Особистості: Петро Калнишевський

12 липня на славне свято Петра і Павла, Сумщина вшановувала пам’ять останнього кошового Запорозької Січі Петра Калнишевського, якому цього дня виповнилося 320 років. Проживши 112 років у трьох сторіччях, ця непересічна особистість уособлювала в собі весь трагічний і величний шлях козацької України. І його поховання (помер 30 жовтня 1803 року) на березі Білого моря у Соловецькоу монастирі також є символічним, враховуючи скільки український політв’язнів знайшли там вічний спочинок у ХХ сторіччі. Феномен Петра Калнишевського полягає в тому, що він був не лише уславленим полководцем, але й потужним державотворцем. Саме ця його самостійна діяльність, без «руки Москви» і призвела до зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі та 25-річного ув’язнення кошового отамана на Соловках у «кам’яному мішку». Але навіть ці важкі умови не вбили у Калнишевському віри у побудову незалежної української держави.
Тож земляки і всі небайдужі українці могли цього святкового дня відвідати Сумщину, а саме Ромни і село Пустовітівку, де народився славний гетьман. Проводилося це вшанування під егідою Сумського земляцтва та Благодійного Фонду ім. Петра Калнишевського, які очолює непересічна особистість Іван Миколайович Рішняк, за сприяння Роменської районної державної адміністрації та мерії міста. Голова Роменської райдржадміністрації Сєрик Микола Петрович, відзначив, що вшанування такої легендарної постаті - це знакова подія для Роменщини, адже саме на такому гідному прикладі слід виховувати майбутні покоління. Тому й зустрічали роменчани своїх гостей хлібом-сіллю, а потім усі разом поклали квіти до пам’ятника Калнишевському, відвідали Свято-Троїцьку церкву та місцевий музей Петра Калнишевського.
Учні спеціалізованої школі ім. П.Калнишевського в м. Ромни, продемонстрували свої вміння та таланти.
Потім розпочалася науково-практична конференція, яку відкрили мер Ромен Микола Калашник та голова Благодійного Фонду ім. Петра Сагайдачного, керівник Сумського земляцтва у Києві Іван Рішняк. Він, зокрема, розповів, що на оголошений конкурс присвячений знанням про Калнишевського перевищив усі сподівання і відповіді надійшли з усієї України, а переможцем конкурсу стала Сумська телекомпанія. Тобто постать славного гетьмана об’єднала всю Україну, тому й не дивно, що про нього вже готуються зйомки фільму, адже П.Калнишевський не лише герой-звитяжець, а й духовна особистість, три роки тому його канонізувала Українська православна церква. Мер привітав усіх присутніх і відзначив, що роменчани завжди будуть під духовною аурою свого земляка-гетьмана і потрібно докладати ще більше зусиль для його вшанування і популяризації.
Найбільш шанованих і активних учасників нагородили грамотами Фонду, а найголовнішою відзнакою Фонду - Хрестом Петра Калнишевського нагороджено заслуженого артиста Михайла Голубовича, який у фільмі зіграє роль кошового отамана. Нагородили і самого Івана Рішняка козацькою відзнакою. Цікавим і змістовним був виступ росіянина за походженням режисера, Народного артиста України, який власне і буде знімати фільм про кошового отамана Володимира Савєльєва, який захопившись козаччиною і, зокрема, постаттю Калнишевського, вивчив українську мову і настільки наповнився козацьким духом, що, навіть, виглядає значно молодше 75 років! Він, зокрема, наголосив, що Петро Калнишевський, першим з усіх гетьманів зрозумів, що без економічного зростання Україна не повстане, і заселив хліборобськими сім’ями перші хутори на Дикому полі. І саме через цю економічну незалежність Катерина ІІ зруйнувала Січ.
Дуже емоційно й схвильовано розповідав про постать останнього отамана артист Михайло Голубович, він, сказав, що Калнишевський посіяв на Дикому полі передусім духовний хліб. Виступили також представники молодіжних, жіночих організації та Фонду Культури.
У цьому контексті слід зазначити Верховною Радою було прийнято рішення про відзначення 320-річчя від дня народження Петра Калнишевського на Покрову - 14 жовтня.
Учасники науково-практичної конференції з нагоди 320-ї річниці з Дня народження П.І.Калнишевського ухвалили резолюцію. Текст подаємо повністю.

РЕЗОЛЮЦІЯ Сумщина має багато надзвичайних історичних постатей, серед яких провідне місце займає ім’я знаного українця мужнього патріота, останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського.
112-річний життєвий шлях мужнього сина свого народу, його незламність духу, вірність ідеалам Української держави свідчать про непересічне значення його постаті в наш час. 12 липня на релігійне свято Петра і Павла всенародно відзначається 320-річниця з дня народження П.І.Калнишевсього. Всеукраїнський благодійний фонд імені Петра Калнишевського постійно влаштовує заходи присвячені останньому кошовому, намагаючись популяризувати цю історичну постать якомога серед більшого кола громадян України. З кожним роком до цих заходів залучаються все більше нових громадських організацій, козацьких загонів,молодіжних творчих колективів.
Своєю роботою ми прагнемо зберегти і відродити ті духовні і культурні цінності, що сповідував Петро Калнишевський і які можуть стати твердою основою сучасного українського світогляду.
Звертаючись до українського народу та керівництва держави ми пропонуємо:
- сприяти створенню телесеріалу «Лицар дикого поля»;
- внести поширену біографію П.Калнишевського в учбово-навчальний процес;
- сприяти влаштуванню заходів присвячених останньому кошовому отаману Запорозької Січі Петру Калнишевському в українській діаспорі;
- для формування українського патріотичного світогляду підготувати на дану тематику спеціальну серію книг для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.
Ми переконані, що поширення імені П.Калнишевського сприятиме об’єднанню українського народу, вихованню морально-етичних засад у молодого покоління, ще більшому визнанню України, як миролюбної держави з притаманними їй історичними, культурними і духовними цінностями.
Учасники проведення науково-практичної конференції з нагоди 320-ї річниці з Дня народження П.І.Калнишевського.

м. Ромни, Сумської області
12 липня 2011 року.

Воістину сказано: «КОЗАЦЬКА СЛАВА НЕ ВМРЕ НЕ ПОЛЯЖЕ».