«УКРАЇНА – ЦЕ РІДНА КРАЇНА ДЛЯ МЕНЕ, ТУТ ВСЕ СВОЄ, ВСЕ БЛИЗЬКЕ І ДОРОГЕ МЕНІ»

Лікар – найблагородніша професія на Землі. І, мабуть, не кожна молода людина може обрати таке відповідальне, самовіддане, великодушне ремесло. А коли душу цій непростій справі віддає ціла династія, то це можна вважати чи не подвигом перед суспільством, перед країною.

Отже, ми хочемо познайомити шановного читача з дівчиною, що походить із династії лікарів-стоматологів – справжніх майстрів своєї справи. Звуть її Людмила СІРЕНКО.

А ознайомимо для того, щоб читач зміг осягнути всю глибину, весь патріотизм та самовідданість цієї яскравої представниці сучасної української інтелігентної молоді, збагнути її погляди на життя, Україну, майбутнє.

– Людмило, як ви обрали професію лікаря-стоматолога?

– Обирала я її, звісно, за допомогою батьків. Мої батьки – лікарі-стоматологи. Саме тому ця професія знайома мені з самого дитинства. Ніхто й не думав про якесь інше ремесло для мене. Насправді я дуже задоволена, що обрала саме цей шлях, адже в іншій справі я себе навіть не уявляю. Стоматологія – це дійсно цікаво, це моє. Говорять, що найголовніше для людини – знайти себе у житті. Я вважаю, що я це зробила.

– Як ви дивитесь на династії взагалі й династії лікарів зокрема?

– Судячи з моєї родини, династія має багато переваг. Ти знаєш, що батьки завжди допоможуть тобі в професійному плані, підкажуть як правильно вчинити, виправлять твої помилки. Моя родина допомагає мені набути професійних навиків. Крім того, коли ти зростаєш у такій сім’ї, то з самого дитинства оточений майбутньою професією, маючи можливість навчатися.

– Розкажіть, будь ласка, про своє навчання.

– Я навчаюсь у Національному медичному університеті ім. О.О. Богомольця в інтернатурі. Ми довго обирали навальний заклад і зрештою вирішили, що цей – найкращий. Адже тут викладачі намагаються дати студентам максимум знань. Освіту за кордоном ми навіть не розглядали. Україна – це моя батьківщина, тут все близьке і дороге мені. Навіщо їхати на навчання до іншої країни, якщо в нашій дають знання на належному рівні. Навчатися досить важко, бо за книжками доводиться просиджувати цілі дні. З іншого боку, це надзвичайно цікаво.

– Наскільки активно розвивається сучасна стоматологія і які є досягнення?

– Взагалі в медицині щодня виходить щось нове, тому лікар має вчитися все життя. Повсякчас з’являються нові цікаві напрями та технології. Та й пацієнти стали розвинутими і освіченими завдяки великій кількості інформації. Тому лікар повинен бути на відповідному рівні. Раніше стоматологів боялися, адже лікування зубів асоціювалося з болем. Проте сьогодні завдяки новітнім розробкам лікар може здійснювати безболісні стоматологічні операції, завдяки чому пацієнт має можливість отримає безболісне і необхідне для нього лікування.

– Як ви працюєте зі своїми пацієнтами у психологічному аспекті?

– Всі люди – різні. До кожного потрібен особливий підхід, адже лікар повинен лікувати і словом. І найголовніше: потрібно зробити все, щоб пацієнт почав довіряти лікарю. Іноді буває важко знайти підхід до людини, зберігаючи власну тактику лікування. Коли пацієнт починає виявляти незадоволення або переживати, то дуже важливо вчасно і правильно на це зреагувати і підібрати переконливі аргументи. Якщо пацієнт відчуває якусь невпевненість у голосі лікаря, він одразу лякається і думає, що лікар не є професіоналом. Тому необхідно демонструвати впевненість, компетентність, щоб пацієнт був переконаний, що лікар знає, що він робить, досконало знає свою справу.

– Як ви виходите з ситуацій, в яких відчуваєте недостатню компетентність?

– Одного разу викладачка на лекції сказала важливу фразу, яку я запам’ятала назавжди: «Ми відповідальні за тих, кого вчасно не відправили до іншого лікаря». Якщо лікар не впевнений у своїх знаннях, не знає певних аспектів, то, звісно, краще бути відвертим зі своїм пацієнтом. Адже, повторюся, зараз пацієнти начитані, розумні, вони добре розбираються в законах. Треба обов’язково це враховувати і не робити помилок. Якщо невпевнений у чомусь, то краще не розпочинати лікування, адже можна тоді потрапити у халепу і, найголовніше, нашкодити здоров’ю пацієнта. У таких ситуаціях необхідно, жертвуючи власними інтересами, вчасно направити пацієнта до більш досвідченого та грамотного спеціаліста. Мені надзвичайно поталанило, адже мої батьки, Валерій Володимирович та Наталія Геннадіївна, теж лікарі-стоматологи з великим досвідом роботи, які завжди проконсультують, підкажуть.

– Як ви плануєте працювати з людьми, які не можуть собі дозволити дорогих стоматологічних процедур?

– Зараз стоматологічні послуги в Україні дійсно досить дорогі й доступні далеко не кожному громадянину. Як показує практика, багато людей потребують допомоги лікаря-стоматолога, але у них не вистачає коштів. Особливо це стосується пенсіонерів. Тоді вони намагаються лікуватися у безкоштовних державних поліклініках. Проте, на мою думку, якість у державних закладах мало хто гарантує. Тому завжди потрібно розуміти фінансове становище пацієнта. На першому місці повинна залишатися допомога людині. Адже лікар іноді рятує людині життя. У великих приватних клініках сьогодні можливі різноманітні програми розстрочки та кредитування для цих категорій пацієнтів.

– Як би ви оцінили якість стоматологічних послуг в Україні?

– Якість надання стоматологічної допомоги, я вважаю, залежить від самого лікаря. Сьогодні в Україні, на жаль, є багато малоосвічених лікарів. Але наші українські спеціалісти, які приділяли достатню увагу навчанню в студентські роки та під час інтернатури, нічим не поступаються західним. Стоматологія в Україні нині на належному рівні. Звісно, в західних країнах застосовують досконаліше обладнання, яке ми не завжди можемо собі дозволити.

– Як ви оцінюєте страхову медицину, яку планують запровадити в Україні?

– Я вважаю, що запровадження страхової медицини вкрай необхідне, адже за кордоном нею вже давно всі користуються. Це одна з причин, чому у західних країнах медична допомога на високому рівні. Людина, здоров’я якої застраховане, має більше можливості за ним слідкувати, проходити профілактичні, оглядові процедури, а не приходити на тих стадіях захворювання, коли навіть хороший спеціаліст вже не може нічим зарадити. Страхова медицина дозволяє людині приходити на медогляд щопівроку, що допомагає уникати значної кількості захворювань, особливо їх ускладнень. Закон про страхову медицину – це позитивні зрушення в українській медичній сфері.

– Що крім медицини вас іще захоплює?

– Під час навчання мені, на жаль, бракує часу для того, щоб мати якісь особливі захоплення. Проте я вважаю себе активною людиною, люблю у вільний час відпочивати на природі, рибалити.

– Які ваші найближчі плани на майбутнє?

– Протягом двох наступних років планую закінчити інтернатуру і стати справжнім лікарем-спеціалістом. А далі – розвивати і вдосконалювати свої знання. Можливо, у майбутньому я відкрию власну справу або поліклініку. Для мене це актуально, адже в моїй родині всі стоматологи, тому буде приємно мати щось своє, сімейне.

– Бажаємо вам успіхів у всіх починаннях і гарних справах!

Спілкувалася Марія КУЛИК