим, старші вчителі та вчителі-методисти, переможці конкурсу «Вчитель року», «Вихователь року», учасники та переможці міжнародних освітніх проектів, кандидати наук.
Колектив гімназії-інтернату бере активну участь у республіканських виставках інноваційних освітніх технологій, а також проводить на своїй базі традиційні інтерактивні технічні та художні виставки творчих робіт учнів. Щорічно вихованці гімназії та їхні наставники захищають кілька сотень робіт, виконаних за проектними технологіями. Кращі з них висуваються на республіканські, всеукраїнські та міжнародні конкурси. У масштабах гімназії здійснюється полікультурний проект «Крим – наш спільний дім», у якому провідні ролі виконують гімназисти, їхні вчителі, вихователі та батьки. У рамках цього проекту проводиться виставка, розробляються десятки проектів з міжетнічного та міжкультурного діалогу.
Серед вихованців гімназії більш як 30 медалістів міжнародного рівня, п’ять стипендіатів Президента України, десять стипендіатів Кабінету Міністрів та Верховної Ради АРК. Гімназія-інтернат є учасником багатьох міжнародних проектів: INEPO, IMPS, FLEX-ACCELS, FOMGED, LUMINA; налагоджено міцні контакти з багатьма школами Криму та України, а також Польщі, Швеції та США. До закінчення гімназії учні вільно опановують англійську та турецьку мови, основи комп’ютерної грамотності. Саме тому випускники гімназії стають студентами провідних університетів як України, так і Росії, Польщі, Туреччини, Болгарії, Канади та США.
Щороку на базі цього навчального закладу проводяться десятки навчальних науково-методичних семінарів та конференцій для вчителів як Бахчисарайського району та Криму, так і всієї України.
У Кримській гімназії-інтернаті на належному рівні і розвиток мистецтва та спорту, зокрема, футбольна команда цього закладу є семиразовим переможцем у змаганнях «Шкіряний м’яч» у рамках районної спартакіади та переможцем гри «Зірниця» в Бахчисарайському районі Криму. Вокальний ансамбль закладу «Подснежники» є одинадцятиразовим володарем Гран-прі конкурсу «Дзвінкі голоси», учасником міжнародних фестивалів в Україні, Туреччині та Азербайджані.
За творчу наполегливу працю колектив гімназії-інтернату у 2009 та 2010 роках занесено до енциклопедії «Флагмани освіти і науки України». Досягнувши певних вершин, колектив Кримської гімназії і далі працює над зміцненням своєї матеріально-технічної бази, над поліпшенням умов для навчання дітей у гімназії-інтернаті.