Cлово редактора: БЕЗЗАПЕРЕЧНІ ІСТИНИ


Ігор Кравчук
головный редактор журналу "Гетьман"

Час невблаганно рухається вперед. І щоб не опинитися на узбіччі, кожній людині, організації, підприємству чи державі потрібно рухатися в ногу з часом. Інтенсивні глобальні процеси передбачають посилення процесів інтеграційних, успішна реалізація яких дає народам нові можливості.

Сьогодні Україна впритул наблизилася до визначальної, віхової точки у питанні її входження у сім’ю європейських народів. Адже у грудні відбудеться Саміт східного партнерства, який дасть (або не дасть) зелене світло для асоційованого членства України у ЄС та зоні вільної торгівлі. Не аналізуючи всі «pro» і «contro», слід зазначити, що український народ є європейським народом за своєю суттю. Не зважаючи на довгі періоди історії, коли Україна перебувала на узбіччі світової історії, а її народ намагалися знищити фізично і духовно, українці зберегли свої національні ознаки, мову, основні моральні цінності, духовність, релігійність, індивідуалізм, толерантність, а також, як не дивно, демократичні традиції самоврядування та державотворення. Не на останньому місці перебувають і такі риси, як працьовитість та традиційна охайність наших громадян.

Більше тисячі років тому княгиня Ольга та Володимир Великий інтенсивно налагоджували тісні стосунки із наймогутнішою державою того часу – Візантією, Ярослав Мудрий перетворив Русь-Україну у найсильнішу країну Європи, а також, зав’язуючи родинні стосунки із європейськими правителями, намагався перетворити континент у співдружність цивілізованих держав. Можливо, парадоксально, але протекторіат Великого князівства Литовського та перебування частини України у складі Речі Посполитої чи – пізніше – Австро-Угорської імперії утримували наш народ у загальноєвропейській орбіті, не давали заблукати московсько-монгольськими манівцями.

Незабаром Європа зрозуміє весь позитив вступу України у ЄС. Турбота про продовольчу та воєнну безпеку, доступ до ресурсів, у тому числі трудових, та багато інших чинників зроблять свою справу, і ми займемо своє законне місце у сім’ї вільних народів.

Як вільні серед вільних та рівні серед рівних.