Літопис МГО "Козацтво Запорозьке": Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Я № 44-1

МІЖНАРОДНА ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «К О З А Ц Т В О З А П О Р О З Ь К Е» (МГО КЗ)

14 липня 2012р.

м. Київ

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Я № 44-1

«Про введення нового зразку погонів Однострою МГО КЗ»

На виконання рішення 21-ї Верховної козацької Ради МГО «Козацтво Запорозьке» (МГО КЗ) та з узгодженням з делегатами 12-ї Ради генералів та адміралів МГО КЗ до Внутрішнього положення про Однострій в МГО КЗ вносяться зміни та доповнення про введення нового зразку погонів до Однострою МГО КЗ.

Мета рішення: запровадити козацькі погони, які не будуть копіювати погони силових структур України і будуть оригінальними козацькими відзнаками.

1. Погон (рамен) має темно-синій колір, завширшки 60мм з околотом крапового кольору.

2. На погоні Генеральної старшини: маршала козацтва – закріплюється емблема маршала козацтва на відстані 60мм від Зірки маршала на 60мм по центрам; генерала козацтва – емблема генерала козацтва на тій же відстані; від генерал-полковника до генерал-осавула, закріплюється емблема генерала козацтва Запорозького у лавровому вінці вишитому золотою ниткою.

3. На погоні полкової та курінної Старшини – закріплюється емблема козака МГО КЗ.

4. На погоні козацьких джур – вишивається білими нитками буква «Д».

5. Виконання цього розпорядження покладається на Головного отамана Генеральної канцелярії, генерал-осавула Григорія Шевченка.

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК

Коментар до розпорядження 44-1

– Пане Гетьмане, чим викликана необхідність введення погонів нового зразка?

– По-перше, погони для козаків МГО «Козацтво Запорозьке» (МГО КЗ) – були розроблені мною, ще у 1996 році, для Північного округу Козацтва Запорозького, який став базою спершу ВГО «Козацьке військо Запорозьке України», а у 2003 році вже МГО «Козацтво Запорозьке». До минулого року, коли у вересні Верховна Рада України прийняла у першому читанні Закон «Про впорядкування носіння форменого одягу», який мав на меті заборонити козакам носіння однострою з обладунком, до якого також входять погони. Таким чином, частина депутатів ВР України хотіли позбавити козаків історично-правового статусу – носіння козацьких одностроїв.

Деякі козацькі формації, які не знають історії козацтва, його традицій та звичаїв, одягають та носять форми силових структур, використовують сучасні військові звання та носять відповідні погони, що не відповідає козацьким історичним традиціям. Цим вони, безперечно, дискредитують Козацтво, зокрема, і нашу формацію.

– Чи правда, що є випадки підробки посвідчень під популярний бренд Козацтва Запорозького?

– Так. Це з’ясувалося і під час інспектування мною козацьких осередків Південного регіону України, де було виявлено сфальшовані посвідчення козака МГО КЗ. В них використовуються звання, яких не має і не було в МГО КЗ. Наприклад: генерал-лейтенант – замість генерал-хорунжий, генерал-майор – замість генерал-осавул, підполковник – замість військовий старшина. Це стосується не лише посвідчень, але й Козацьких нагород.

Тому, щоб уникнути підробок і звинувачень у плагіаті, ми розробили власні зразки козацьких погонів.

– Хто є авторами дизайну погонів та нагород?

– Авторами дизайну є батько та син Сагайдаки. Щодо посвідчень, то вже до кінця року будемо використовувати для захисту голограми. А щодо нагород, то на всіх Грамотах на зворотній стороні я завжди ставлю підпис та мокру печатку.

– Чому саме так?

– Пригадую один епізод на цю тему. Під час вручення ордена «Козацька Слава» меру Сімферополя, в його оточенні серйозний бізнесмен зауважив, що він також має від мене таку нагороду. Я сказав, що не пригадаю такої урочистої події в моєму житті. Він відповів, що така ж Грамота та орден у нього також є і підписана мною. Коли я запитав його, чи є мій підпис на звороті документа з печаткою – він відповів, що є.

А коли я його запитав, чи там поставлена мокра печатка, – він відповів, що не може перевірити, бо документ ламінований, отже – підробка.

Прес-служба МГО «Козацтво Запорозьке»