Київ: МІКРОРАЙОН «СИРЕЦЬ» ПЕРШИМ РОЗГЛЯНУВ СТРАТЕГІЮ РОЗВИТКУ КИЄВА

Мешканці Сирцю не залишилися байдужими до обговорення проекту Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року. Так органом самоорганізації населення «Комітет мікрорайону «Сирець-1» було ініційовано і проведено обговорення подальшого розвитку рідного мікрорайону в рамках проекту Стратегії розвитку Києва до 2025 року.

На зустріч з активом мікрорайону завітали перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак, керівник Комітету мікрорайону «Сирець-1» Петро Пантелєєв, заступник голови Шевченківської районної держадміністрації Олександр Малихін, голови Ради ветеранів Володимир Попович та Антоніна Пашеніна.

Задав конструктивні напрямки обговорення керівник комітету мікрорайону «Сирець-1» Петро ПАНТЕЛЄЄВ:

– Сьогодні в цьому залі далеко не перший захід, присвячений Стратегії розвитку нашого міста, проте перший ініційований саме місцевою громадою. Адже в цьому залі ті мешканці Сирця, яким небайдуже як майбутнє столиці і нашого мікрорайону. Ще в 2008-му активістів було не так багато, проте невеличка група за три роки збільшилась у десятки разів, думаю, завдяки тому, що люди все ж таки вірять у те, що спільно можна змінювати ситуацію на краще.

За ініціативи та участі ОСН «Сирець-1» встановлено десятки дитячих майданчиків, проведено ремонти, заходи з благоустрою, втілюється єдина на сьогодні для Києва ініціатива безкоштовного встановлення ветеранам Великої Вітчизняної війни лічильників холодної та гарячої води. Але і це ще не головне, взято курс на новий дуже важливий напрямок – моральне та духовне виховання дітей та підлітків. Проведення конкурсів, змагань, турнірів, виставок та різноманітних свят – ось далеко не повний перелік заходів, якими можна створити позитивний простір навколо наших дітей. І все це за рахунок внутрішніх ресурсів саме нашого мікрорайону, за рахунок успішної співпраці з усіма причетними до життєдіяльності мікрорайону. Але ініціатива повинна надходити звідси, від нас – від органів самоорганізації. Якщо органи самоорганізації не ініціюють діалог із владою, вони не потрібні взагалі.

Далі компетентно про Стратегію розвитку Києва розповів перший заступник голови КМДА Олександр МАЗУРЧАК, який знайшов час для зустрічі, не зважаючи на досить щільний графік роботи.

– Місто Київ досі жило без генерального плану і стратегії свого розвитку, саме тому потрапляють під знесення цінні об’єкти культури і паркові зони. Щоб унормувати все це, майже рік тому, щойно Олександр Попов був призначений на свою посаду, він дав доручення своїм заступникам та широкому колу фахівців розробити Стратегію розвитку Києва – від інфраструктури до туризму.

Також до розвитку були залучені фахівці з багатьох країн світу, які розробляли стратегії для таких міст, як Париж, Нью-Йорк, Москва, Санкт-Петербург, але без обговорення цієї стратегії самими киянами, без діалогу «влада – городяни», все це залишиться лише мертвим тягарем на папері. Тому ми й проводимо зустрічі у всіх районах із різними категоріями населення, щоб наблизити їхні потреби до наших можливостей. Будуть чітко визначені кордони міста, транспортні розв’язки, житлові масиви і прописані кожен будинок чи сквер, аби не допустити будь-якого знищення їх у майбутньому. Розробляються програми і проекти, за якими буде розвиватися місто, зокрема у сфері реформування житлово-комунального господарства: «Вода», «Яскраве місто», «Енергозбереження».

Під час активного діалогу, а саме в такій формі проходило обговорення, було озвучено найбільш болючі питання для мікрорайону.

На всі питання мешканці Сирцю почули змістовні та вичерпні відповіді від першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака.

Про органи самоврядування населення:

– Місцеве самоврядування – це форпост розвитку міста, справжній місток між владою і громадою, тому їхні права мусять бути виписані чіткіше.

Про кіоски (МАФи):

– Ситуація з незаконно встановленими МАФами вже вирішується і надалі буде жорстко контролюватися владою; тобто за 3-4 роки їх планується забрати з міста, а залишити лише газетні та туристично-довідкові кіоски. Так цього року вже прибрали з вулиць 1500 кіосків. Але який кіоск прибирати, який залишати – звісно, видніше мешканцям мікрорайону. Тому пропоную комітету мікрорайону надати своє бачення щодо розміщення МАФів на Сирці, і ми його обов’язково врахуємо.

Про створення ОСББ:

– Якщо будинки вже перебувають на балансі самих мешканців, тоді немає одвічної ЖЕКівської рутини, а все здійснюється напряму. Однак ліфти і дитячі спортивні майданчики ми ремонтуємо незалежно від власності будинку. Те саме відбувається з асфальтуванням прибудинкових територій. Знаходячись в ОСББ, мешканці будинку на 20 відсотків платять менше квартплати, адже об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – це громадська організація, звільнена від сплати ПДВ. Також оперативно здійснюється виклик ремонтних бригад, з якими ви уклали договір; оплата здійснюється лише за фактом здійснення виконаних робіт.

Про амбулаторії сімейної медицини:

– До кінця цього року у місті з’явиться 100 амбулаторій сімейної медицини, щоб людина не ходила переповненими поліклініками під час епідемії грипу, а могла це зробити у радіусі 500 метрів. Потрібно відходити від старих принципів Мінздоров’я про якісне обслуговування пацієнтів лише 100-відсотковим заповненням лікарняних ліжок, потрібно працювати передусім на профілактику.

Про бювети:

– На території Києва знаходиться 186 бюветів і майже 90 з них не працює. Частина бюветів закрита санстанцією через невідповідність санітарним нормам води, частина через поломку обладнання. За два роки ми плануємо відновити усі бювети, які дозволить санстанція. На це вже виділено 11 млн. грн., нинішнього року відновили 24 бювети. Усі вони, як і раніше, будуть безкоштовними.

Про транспорт:

–Київська влада вважає маршрутки, як і МАФи, пережитком минулого і як у всьому цивілізованому світі, зростає потреба саме в комфортному комунальному транспорті. Вже прийнято рішення закупити понад 300 одиниць рухомого складу, частина буде зі Львова, частина – з-за кордону. Робота ведеться у кількох напрямах. Це предусім будівництво метро, насичення маршрутів комфортабельним комунальним транспортом і розбудова гілки швидкісних трамваїв. У цьому питанні нам фінансово допомагає Кабінет Міністрів України.

Контроль роботи ЖЕКів:

– Для виконання усіх тих ремонтних робіт, про які я казав вище (ліфти, асфальтування), ми створили бюджетний штаб і встановили терміни виконання кожної роботи – гроші на роботу ми віддаємо району, але контроль за якістю здійснює міська влада. Кожен день здійснюється державний контроль і фіксуються всі недоліки згідно з графіком. На кожному будинку, де ведуться роботи, ми повісили оголошення, у яких вказали телефони, за якими мешканці можуть звертатися у разі потреби. Кожен свій робочий день я починаю з вивчення цих скарг та повідомлень з місць. Ми звільнили вже багатьох начальників ЖЕКів і продовжуємо роботу в цьому плані, аби був постійний зв’язок: «влада – громада».

Підготувала Ганна КРАВЧУК