Особистості: ВЕЛИКІ ЛЮДИ НЕ НАРОДЖУЮТЬСЯ – ЇХ ВИРОЩУЮТЬ МАТЕРІ

У травні, коли природа-Мати виряджає свою доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці й радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві й відзначають День Матері. Жінка споконвіку вважалася берегинею домашнього вогнища та сімейного затишку. Для українців образ Матері триєдиний. Любов до рідної неньки переросла у глибоку пошану до Матері Божої, яка завжди була покровителькою українців, та невгасиму палку любов, що втілювалася у вічній боротьбі, до Матері-Батьківщини. Представники сильної статі нашого народу просили підмоги в небесної Матері. Ще в давні часи князі благали її про заступництво, віддавали честь і хвалу Марії за перемогу в битвах. Богородиця стала опікункою лицарів українського духу – козацтва. А День Української Повстанської Армії і Українського Війська, який відзначають 14 жовтня, засвідчує, яка важлива для нас її ласка.

Саме за українськими традиціями було організовано в другу неділю травня свято Матері в с. Яловичах Млинівського району Рівненської області. Ініціатором урочистостей були господарі сільськогосппідприємства «Яловицькі агротехнології» пані Любов та Генрі Біренс. Саме вони відновлюють козацький дух не тільки в рідному селі, а й у всій Млинівщині. Пан Генрі – голландський полковник, пані Люба – генерал-осавул Всеукраїнської громадської організації «Велике козацьке коло».
У центрі села зібралися не тільки його жителі, а й чимало гостей… Козаки на чолі з кошовим отаманом ВОТК «Волинська Січ Війська Запорізького» Володимиром Присяжнюком взялися за один із головних жіночих обов’язків – приготування їжі. Традиційним козацьким кулішем частували усіх присутніх.
Гарматний постріл, який пролунав на честь матерів, сповістив про початок святкового концерту. Перший пісенний дарунок хлопців Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою викликав сльози не в однієї мами. Пісні у виконанні тріо бандуристів музичного училища м. Рівне під керівництвом Мирослави Очеретян вкотре підтверджують співочий талант українського народу.
Кажуть, що великі люди не народжуються – їх вирощують матері. І виростила одна із яловицьких матерів сина – заслуженого діяча мистецтв України, народного артиста України, професора Святослава Філімоновича Мельничука. Завітав він до своїх односельчан на свято. Відвідав могили рідних йому людей і … заспівав. Його «Многії літа», напевне, чули далеко за межами села. І дійсно, упродовж віків українська мати, попри всі нещастя і страждання, зуміла передати своїм дітям любов до всього рідного.
У вихованні справжніх патріотів велика роль відводиться матері, яка завжди боролася за духовне збереження своїх дітей. Свою вдячність, любов, ласку передали учні місцевої школи у віршах для матерів. Адже вони – видатні сини і дочки України, яким будувати майбутнє, з дзвінкими голосами та міцними знаннями про традиції і звичаї нашого народу.
Історія України дуже жорстока і кривава. Було чимало таких моментів, що, здавалося, українська нація може зникнути з лиця землі. Але не менше ця земля славиться національними героями, яким ми завдячуємо своєю незалежністю. Це: головний отаман Західного регіону м. Рівне Володимир Миколайович Нестерук, отаман Тернопільського козацтва Олег Петрович Федчишин, полковник Волинської Січі Війська Запорізького Олександр Миколайович Середюк. Їх вітання засвідчували, що на долю української матері випало чимало болючих випробувань, але вона завжди знаходила і знаходитиме силу і мужність їх зносити, бо вірила в опіку Божої Матері й має надію, що здійсниться бажання багатьох поколінь – у незалежній Україні їхні діти будуть щасливі.
Ощасливив своїми вітаннями матерів директор торгового центру «Нова Лінія» м. Луцьк полковник ВГО «Велике козацьке коло» Віктор Володимирович Мозоль. Школярам у честь свята він подарував подарунки від цієї торговельної мережі.
Слова подяки за організацію свята висловили директор Ярославицької ЗОШ Віктор Дмитрович Посільський та голова Ярославицької сільської ради Леонід Анатолійович Прудников. За свої діяння на території сільської ради Леоніду Анатолійовичу присвоїли чин військового старшини ВОТК «Волинської Січі Війська Запорізького».
Завершив святковий концерт хор ветеранів патріотичної пісні «Злагода» м. Луцьк, керівником якого є Шаюк Євген Пахонович. Соліст хору Валентин Кирилович Добрянський, який є отаманом Волинської краєвої організації Соборного Козацтва України, подарував місцевій школі плакати гетьманів українського козацтва.
Для матерів нині подвійне свято. Біля школи відкрили дитячий майданчик. Відтак, поки діти гойдаються на гойдалках і з’їжджають з гірки, мами і бабусі можуть спокійно поратись по господарству. А подарував його дітям батько пана Генріха – Кор Біренс. За його щедрість школярі віддячили йому подарунком, зробленим власними руками.
Непомітно спадають сутінки, а свято продовжується. В невеликому наметі місцеві молодиці частують своїх гостей українськими стравами: варениками, галушками. Піниться в бокалах квас, пиво. Народ гуляє, лунають сміх, жарти, музика.
У день вшанування матерів варто зупинити на мить шалений ритм життя і задуматися, чи не забули ми раптом про свою найдорожчу у світі людину. Тому що це день пам’яті про матерів цілого світу, коли віддається належне їхній праці й безкорисливій жертві задля блага своїх дітей.

Ірина ЩЕПАНСЬКА, вчитель Яловицької школи