Культура та мистецтво: СОКІЛ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

На Шевченківську премію з літератури цьогоріч претендували Василь Шкляр зі своїм романом про повстанців «Залишенець» («Чорний Ворон»), поет Павло Вольвач зі збіркою «Триб» та Володимир Рутківський із дитячою трилогією «Джури» (грошова винагорода становить 260 тисяч гривень). Вручення премії відбувається традиційно у день народження Великого Кобзаря – 9 березня.

Варто сказати кілька слів про одного з лауреатів – Василя Миколайовича Шкляра – українського письменника, політичного діяча, одного з найвідоміших, найбільш читаних та «містичних» сучасних українських письменників. Його називають батьком українського бестселера. Він є автором творів «Ключ», «Елементал», «Кров кажана», лауреатом Гран-прі конкурсу «Коронація слова», літературних премій «Золоте перо», «Спіраль століть», «Золотий Бабай», 1-ї премії Ліги українських меценатів «Ярославів Вал» та інших.
Особливий резонанс серед творів Шкляра викликав роман «Чорний ворон», над яким він працював майже 13 років. Роман вийшов наприкінці 2009 року. Він відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади у 1920-х роках. Написана на документальній основі книга про лицарів лісу, гайдамаків Холодного Яру, вражає художнім проникненням у переплетіння любові й ненависті, вірності та зради. Із глибин забуття виринає містична постать отамана Чорного Ворона, що переміг смерть... Відразу після виходу роману в світ з’явилося багато рецензій, і навіть з трибуни Верховної Ради промову про цей роман виголосив народний депутат Володимир Яворівський.
Однак напередодні вручення Шевченківської премії окремі українські політики і видавці вирішили, що роман «Чорний Ворон» є ксенофобським. Натомість заступник глави Адміністрації Президента України Ганна Герман зазначила, що інсинуації довкола роману письменника є дикунством.
4 березня сам Василь Шкляр звернувся до Президента Віктора Януковича із заявою, в якій попросив перенести нагородження його Шевченківською премією на той час, коли при владі в Україні не буде українофоба Дмитра Табачника.
Згодом з’явився указ В.Януковича про нагородження Шевченківськими преміями, в якому ім’я Василя Шкляра було відсутнє.
У результаті всіх цих подій відомий український письменник Юрій Андрухович запропонував всім небайдужим українцям зібрати для Василя Шкляра суму Шевченківської премії, якої він не отримав від влади.
Як стало відомо пізніше, 16 квітня в Холодному Яру письменникові Василю Шкляру буде вручено народну Шевченківську премію. Організатори висловили надію, що до цього дня буде зібрано 260 тисяч гривень, адже саме стільки становить розмір Шевченківської премії. «Вручать безпосередньо в Холодному Яру, коли там буде вшанування пам’яті загиблих героїв», – повідомив у Львові представник ГО «Холодноярська ініціатива» Андрій Юсов.
Водночас, давно знаючи Василя Шкляра, його внутрішню енергію, націлену на творчість, мужність, бо тільки силою волі він переборов важку раптову хворобу, і філософський спокій, щодо побутових і соціальних проблем - всі ці всі перепитії його не бентежать. Хіба, що посміхнеться увуса. Він знає, що створив шедевр. І ми це знаємо і радіємо, за лицаря слова, справжнього козака Василя Шкляра.

Ігор КРАВЧУК