НА ДОПОМОГУ СПОЖИВАЧУ


НА ДОПОМОГУ СПОЖИВАЧУ

Стати ближчим до споживача електроенергії, прозорість у діяльності Держенергонагляду – це ті головні принципи і підходи, на яких ґрунтується робота Держенергонагляду та на які постійно націлює колектив Головний державний інспектор України з енергетичного нагляду Володимир ЛУШКІН.

Ще одним кроком у цьому аспекті став «Посібник відповідального за енергетичне господарство: актуальні питання нормативно-технічного забезпечення енергетичного та пожежного нагляду», який не тільки благословив Володимир Андрійович ЛУШКІН, а й став головним рецензентом. Авторами посібника є Віктор ПІРНЯК, заступник начальника Вінницької обласної інспекції Держенергонагляду та Володимир РУБАНКА, начальник управління з енергетичного нагляду. До видання посібника доклав багато зусиль заступник Головного державного інспектора України з енергетичного нагляду Анатолій Миколайович ГУШЛЯ

– Ідея виникла ще у 2009 році, – розповідає Віктор Пірняк. – Коли працював інспектором, то зрозумів, що багато споживачів недостатньо орієнтуються в нормативно-правовій базі.

Так, ми регулярно проводимо роз’яснювальну роботу з цих питань, але цього замало. Тому ми написали посібник, в якому описані характерні недоліки, що допускаються споживачі. Робота тривала довго. Ми проаналізували характерні порушення споживачів. Нормативні документи удосконалюються, але головні вимоги залишаються.

«Посібник відповідального за енергетичне господарство: актуальні питання нормативно-технічного забезпечення енергетичного та пожежного нагляду» містить короткий опис механізму здійснення державного контролю та нагляду в сферах електроенергетики та протипожежної безпеки. Описані найбільш повторювані недоліки в організації експлуатації електричного та протипожежного обладнання з посиланням на відповідні вимоги чинної нормативно-технічної бази. Наведено зразки оформлення необхідної технічної документації.

Посібник розроблений відповідно до нормативно-правової та нормативно-технічної бази, чинної в Україні станом на 01.11.2011 р., та рекомендовано керівникам і працівникам, на яких покладено відповідальність за експлуатацію електрогосподарства та протипожежну безпеку суб’єкта господарювання. Після видання посібника, – підсумував Віктор Пірняк, – ми отримали багато позитивних відгуків від споживачів.

Підготував Ігор КРАВЧУК