Літопис МГО «Козацтво Запорозьке»: МГО «КОЗАЦТВО ЗАПОРОЗЬКЕ» В ДОКУМЕНТАХ

ПРОТОКОЛ
35-ї Малої Ради МГО «Козацтво Запорозьке»
Подільський район міста Києва 15 квітня 2011 року

Членів Малої Ради МГО КЗ – 101 козак,

На Раді присутні – 91 козак,
Запрошених – 18 козаків.

Президія Ради: Голова Президії Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак.

Члени Президії: Начальник Генштабу МГО КЗ, маршал козацтва Петро Чуваєв, Генеральний кошовий отаман МГО КЗ, генерал козацтва Володимир Обухов, Головний отаман СБ МГО КЗ, генерал-полковник Руслан Агрба, Головний отаман міжнародної Управи МГО КЗ, генерал козацтва Ігор Зборовський, Генеральний кантаржий МГО КЗ, генерал козацтва Віталій Івашковський, Генеральний суддя МГО КЗ, генерал козацтва Ярослав Банчук, Похідний священик Київського округу МГО КЗ, генерал-осавул, протоієрей Микола Потоп, Похідний священик Представництва Гетьмана козацтва Запорозького в Російській Федерації, генерал-хорунжий, протоієрей Віталій Коценко.

Відкрив засідання 35-ї Малої Ради МГО КЗ Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман Козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак (надалі маршал Сагайдак). Він подякував усіх присутніх за те, що вони організовано прибули на засідання Малої ради та побажав плідної праці.

Похідні Священики МГО КЗ молитвою благословили на успішну роботу учасників Малої Ради МГО КЗ. Після виконання Гімну України та Гімну МГО «Козацтво Запорозьке» була прочитана заздоровна молитва на честь Дня народження маршала Сагайдака, яку прочитали Похідні священики, учасники Ради приєдналися до привітання і 35-та Мала Рада МГО КЗ розпочала свою роботу.

Генеральний суддя МГО КЗ, генерал козацтва Ярослав Банчук зачитав привітальну адресу від керівника Військової прокуратури Центрального регіону України, генерал-лейтенанта Миколи Голомши та вручив маршалу Сагайдаку «Почесний нагрудний знак».

Далі маршал Сагайдак довів до учасників –
Порядок денний Малої Ради:
1. Вступне слово Гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке»
2. Звіт про виконання Плану основних заходів МГО «Козацтво Запорозьке» за 1-й квартал 2011 р.
3. Впорядкування документів структурних підрозділів та внутрішньої дисципліни у відповідності до вимог рішень Рад МГО К З прийнятих у 2010 році.
4. Фінансово-економічна діяльність МГО КЗ та стан сплати членських внесків козаками МГО КЗ за 2010 рік та за 1-й квартал 2011 року.
5. Різне.
6. Заключне слово слово Гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке».
Козаки погодились із запропонованим Порядком денним.

По першому питанню маршал Сагайдак подякував присутніх за теплі слова поздоровлення в його адресу на честь Дня народження. Потім він довів перелік питань, які були раніше запропоновані для обговорення у питанні «Різне», це про: встановлення пам’ятного знаку на місці загибелі козаків під час битви за Київ з монголо-татарами; відновлення монастиря при Десятинній церкві; звернення до діючого Президента України з приводу переслідувань бувшого Президента України Леоніда Кучми.
Учасники Ради затвердили запропонований перелік питань.

По другому питанню виступив начальник Генштабу МГО КЗ, маршал козацтва Петро Чуваєв (далі маршал Чуваєв). Він привітав маршала Сагайдака з Днем народження та побажав міцно тримати «штурвал» нашого «корабля» і побажав довгих років життя.
По-перше, маршал Чуваєв сказав таке: «За перший квартал 2011 року «План роботи МГО КЗ на перший квартал 2011 року» виконаний в повному обсязі. По деяким заходам маємо перевиконання. Підтвердженням цього є звіти отаманів місцевих осередків, які були подані до ГК МГО КЗ. В кращий бік відзначається серед округів – Придністровський, Древлянський, Січеславський. Серед паланок краще працюють такі, як – Каховсько-Таврійська, Сумська, Миколаївська. Серед куренів відзначається Броварський курінь. Щодо виконання Рішень наших Рад, то треба відзначити те, що до цього часу не зареєстровані місцеві осередки. Наприклад, Слобожанський округ та Криворізька паланка. Мають місце випадки, коли окремі отамани намагаються на свій лад писати свої Статути. Ми усім розіслали ксерокопію нової редакції зареєстрованого Статуту МГО КЗ і, тому, звертаю вашу увагу на те, що їх необхідно уважно вивчити. А Генеральна канцелярія МГО КЗ (ГК МГО КЗ) вже зробила відповідні зміни до типових Внутрішніх статутів місцевих осередків . Продовжується ганебна практика халатного оформлення документів, а в окремих структурах навіть відсутні реєстри. Є рішення нашого Гетьмана розробити методичний посібник, у якому буде доступно описано порядок розроблення документів і навіть алгоритм дій при виконанні типових завдань. Ще хотів би зупинитись на носінні форми одягу. Окремі генерали мають не зразковий зовнішній вигляд. Особливу увагу звертаю на дотримання дисципліни при відзначенні Дня народження Гетьмана в Будинку офіцерів».
По-друге, до слова був запрошений отаман Львівської паланки, генерал-хорунжий Михайло Стеців. Він розповів про те, що зараз силами козаків паланки ведеться робота по підготовці до відкриття 9-го травня пам’ятника невідомим загиблим воїнам. Далі генерал Стеців розповів, що у Львівському регіоні є певні труднощі з патріотичним виховання молоді бо регіон специфічний, тому, інколи зустрічається супротив з боку керівництва в організації свят, особливо колишніх радянських, але робота продовжується.
Наступним виступаючим був отаман Кременчуцького полку МГО КЗ, генерал-полковник Григорій Мілітинський. Він сказав таке: «Кременчуцький полк існує вже 7 років. За цей час ми провели дуже багато заходів виховного плану зі школярами середніх навчальних закладів. Стало доброю традицією організовувати сумісне патрулювання козаків і міліції з метою підтримки порядку у місті. За це двоє козаків нагороджені місцевою владою. Також в рядах полку існує пошукова група, що займається дізнаванням про імена та місце походження загиблих невідомих воїнів».

УХВАЛИЛИ:
2.1 Вважати план роботи МГО КЗ у першому кварталі 2011 року – виконаним. Голосували: «За» – 91, «Проти» – не має, «Утримались» – не має.
2.2 Отаманам місцевих осередків, до кінця 2011 року, привести Внутрішні статути підрозділів у відповідності до вимог останньої редакції, зареєстрованого Мінюстом, Статуту МГО КЗ, чим закінчити офіційну реєстрацію своїх структур на місцях.
Голосували: «За» – 91, «Проти» – не має, «Утримались» – не має.

По третьому питанню виступав Генеральний суддя МГО КЗ, генерал козацтва Ярослав Банчук (далі генерал Банчук). Він сказав, що такої нормативно-правової бази, як в МГО КЗ, в жодній козацькій структурі України – немає. Всі умови створені для роботи. В будь-який час можна звернутись до маршала Сагайдака і отримати роз’яснення по незрозумілим питанням. І не дивлячись на це мають місце випадки, коли документація оформляється не грамотно. Інколи, до ГК МГО КЗ надходять такі документи, які тільки можна розміщувати в сатиричних виданнях.
Далі, генерал Банчук зробив деякі роз’яснення щодо встановлення пам’ятного знаку на місці загибелі козаків. В 1240 році хан Батий підійшов своїми передовими загонами до Києва, щоб опанувати його висотами. Козаки (Косаки, Чорні клобуки Берендеї, Половці ), що захищали місто, першими прийняли бій у проймі річки Либідь та Совських озерах у якому з їх боку загинуло 60 тисяч воїнів. До цього часу не увіковічена пам’ять цієї козацької Звитяги. Попередньо була розмова з чиновниками Державної адміністрації м. Києва з цього приводу, вони дали згоду прийняти участь у цій справі. Тепер відповідні дії необхідно провести з нашого боку.

УХВАЛИЛИ:
3.1 Отаманам місцевих осередків уважно вивчити керівні документи МГО КЗ та привести свою документацію у відповідність до нового Статуту МГО КЗ.
Голосували: «За» – 91, «Проти» – не має, «Утримались» – не має.
3.2 Доручити ГК МГО КЗ порушити клопотання перед Державною адміністрацією м. Києва про увіковічення пам’яті загиблим козакам на пагорбі по вулиці Кайсарова, скласти відповідний план робіт по встановленню пам’ятника.
Голосували: «За» – 91, «Проти» – не має, «Утримались» – не має.

По четвертому питанню маршал Сагайдак вказав на те, що на даний час криза зі сплатою членських внесків тих козаків, що знаходяться на обліку в Генеральній канцелярії, повністю не минула. Фінансовий стан Генеральної канцелярії (ГК) МГО КЗ суттєво не покращився, на січень місяць 2011р. були сплачені внески тільки 300 генералами. Не дивлячись на те, що ГК МГО КЗ, в особі Отамана ГК полковника Григорія Шевченка постійно нагадує по телефону окремим генералам, що потрібно платити внески, ця справа суттєво не просунулась вперед.
На даний момент вже заплатили внески ще 120 генералів та адміралів і це, не враховуючи тих, кого Рішенням Верховної козацької Ради було взагалі звільнено від сплати: біля 30-ти священників та 60-ти Почесних Козаків МГО КЗ. Але зазначу, що 162 генерала не сплатили ще внески більше ніж за два роки. Здебільше з них по сьогодення «кормлять» обіцянками ГК МГО КЗ. Дехто з них бажають терміново перейти у Почесні Козаки і здебільше отримують у мене відмову, бо не мають на це ніяких підстав. Потрібно сплатити заборгованість, а потім будемо розмовляти. Деякі навіть відмовляються від членства, аби нічого не сплачувати, бо написати заяву на пільговий внесок (на 20 гривень за місяць) у них немає хоробрості.
Певна річ, ми від таких «генералів» та «козацьких полковників» будемо позбавлятися, переводити до Резервного складу. В новій редакції Статуту МГО КЗ зазначено двухрічний термін для тих, хто не сплачує внески, а тому, коли не можеш сплатити внесок Генеральної старшини – Наказом гетьмана автоматично переведемо через два роки в Полкову старшину, з пільговим внеском – 5 гривень. Генерал-полковник стане коз.полковник, а генерал-осавул буде осавулом і тому подібне. Так можна дійти до звичайного козака.
На ім’я Гетьмана надійшли декілька рапортів від посадових осіб про виключення з МГО КЗ окремих генералів. Зокрема, від маршала Чуваєва, генерал-хорунжого Леоніда Мацарука та полковника Григорія Шевченка. До цього списку вони загалом надали 30 претендентів. Мною було надане розпорядження Отаману Генеральної канцелярії передзвонити кожному з них і в Реєстрі на позбавлення генеральського звання - Раді пропонуються зараз 24 таких претенденти: Борсук Павло Сергійович, Бушуєв Сергій Дмитрович, Герасименко Юрій Олексійович, Даценко Олександр Антонович, Дєдов Анатолій Михайлович, Демура Антон Львович, Жеребчук Сергій Кирилович, Заєць Петро Петрович, Кучеренко Володимир Михайлович, Коничев Анатолій Олександрович, Кльоца Леонід Миколайович, Ковалишенко Федір Іванович, Кабанов Геннадій Олександрович, Логвиненко Володимир Миколайович, Момот Сергій Володимирович, Науменко Сергій Вікторович, Недибалюк Леонід Володимирович, Пошаталов Євген Олександрович, Перегінець Іван Іванович, Пташник Микола Федорович, Романюк Микола Ярославович, Самопал Віктор Васильович, Шевляков Валерій Сергійович, Шоломицький Леонід Валентинович.
Хочу також вказати, що Наказний отаман Чернігівського округу, генерал-хорунжий Леонід Мацарук, наполягав на внесення до «списку самоліквідаторів» з лав МГО КЗ, генералів: бувшого обласного воєнкома, двох бувших голів ОДА та діючого Народного депутата України?! У мене складається таке враження, що певні особи на місцях, які рекомендували солідних людей спочатку в козаки, а з часом в полковники та генерали, зараз пропонують позбавити їх цього звання! А де відповідальність за рекомендацію?
На останнє, в рішенні 34-ї Малої Ради, від 22.01.2011року, за № 2.1 закралося дві помилки: двічі вказано прізвище козака Юрія Дацко, та замість – «Позбавити генеральських звань та виключення з Реєстру МГО КЗ громадян:» потрібно записати – «Перевести до Резервного складу МГО КЗ з позбавленням звання Генеральної та Полкової старшини (генеральського та старшого офіцерського звання) козаків:», далі за текстом.

УХВАЛИЛИ:
4.1. Отаманам місцевих осередків посилити роботу з козаками щодо сплати членських внесків і кожний квартал звітувати з цього питання перед Генеральною канцелярією (ГК) МГО КЗ.
4.2. Отаманам місцевих осередків уважно розібратися з кожним козаком, що не сплачує на протязі двох років членські внески, про причину його заборгованості, у разі необхідності звернутися до ГК МГО КЗ повторно з відповідним клопотанням.
Голосували: «За» – 91, «Проти» – не має, «Утримались» – не має.
4.3. За несплату членських внесків більше двох років, перевести до Резервного складу МГО КЗ з позбавленням звання Генеральної та Полкової старшини (генеральського та старшого офіцерського звання) козаків: Борсука Павла Сергійовича, Бушуєва Сергія Дмитровича, Герасименка Юрія Олексійовича, Даценка Олександра Антоновича, Дєдова Анатолія Михайловича, Демуру Антона Львовича, Жеребчука Сергія Кириловича, Зайця Петра Петровича, Кучеренка Володимира Михайловича, Коничева Анатолія Олександровича, Кльоцу Леоніда Миколайовича, Ковалишенко Федіра Івановича, Кабанова Геннадія Олександровича, Логвиненка Володимира Миколайовича, Момота Сергія Володимировича, Науменка Сергія Вікторовича, Недибалюка Леоніда Володимировича, Пошаталова Євгена Олександровича, Перегінця Івана Івановича, Пташника Миколу Федоровича, Романюка Миколу Ярославовича, Самопала Віктора Васильовича, Шевлякова Валерія Сергійовича, Шоломицького Леоніда Валентиновича.
4.4. В рішенні 34-ї Малої Ради, від 22.01.2011року, за № 2.1. замість «Позбавити генеральських звань та виключення з Реєстру МГО КЗ громадян:» потрібно читати «Перевести до Резервного складу МГО КЗ з позбавленням звання Генеральної та Полкової старшини (генеральського та старшого офіцерського звання) козаків:».
Голосували: «За» – 91, «Проти» – не має, «Утримались» – не має.

По п’ятому питанню виступив маршал Сагайдак. Він зробив Зауваження Наказному отаману Слобожанського округу, генерал-хорунжому Дмитренку, за те, що він намагався зареєструвати, на протязі 3-х років, той чи іншій варіант Статуту округу, що має принципові розбіжності з типовим Внутрішнім статутом округу і попередив, що таке не допустимо. Далі була інформація про Ярмоленецький курінь. Отаманом куреня фактично є генерал-осавул Амрам Петросян, він на даний час не живе в Ярмоленцях. А керівництво Куреня без узгодження зі мною передав іншому козаку, який самовільно направив до найвищих Державних інстанцій та надрукував в Інтернеті текст звернення, який не узгоджений з ГК МГО КЗ, чим перевищив свої повноваження. Тому, генералу Петросяну, мною оголошується Догана, а Наказному отаману робиться Зауваження.
В доповіді Начальника Генерального штабу, маршала козацтва Петра Чуваєва, було зазначено що не зареєстровані місцеві осередки: Слобожанський округ та Криворізька паланка, окремі отамани намагаються на свій лад писати свої Статути і тому самовільно правлять типовий Внутрішній статут МГО КЗ. Те, що продовжується ганебна практика халатного оформлення документів, а в окремих структурах навіть відсутні реєстри – це так. А що до рішення мною розробити методичний посібник, у якому буде доступно описано порядок розроблення документів і навіть алгоритм дій при виконанні типових завдань, то це робота Генерального штабу МГО КЗ, а я буду вимагати виконання ним своїх обов’язків .
Потім, учасникам Ради маршал Сагайдак запропонував прийняти рішення по таким питанням: Проведення роботи по відродженню монастиря Десятинної церкви; Про звернення до Президента України щодо переслідування колишнього Президента України Леоніда Кучми.
УХВАЛИЛИ:
5.1. Об’явити Догану та попередити отамана Ярмолинецького куреня, генерала Арама Петросяна, про недопустимість самостійних дій у зверненнях та інших діях від імені МГО КЗ, без згоди на те ГК МГО КЗ.
5.2. Отаману юридичної управи підготувати Звернення до Президента України: Про припинення переслідування колишнього Президента України Леоніда Кучми та Про відродження Десятинної церкви та монастиря.
Голосували: «За» – 91, «Проти» – не має, «Утримались» – не має.
Далі учасники 35-ї Малої Ради МГО КЗ проголосували за завершення роботи Ради. На завершення похідними козацькими Священиками була прочитана молитва, також були виконані гімни МГО КЗ і України. Рада завершила роботу.

Верховний отаман України та Діаспори,
Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК