СВЯТО ПОКРОВИ на БІЛОЦЕРКІВЩИНІ

Уже традиційно козацтво Білоцерківської Січі збирається у родовому селі гетьмана Івана Мазепи – селі Мазепинці – на святкування одвічного козацького свята Покрови Пресвятої Богородиці.

Маючи усталені традиції, козацтво під орудою Верховного Отамана Андрія Дрофи щоразу урізноманітнює свої заходи. Цього року білоцерківчани та гості міста могли ласувати смачними борщами, які готували на «Конкурсі борщу»

Привітати козаків Білоцерківської Січі завітали губернатор Київщини Анатолій Присяжнюк, представники міської та районної влади, побратими з різних козацьких організацій країни. І тим, хто вперше завітав на свято, і для його «старожилів» було цікаво поринути в атмосферу справжньої козацької вольниці

– Пане, Верховний Отамане, Білоцерківська Січ для святкування свята Покрови і українського козацтва вишикувана, – відрапортував головний отаман, генерал-хорунжий Янішевський.

– Панове козаки, вітаю вас зі святом Покрови Пресвятої Богородиці й українського козацтва!

– Слава! Слава! Слава!

Далі Андрій Дрофа продовжив:

– Для затвердження рішень Малої Ради, проведеної 13 жовтня, довожу до вашого відома такі зміни. Затвердити Наказ № 2 від 13.10.2011 р. про призначення Наказної старшини у складі 17 осіб. Це – координаційний орган, який працює з генеральною старшиною і приймає рішення. Також була затверджена Генеральна старшина. Тому прошу проголосувати за список Наказної старшини. Проголосували одноголосно – дякую.

Ще потрібно затвердити склад Генеральної старшини та Ради Старійшин, які завжди були почесними козаками на Січі й без їхньої згоди не приймали жодного рішення, навіть затвердженого Гетьманом. Проголосували одноголосно – дякую.

Також наші сусіди – Ставищенська козацька сотня – попросили у Малої Ради дозволу увійти до складу Білоцерківської Січі, тому що вони знають нас як найбільш організовану структуру в Київській області. Прошу проголосувати за це включення. Одноголосно. Вітаю наших нових козаків!

Після проведеного богослужіння священик окропив козаків святою водою. Козаки на чолі з Верховним Отаманом пройшли маршем до пам’ятника Мазепі.

Андрій Немна, голова Білоцерківської районної державної адміністрації:

– Шановні брати козаки і всі присутні! Це прекрасно, що ми маємо таке свято Покрови Пресвятої Богородиці – покровительки козацтва, і вже традиційно збираємося на цьому місці усупереч усім політичним та економічним негараздам. Сподіваюся, що цієї традиції дотримуватимуться і наші нащадки.

Андрій Дрофа, Верховний Отаман Білоцерківської Січі:

– Я вдячний районному керівництву за те, що ми вже багато років плідно співпрацюємо і в цей святковий день проводимо спільні заходи. Сподіваюся, що робитимемо це ще багато років. Ми вдячні за те, що ви сьогодні з нами і бажаємо вам міцного здоров’я, витримки і перемоги в наших спільних справах.

Тепер прошу покласти квіти до пам’ятника Мазепі, який, думаю, на нас не ображається. Ми його пам’ятаємо, шануємо й ніколи не забуватимемо.

Ми поставили цей поклонний Хрест на честь усіх загиблих козаків, тому виконуємо почесну місію і покладаємо квіти.

Оркестр заграв гімн України. Козацтво пройшло маршем до Поклонної гори з Хрестом.

Далі святкування перенеслося до ма-льовничого села Шкарівка Білоцерківського району, де відбулася зустріч з головою Київської обласної державної адміністрації Анатолієм Присяжнюком та пройшов конкурс самодіяльних колективів Київщини. Не дивлячись на свій щільний графік, губернатор Анатолій Присяжнюк знайшов час, аби привітати козацтво Київщини зі святом Покрови.

Анатолій Присяжнюк, голова Київської обласної державної адміністрації:

– Здоров’я бажаю, браття козаки! Вітаю вас зі святом! Бажаю вам міцного здоров’я, вірно служити Київщині й нашій Вітчизні, робити добрі справи й поліпшувати імідж держави. Ми не повинні скаржитися, а розуміти, що кожен повинен бути на своєму місці – й мер, і губернатор, і громада. Сподіваюся на вашу допомогу у наведенні порядку, вихованні молоді та стабілізації у державі. Адже хто як не ми повинен це зробити? У державі зараз складна ситуація, але економіка запрацювала, план надходжень до бюджету збільшується, з боргами ми розраховуємося. Тож у співпраці з вами ми все здолаємо!