ФОРУМ КОЗАЦТВА ЗАПОРОЗЬКОГО НА БРОВАРЩИНІ


ФОРУМ КОЗАЦТВА ЗАПОРОЗЬКОГО НА БРОВАРЩИНІ

Виїзне засідання 12-ї Ради генералів та адміралів МГО «Козацтво Запорозьке»

У мальовничому селі Русанові, що на Київщині, на території «Броварської Січі» МГО КЗ, відродженої і розбудованої отаманом Василем Мишком, відбувся традиційний козацький форум, а саме виїзне засідання 12-ї Ради генералів та адміралів козацтва Запорозького на чолі з Гетьманом Дмитром Сагайдаком. До прийому високих гостей готувалися ретельно

Згідно з козацьким звичаєм Рада розпочалася з молитви. Оскільки у Гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке» Дмитра Івановича Сагайдака напередодні, а саме 15 квітня, був День народження, козаки з ентузіазмом і від усієї душі заспівали «Многая літа».

У вступному слові Гетьман повідомив, що напередодні, а саме 20 квітня, було проведено Засідання чергової 35-ї Малої Ради МГО «Козацтво Запорозьке», на яке прибули отамани осередків обласного значення (округів, паланок полків, окремих куренів). Робота козацтва Запорозького була визнана задовільною з плюсом.

Слід зазначити, що на загальному фоні спаду активності, що гріха таїти, занепаду цілої низки козацький формацій, МГО «Козацтво Запорозьке» демонструє стабільність і поступ.

Секретом успіху козацтва Запорозького, безперечно, є вивірена тактика і стратегія, розроблена Гетьманом Дмитром Івановичем Сагайдаком і підтримана козаками-запорожцями: покладатися на власні сили, бо козаки ніколи нічого не випрошували, а здобували, чіткий план дій, козацьке побратимство, гідна відповідь усім, хто зазіхає на козацькі права. І, звичайно, чітка державницька позиція, опора на молодь.

Оскільки квітнева Рада генералів і адміралів МГО «Козацтво Запорозьке» – це не тільки значний козацький форум, а ще й відзначення Дня народження Гетьмана Дмитра Івановича Сагайдака, то іменинник не був багатослівний, як і належить, а передав слово гостям –учасниками заходу, котрі з’їхалися на Броварщину зі всієї України. Як і годиться, першому було надано слово єпископу Броварському, вікарію Київської митрополії Феодосію.

Насамперед владика передав Великодне привітання від настоятеля Української Православної Церкви Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Блаженнійший Митрополит, як зазначив єпископ, завжди дуже тепло відгукується про козацтво Запорозьке, яке в своїй діяльності продовжує традиції православного козацтва, властиві йому впродовж століть. Владика передав подяку і низький уклін козакам від Блаженнійшого Митрополита Володимира.

«А також і Вам, дорогий Верховний отамане козацтва Запорозького, Дмитре Івановичу Сагайдаку, – сказав на завершення вікарій Київської митрополії Феодосій, – Блаженнійший Митрополит Володимир просив передати вітання з Вашим особистим святом, яке збіглося з Великоднем, і бажає Божого благословення у Вашій праці. Ваша праця, пане Гетьмане, є святою і благородною. Вона не тільки тут користується честю, а й у Царстві Небесному матиме плоди, за все, що робите Ви з укріплення Православної Церкви в її місії, народного патріотизму, розвитку козацтва. Многих літ. Христос Воскрес».

Далі слово тримав Голова Броварської районної ради Анатолій Деменко. Анатолій Володимирович щиро привітав Гетьмана і всіх присутніх і відзначив, що йому особисто дуже приємно, що козацький форум проходить саме на Броварщині в Русанові. «Це велика честь, – зазначив він. – Ми ще раз переконалися, що козаки-запорожці є тими людьми, які прославляють свій край, свою Батьківщину, роблять все, щоб люди на своїй землі жили вільно і заможно».

Від виконкому Русанівської сільської ради присутніх привітав голова Русанівської сільської ради Сергій Соловей.

Він наголосив на великому значенні в історії Українського народу козаків. Це і написання першої демократичної Конституції, і розвиток демократичного централізму, і захист віри православної і землі Руської. А нащадкам славних лицарів минулого – козацтву Запорозькому – побажав і надалі плідної праці на благо Української держави і її народу. Адже козацтво – це той духовний осередок, на грунті якого все чіткіше викристалізовується національна ідея.

Традиційно на цьому форумі були нагороджені ті, хто зробив вагомий внесок у розбудову козацтва Запорозького, гідно несе козацький чин, відстоює віру православну.

У цьому контексті слід відзначити, що нагороду, як і козацьке звання, від Гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке» не так легко отримати. Її потрібно заслужити багатолітньою, відданою працею. Тому нагороди і цінні.

Отже, за активну участь у відродженні та розвитку козацтва Запорозького Орденом «Козацької Слави» ІІІ ступеня нагороджений єпископ Броварський, вікарій Київської митрополії Феодосій. Грамотою та медаллю «За відродження козацтва» – голова Броварської районної ради Анатолій Деменко, настоятель Свято-Миколаївського храму села Русанів протоієрей Григорій Сірук, директор ПП «Русанівський» Олександр Борсук, хорунжий МГО «Козацтво Запорозьке» Віктор Поляновський, голова Броварської райдержадміністрації Петро Іваненко, заступник голови Броварської міськради Микола Голубовський. Орденом «Гетьман Петро Сагайдачний» та Золотою зіркою «Герой Козацтва» нагороджений генерал-полковник МГО «Козацтво Запорозьке» Сергій Півченко. Грамотою та медаллю «За відродження козацтва» нагороджений отаман Корюківської січі, полковник Микола Череп, срібною медаллю «Козацька слава» – осавул Сергій Соловей. А за активну участь у відродженні та розвитку козацтва Запорозького в Україні орденом «Покрова» ІІІ ступеня нагороджений генерал-хорунжий Василь Мишко.

В інтерв’ю з нашими кореспондентами отаман Броварської Січі МГО «Козацтво Запорозьке» Василь Мишко на правах господаря свята розповів, що Броварська Січ розпочала свою роботу два роки тому. Вона сьогодні вже налічує 30 козаків і 50 джур. Тут йде безперервний процес виховання молоді на козацьких традиціях.

Броварська Січ має власний духовий оркестр, яким керує осавул Сімонов, власних коней, на яких діти із задоволенням освоюють верхову їзду, доглядаючи своїх чотириногих друзів. Броварська Січ організовує екскурсії по козацьких місцях. Це і Батурин, і Хортиця, і Качанівка, і Тростянець, і багато інших славних козацьких місць. Здійснили козачата екскурсію і до Верховної Ради, і до Музею авіації. Козачата беруть активну участь у святкуванні знаменних державних дат. Козачата Броварської Січі перемагають у шкільних змаганнях та вікторинах. Щодо самого облаштування території Броварської Січі, то, окрім зробленого, зазначив отаман Василь Мишко, уже є проект козацької церкви, яка буде збудована із дикого бруса в козацькому стилі. Підведена електроенергія і газ. Планується побудова трьох музеїв: козацької слави, історичного і картинної галереї. Січ плідно працює з художником Титуленком, який і на цьому козацькому форумі організував виставку своїх творів. А ще отаман Броварської Січі Василь Мишко в козацькому дусі виховує трьох внуків і надає цьому процесу великого значення, бо переконаний, що на полі, де ростуть будяки, троянди не зацвітуть.

У програмі було багато цікавого. Полковник Микола Череп зі своїм сином, теж козаком, викликав захоплення в учасників заходу і численних гостей майстерністю володіння зброєю і вправністю у верховій їзді.

По завершені святкування козаки на чолі з гетьманом Дмитром Сагайдаком висадили алею молодих дубів, чим засвідчили чудову фізичну форму.

Одне слово: козацьке свято вдалося. Воно вже має чудовий резонанс по всій Україні. Козаки-запорожці засвідчили, що, незважаючи на обставини, працювати на козацьку ідею можна і потрібно.

По завершенні форуму пішов благодатний дощик, і відразу, як на замовлення, на небі з’явилася веселка, як символ Божого благословення на щастя і долю. Будьмо!