Культура та мистецтво: ВЗАЄМОПРОНИКНЕННЯ КУЛЬТУР БЕЗ «ВЗАЄМО»

Людство гуртується навколо лідерів. До їхньої думки прислухаються, їх поважають. Шкода, що шанують не завжди. «Школа лідерів», «Як стати лідером всього за 40 хвилин спеціальних вправ щодня», «Тяжко бути лідером» – подібні оголошення, назви книг і статей усюди. Звісно, лідером не народжуються, ним стають.
Що ж потрібно вміти і яким бути, щоб стати лідером? Необхідні якості перелічували ще до мене мільйон разів, але, все ж: комунікабельність, освіченість, харизма – лідерові точно не завадять. А, як на мене, основною рисою якісного лідера є наявність думки у його розумній голові. Бо саме навколо його думки гуртуватимуться всі інші. Бо лідерів думок хоч відбавляй, а ось власних думок цих самих лідерів, на жаль, не так вже й багато.
Саме тому, моє висловлювання «звісно, лідерами не народжуються» на початку тексту – певною мірою хибне. Бо думати не можна навчитися. Розумна думка у лідера в голові або є, або вона просто відсутня. Що ж робити такому лідерові, коли думка не думається?.. Правильно, запозичити її у іншого.
Лідерами, як відомо, можуть бути не лише люди, а й фільми, лікарські засоби, телепередачі й вівсяні пластівці. Зокрема про телепередачі йтиметься далі. Шоу, які є лідерами, чомусь, як правило, є точними копіями закордонних. Віддайте мені свою жінку на тиждень, а самі моєю покористуйтеся. Танцюють, співають, стрибають, плавають уже абсолютно всі. Неважливо із зірками чи без.
Дивно, що у світі досі не з’явилося кілька сотень «Фортів Буаярів», дуже дивно… Різниця очевидна. Українцям із побратимами росіянами було цікаво побачити справжній Буаяр. Хоча вони цілком могли і в нас такий збудувати, десь між Одесою і Миколаєвом, наприклад. Але ж ні. Бо це світовий лідер, хоча й «екс», серед телевізійних шоу – жанру дожени, витягни зміюку з акваріуму, передай ключ товаришеві по команді й виграй гроші. (Не переймайся, тобі їх не віддадуть.) Таке ось взаємопроникнення культур. Тільки, в основному, в українському медіа-просторі частинка словосполучення «взаємо» відсутня. Проникнення думок, та й усе. Ще одна потрібна закордонна лідерська думка проникла у наші телевізори. «У вас проблеми у сім’ї? Дитина не слухається? Чоловік слухає в автомобілі тільки ту музику, яку хоче, і зовсім не слухає вас? Шановні жінки, домогосподарки і всі ті, хто випадково залишився вдома, – нова передача «Суперова няня поспішає на допомогу» тільки для вас у ефірі телеканалу «22 помножити на 84». Навіть домогосподині обурилися від такої «новинки». І не дивно, бо це шоу вони вже вивчили напам’ять, переглянувши на іноземних телеканалах і на вітчизняних у перекладі. Вони ще навіть не встигли забути сюжет британського чи американського відповідника передачі, як няня у вишиванці – тут як тут! Закордонна культура – музика, кінематограф, шоу – панують на нашій території! Ніхто не проти взаємообміну чимось якісним і потрібним між країнами. Але за умови, що свого матимемо достатньо.
Хочете бути лідером? Станьте індивідуальністю. Створіть у своїй голові таку думку, яка точно ще ні до кого не приходила. Наприклад, зніміть український серіал про те, як покоївка Галина закохалася у сина господарів будинку Євгена, а він виявився її зведеним братом, або щось ще цікавіше… Може саме на цю «геніальну» лідерську ідею світ і чекає!
Жартую, та, на превеликий жаль, щось геніальні думки мені кожний день на думку не спадають...

Марія Сизон