Культура та мистецтво: Французька весна в Україні

Після зимових холодів летить світла і чарівна весна. Вона пробуджує до життя весь світ, все живе. У природі відбувається багато змін. Повітря наповнено ароматом талого снігу і перших квітів. А навколо стільки звуків, стільки цікавого, а небо таке синє, що здається бездонним. У такий весняний день хочеться довше побути на вулиці, надихатися свіжим повітрям, натішитись теплим сонцем, наслухатися співу перших птахів, а також завітати на довгоочікуваний грандіозний, бурлескний фестиваль «Французька весна», якого чекали українці цілий рік. Це головна подія цього місяця.
З 2004 року стало традицією зустрічати справжню весну по-французьки. Разом з французькими музикантами, акторами, письменниками, режисерами, які представлятимуть все розмаїття культур, що існують і розвиватимуться у Франції. Що нового в цьому році побачать українці? Нові теми до роздумів, оригінальне бачення, несподівані відповіді на вічні питання – головна програма подій «Французької весни» буде представлена впродовж місяця.
Перша французька весна задумувалась як одноразовий культурний захід і, зважаючи на той успіх, який мала «Перша Французька весна», керівники зрозуміли, що цей культурний захід вартий того, щоб він проходив кожного року, а не разово як задумували спочатку.
Керівниками цього заходу були:
  • Жак Фор – посол Франції в Україні;
  • Анн Дюрюфле – директор Французького інституту, радник з питань культури та співпраці посольства;
  • Франкі Бландо – виконавчий директор французького інституту в Україні;
  • Франсуа Бенароя – заступник голови Правління УкрСиббанку Paribas Group.
Цей фестиваль має проходити щороку у найбільших містах України – Дніпропетровську, Донецьку, Києві, Львові, Одесі та Харкові. Глядачі матимуть нагоду відвідати вистави сучасного цирку та театру жесту, джазові концерти, зустрічі з письменниками, ночі короткого метру, ретроспективи Ізабель Юппер та Амоса Гітая.
Жак Фор наголосив: «З року в рік діяльність посольства Франції в Україні націлена на те, щоб здолати бар’єри, сприяючи зустрічам французьких та українських діячів мистецтва з публікою. Головна мета – започаткувати міцні та тривалі відносини, а також познайомитися з сучасним мистецтвом в усьому його пишному розмаїтті. Ось таке амбітне завдання покладається на Французький інститут в Україні та мережу «Альянс франсез», які відповідають за організацію культурних подій, в тому числі й за «Французьку весну», яка кожного квітня проводиться в найбільших містах країни. Я ще раз хочу наголосити, що це вже традиція, але цього року ми хотіли поєднати традиційність з інновацією. І ця інновація полягає в тому, що заміть яскравого відкриття у нас буде яскрава вистава закриття, яка відбудеться 8 квітня на Співочому полі. І, звісно, цьогорічна «Французька весна» добре вписується в нашу культурну співпрацю між Францією та Україною. Квітень як у Києві, так і в інших містах України буде присвячений саме «Французькій весні». Ви добре знаєте, що протягом року Французький інститут організовує інші заходи, серед яких фестиваль кінематографу. І ми також намагаємось забезпечити візит наших французьких письменників, твори яких перекладені українською мовою».
Анн Дюрюфле доповнила: «Для нас, людей, які працюють в Україні вже котрий рік поспіль, це один із найважливіших днів року. І ми добре знаємо, що ця культурна подія вже стала очікуваною серед українських глядачів. Кожного року ми намагаємося покращити якість наших культурних заходів і робимо все можливе, щоб саме цей захід став найкращим.
Також виявляли велику подяку УкрСиббанку Paribas Group – найбільша французька інвестиція в Україні – банк позитивних змін п’ятий рік поспіль підтримує фестиваль культурних подій «Французька весна в Україні».
«Кожен рік ми чекаємо весни – часу пробудження і розквіту. Разом з тим, для багатьох весна – це не тільки пора року, це відчинені двері у світ французької культури. Це час, коли, не перетинаючи кордонів, кожен з нас може цілий місяць насолоджуватися різноманітністю країни-законодавця мистецтва і культури: побачити новинки короткометражного кіно, театральні постановки, вуличні шоу, виставки, оцінити силу французької творчості», – розповів заступник голови Правління УкрСиббанку Paribas Group.
Франкі Бландо заявив, що цього року ми намагатимемось представити усе найкраще з сучасного культурного розмаїття Франції. А відкриттям цього фестивалю буде Ізабель Юппер та її найкращі фільми. Її називають найінтелектуальнішою акторкою Франції. На рахунку Юппер – найбільша кількість фільмів за її участі, представлених в офіційній програмі Канського фестивалю, – це 16 стрічок. «Для мене зйомки фільму – наче канікули, приємна прогулянка. А от гра в театрі – як альпінізм: ніколи не знаєш, впадеш ти у прірву чи таки досягнеш вершин».
Великі актори французького кіно та театру люблять свою країну як рідну матір. Так і ми повинні любити Україну і свою культуру.