КРАЩИМ БУТИ ВІДПОВІДАЛЬНО

Михайло ПІРНЯК, начальник Держенергонагляду – заступник Головного державного інспектора України з енергетичного нагляду у Південно-Західному регіоні

КРАЩИМ БУТИ ВІДПОВІДАЛЬНО

За результатами проведеного конкурсу на кращий підрозділ Держенергонагляду у 2011 році перше місце зайняв Держенергонагляд у Південно-Західному регіоні Інспекція Держенергонагляду в Південно-Західному регіоні здійснює свою діяльність у Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській та Чернівецькій областях. Розповісти про особливості цього регіону, його енергетичної системи, успіхи та проблеми у здійсненні державного енергетичного нагляду люб’язно погодився її керівник – ПІРНЯК Михайло Іванович

– Розкажіть коротко, що охоплює Південно-Західний регіон?

– Варто зазначити, що Південно-Західний регіон лаконічно поєднує географічну територію Поділля, до складу якого входять Вінницька та Хмельницька області, а також Тернопільська область, крім північно-східної частини, яка утворює частину історичної території – Галичини та Чернівецьку область – традиційну територію Буковини. За своїми характеристиками як економічного, так і технічного розвитку, ці регіони майже не відрізняються. Чисельність населення Південно-Західного регіону складає близько 5,2 млн. мешканців.

– Як можна охарактеризувати енергетичний потенціал регіону?

– На території регіону знаходиться Ладижинська ТЕС, яка входить до складу ГК «Західенерго», а діяльність із постачання електричної енергії споживачам здійснюють п’ять електропередавальних організацій різної форми власності. Загальна кількість споживачів (з урахуванням побутових абонентів) у регіоні складає близько 2 млн.

Середньодобова потужність електроспоживання в зимовий період по регіону становить близько 1680 МВт, а середньодобове споживання електроенергії – 1304 МВт/год, тобто 10% від загального споживання всієї потужності споживачами України. У Південно-Західному регіоні від джерел центрального теплопостачання теплову енергію отримують понад 12 тис. споживачів. Центральне теплопостачання споживачів регіону здійснюють близько 45 теплопостачальних організацій.

– Хто входить до складу інспекції Держенергонагляду в Південно-Західному регіоні?

– До складу інспекції Держенергонагляду в Південно-Західному регіоні входять Вінницька з Гайсинським та Могилів-Подільським відділеннями, Хмельницька з Шепетівським та Кам’янець-Подільським відділеннями, Тернопільська та Чернівецька з Новодністровським відділенням обласні інспекції. Сьогодні інспекція Держенергонагляду у Південно-Західному регіоні – це творчий та згуртований колектив професіоналів-енергетиків.

Розуміючи, що своєчасно виявлені та усунуті порушення в організації експлуатації електричних мереж ЕО та енергетичних об’єктів суб’єктів господарювання – це запорука надійного енергозабезпечення населення та економіки регіону. Персонал інспекції проводить щоденну та кропітку роботу з нагляду за технічним станом та організацією експлуатації електричних і теплових установок споживачів та постачальників електричної енергії, за дотриманням ними режимів виробництва, постачання і споживання енергії. Важливе місце в цій роботі займають питання виконання електропередавальними організаціями регіону комплексу заходів із забезпечення стабільної роботи розподільчих електричних мереж в осінньо-зимовий період та в умовах надзвичайних ситуацій.

Протягом 2011 року підрозділами Держенергонагляду Південно-Західного регіону проведено близько 3000 планових заходів із державного енергетичного нагляду за споживачами та постачальниками теплової та електричної енергії, за результатами проведення яких було виявлено близько 41 тис. порушень вимог нормативних документів, на усунення яких видано 1900 приписів та інших розпорядчих документів.

– Яке місце займає Держенергонагляд у системі державних наглядових органів у регіоні?

– На виконання функціональних обов’язків, діючи в межах прав та повноважень, визначених нормативно-правовими та нормативно-технічними документами, інспекція Держенергонагляду у Південно-Західному регіоні відіграє важливу роль у забезпеченні надійного енергопостачання підприємств та населення і займає важливе місце у загальній системі державних контролюючих органів регіону.

Визначальне місце серед галузей регіону займає енергетична галузь, невід’ємною складовою якої є Державна енергетична інспекція у Південно-Західному регіоні. З метою підвищення рівня безпеки електричних мереж, зниження кількості та тривалості відключень споживачів у 2011 році працівники інспекції проводили перевірки електропередавальних організацій щодо стану охоронних зон та якості розчищення трас повітряних ліній електропередач. У результаті було виявлено 1618 порушень вимог нормативних документів щодо знаходження в охоронних зонах самочинно збудованих споруд, неорганізованих звалищ, скирт соломи, осередків захаращеності трас ПЛ чагарниками та видано 20 приписів на їх усунення.

У 2011 році працівники Держенергонагляду Південно-Західного регіону взяли участь у розслідуванні 14 технологічних порушень, що виникли в електричних мережах енергопостачальників, за підсумками яких розроблені відповідні протиаварійні заходи.

Також хочу відмітити, що інспекція Держенергонагляду в регіоні тісно співпрацює з обласними державними адміністраціями (ОДА), начальники інспекцій в областях або їх заступники систематично беруть участь у нарадах ОДА з питань економічного розвитку та інших за участю керівників управлінь і відділів ОДА, а також інших органів державного нагляду області.

У нашому регіоні налічується 324 споживачі І категорії щодо надійності електропостачання та особливої групи І категорії з установленою потужністю категорійних струмоприймачів близько 758 МВт. За ініціативою інспекції Держенергонагляду цими споживачами відновлено та впроваджено в роботу 1231 резервне джерело живлення, в тому числі 460 дизельних (бензинових) електростанцій та 771 акумуляторна батарея. При цьому 269 споживачами було приведено схему електропостачання до вимог І категорії надійності.

На вимогу Держенергонагляду проведено позачергові капітальні ремонти 135 ПС 35-110кВ, 2650 ТП-10/0,4кВ, 1113 км ПЛ 35-110кВ та 8984 км ПЛ 0,38-10кВ, що дозволило привести їх у належний технічний стан, чим підвищено надійність та якість електропостачання населення та суб’єктів господарювання в областях регіону.

– Із якими проблемами звертаються споживачі до інспекції Держенергонагляду?

– За 2011 рік фахівцями інспекції Держенергонагляду у Південно-Західному регіоні було розглянуто 152 звернення споживачів, у тому числі 33 від юридичних осіб, 119 – від населення. Серед них третина звернень стосувалася незадовільного технічного стану мереж, надійності та якості електропостачання. Крім того, 29 звернень споживачів надійшло з приводу неправомірних дій працівників енергопостачальника, 23 – щодо порушень у розрахунках, застосування тарифів та надання пільг, 16 – щодо незгоди споживачів стосовно припинення енергопостачання та інших питань. За підсумками розгляду звернень із метою усунення виявлених порушень інспекцією Держенергонагляду протягом року було видано 34 приписи, виконання яких було своєчасно проконтрольовано. Із загальної кількості звернень 56 було вирішено на користь споживачів, 16 – на користь енергопостачальників, з 80 звернень були надані роз’яснення щодо тих чи інших вимог законодавства у сфері електропостачання.

– Чи завжди суб’єкти господарювання із розумінням ставляться до вимог інспекції?

– Як правило, більшість із них сумлінно виконують законні вимоги Держенергонагляду. За ухиляння від виконання або несвоєчасне виконання суб’єктами господарювання (споживачами енергії та енергопостачальними організаціями) приписів державних (старших) інспекторів у 2011 році винесено 368 постанов про застосування штрафних санкцій на загальну суму 370 тис. грн. У минулому році в суди було передано 42 справи про стягнення штрафів, розглянуто та прийнято судами 49 рішень, у тому числі сім рішень за позовами 2010 року.

Однак окремі споживачі, а іноді й суб’єкти електроенергетики намагаються ухилитися від виконання вимог приписів чи розпоряджень інспекції, не дотримуються узгоджених термінів усунення порушень.

Із 49 прийнятих судами рішень 47 вирішено на користь Держенергонагляду. За ними до державного бюджету стягнуто штрафів на загальну суму близько 90 тис. грн. Але слід зауважити, що ці кошти, за умов сумлінного виконання приписів, могли бути використані суб’єктами господарювання для ремонту мереж та обладнання, реконструкції технологічних процесів тощо. Тобто штрафи – не самоціль у діяльності Держенергонагляду, головна мета – наведення належного стану в енергетичному господарстві, підвищення рівня його безпеки, уникнення електротравматизму.

Протягом 2011 року суб’єкти господарювання подали до суду вісім позовів про скасування постанов про накладання Держенергонаглядом штрафних санкцій. Усі судові рішення із цих справ були прийняті на користь Держенергонагляду. Крім того, в 2011 році суд розглянув дві справи, подані суб’єктами господарювання ще в 2010 році.

Загальна кількість справ, розглянутих судами в 2011 році за позовами суб’єктів господарювання до Держенергонагляду, – 10, всі були вирішені на користь Держенергонагляду. Кошти в сумі 26 129 грн. перераховані до Державного бюджету України.

– Що ви можете сказати про умови праці Держ-енергонагляду в Південно-Західному регіоні?

– Усі підрозділи Держенергонагляду у Південно-Західному регіоні розташовані у сучасних офісних приміщеннях. Тільки за два минулих роки збудовано офісне приміщення для регіональної інспекції Держенергонагляду у місті Вінниці, придбано та відремонтовано офісне приміщення Могилів-Подільського відділення інспекції Держенергонагляду у Вінницькій області та офісне приміщення Новодністровського відділення інспекції Держенергонагляду у Чернівецькій області. Відповідно оздоблені офіси з сучасними автоматизованими робочими місцями, зручні меблі сприяють гарному настрою і налаштовують на творчу працю всіх працівників при виконанні своїх посадових обов’язків.

Для виконання поставлених завдань була створена потужна комп’ютерна мережа, яка охоплює чотири області та забезпечує взаємозв’язок між структурними підрозділами. Загалом мережа налічує 12 окремих структурованих підмереж та понад 200 мережевих пристроїв (комп’ютери, маршрутизатори, комутатори, модеми, мережеві принтери та сканери тощо). Вона забезпечує автоматизацію виробничої діяльності Держенергонагляду в регіоні.

Важливу роль у функціонуванні організації та виконанні її прямих завдань і обов’язків відіграють автомобілі. Їх основним завданням є перевезення інспекторів до місця проведення заходів з енергетичного нагляду, а також організаційно-технічне забезпечення інспекцій Держенергонагляду у регіоні.

Сьогодні в підрозділах регіональної інспекції перебуває 25 легкових автомобілів та один мікроавтобус. Слід зазначити, що за 2011 рік не зафіксовано жодного порушення правил дорожнього руху, а тим паче ДТП за участю автомобілів інспекції. Керівництво підрозділу відповідно до вимог діючих нормативних документів постійно проводить інструктажі водіїв, ознайомлення з кліматичною ситуацію та введення у дію нових нормативних актів, надаючи таким чином водіям постійну інформацію, що стосується автотранспорту.

– Чим може пишатися Державна інспекція регіону?

– Інноваційним проектом у 2011 році стало придбання та встановлення нових цифрових АТС для інспекцій у Вінницькій та Чернівецькій областях, проведення модернізації телефонного та селекторного зв’язку у приміщеннях інспекцій у Хмельницькій та Тернопільській областях, завдяки чому інспекції отримали можливість якісного та надійного спілкування за допомогою цифрового зв’язку. Держенергонаглядом у Південно-Західному регіоні, одним із найперших у Держенергонагляді України, було впроваджено автоматизовану інформаційно-аналітичну систему енергетичного нагляду «АСЕН». Для можливості комплексної експлуатації «АСЕН» було проведено модернізацію наявних 66 ПЕОМ до необхідних технічних характеристик.

Крім «АСЕН» у Держенергонагляді впроваджено ще багато інших важливих програмних комплексів, які значно полегшують роботу відділів інспекцій.

Слід відзначити, що у 2011 році за сумлінну працю та високу професійну майстерність Грамотою Міністерства палива та енергетики України був нагороджений начальник інспекції Держенергонагляду у Хмельницькій області Григор’єв Петро Петрович.

Грамотою Держенергонагляду було нагороджено інженера другої категорії відділу забезпечення діяльності, планування та звітності інспекції Держенергонагляду у Тернопільській області Бойка Петра Володимировича та державного інспектора з енергетичного нагляду інспекції Держенергонагляду у Чернівецькій області Телекі Олександра Миколайовича, а 14 працівникам Держенергонагляду в Південно-Західному регіоні було оголошено подяки Головного державного інспектора України з енергетичного нагляду.

Приємно відзначити, що згідно з рішенням конкурсної комісії Держенергонагляду України інспекція Держенергонагляду в Південно-Західному регіоні визнана кращим підрозділом Держенергонагляду за підсумками роботи у 2011 році. А комісією із визначення кращих за професією інспекторів регіону, відповідно до Положення про визначення кращих за професією інспекторів, кращим інспектором у 2011 році було визнано старшого державного інспектора інспекції Держенергонагляду у Хмельницькій області Бандила Євгена Феодосійовича.

Особливо ефективно проводиться робота профспілкової організації нашої інспекції. За результатами проведеної роботи, у 2011 році три працівники Держенергонагляду у Південно-Західному регіоні отримали заохочувальні відзнаки обласних комітетів та десять працівників отримали грамоти профспілкового комітету за трудові досягнення та активну участь у житті колективу.

Працівники нашої інспекції не тільки наполегливо працюють, а й уміють цікаво проводити вільний час. Для них стало нормою відвідування театральних вистав, організація екскурсій історичними місцями нашого краю, організація відпочинку дітей працівників та проведення конкурсів найкращого малюнку з визначенням переможців, оздоровлення працівників та членів їхніх сімей. Так у 2011 році за рахунок профкому для працівників нашої інспекції було здешевлено 47 путівок на оздоровлення до відомчих пансіонатів, лікувальних путівок до санаторіїв та путівок для дітей працівників до літніх таборів.

Упродовж року адміністрація сприяла профспілкам у їх діяльності, забезпечувала реалізацію прав та гарантій діяльності профспілок, встановлених законодавством. Насамкінець хочу додати, що з часу свого створення інспекція Держенергонагляду у Південно-Західному регіоні пройшла багато етапів, на яких його основні завдання і функції поступово змінювалися і доповнювалися, змінювалася і його організаційна структура. Але є те, що не зазнало змін, – це високий професіоналізм співробітників підрозділу, які своєю наполегливою та кропіткою працею, постійним навчанням та самовдосконаленням сприяють забезпеченню стабільного і безпечного енергопостачання споживачів.

За матеріалами Держенергонагляду