Читайлик-пізнавайлик

Добрий день, дорогі мої читачі! Переконана, що серед Вас не знайдеться жодного, хто б не захоплювався мрійливим спогляданням небесної блакиті та вечірнього зоряного неба. Скільки пісень і довершених поетичних творів складено саме в такі приємні життєві хвилини! Це свідчить про єдність людини і Космосу. Залюбленість у первозданну красу неба спонукає спостерігати довгими вечорами за небесними об’єктами з допомогою телескопа, зачитуватися цікавими книгами про Космос, а на песпективу – серйозно захопитися наукою, що його вивчає, – астрономією. Існує багато цікавих книг для дітей на космічну тематику: енциклопедії та художні книжки. Ось деякі з них:

Костянтин ПОРЦЕВСЬКИЙ

«Моя перша книга про космос»,

«Історія космічних досліджень»,

«Український космос.Космічна енциклопедія».

Всеволод НЕСТАЙКО «Космонавти з нашого будинку».

Упродовж тисячоліть небо було недосяжне для людини. В усі віки люди захоплено вдивлялись у зоряне небо, яке вабило своєю загадковістю, недосяжністю, безмежністю та нескінченністю. Вивчення Всесвіту триває з прадавніх часів і переросло в науку, що має назву – астрономія. У давнину астрономів називали «звіздарями». Наші предки також здавна цікавилися будовою Космосу і зробили свій внесок в науку про нього. Залюбленість українців у зоряне небо підтверджує трипільська культура. На прадавньому трипільському посуді збереглися астрономічні календарі, зашифровані у вигляді зір, кіл, хрестів, очей, рогів бика тощо. Українці прикрашають успадкованими з трипільських часів знаками килими, рушники, вишиванки й особливо – писанки. Саме в розписах українських писанок закодовано давні уявлення про будову Всесвіту. Знак язичницького бога неба присутній в орнаментах Софійського собору в Києві. За язичницькими віруваннями, Дажбог був богом-ковалем, що викував Сонце, Місяць і плуг. До сьогодні збереглися свідчення про початок зародження астрономії на території України. Так, під Томаківкою Запорізької області, біля села Військове, неподалік від Дніпропетровська, збереглися найдавніші обсерваторії для спостереження за небом. Це так звані кромлехи – кола, викладені з величезних кам’яних брил. Славиться Україна і відомими астрономами. Серед астрономів українського походження зі світовим ім’ям – Юрій Дрогобич, який народився в Дрогобичі на Галичині. Він викладав у Краківському університеті астрономію. Видав астрономічний календар 1483 року. Улюбленим учнем Юрія Дрогобича був відомий астроном Міколай Коперник, який зробив важливий висновок, що не Сонце рухається навколо Землі, а навпаки – Земля та інші планети обертаються довкола Сонця.

Вагомий внесок зробили українці в історію освоєння космічних висот. У сучасних космічних ракетах закладено принцип військової, вогнепальної ракети, яка потрапила в Європу зі Сходу. Перше використання бойових ракет в Україні зафіксоване у козацьку добу – 1516 року військом гетьмана Ружинського й описане в «Історії Русів». Перший ракетний апарат розробив ще в кінці ХІХ ст. українець Микола Кибальчич, перебуваючи за ґратами та очікуючи на страту. Це був «Проект повітроплавального пристрою», який уможливив політ у космос.

Мрія злетіти в небо і зрівнятися з птахами не полишала людину. Одним із найвидатніших світових авіаконструкторів став українець Ігор Сікорський, що створив перші моделі літаків та гелікоптерів. У 1896 року Костянтин Ціолковський вивів формулу руху ракети, завдяки якій увійшов в історію світового ракетобудування. До речі, Ціолковський був нащадком славного козацького полковника Северина Наливайка. Українським генієм називають Юрія Кондратюка, справжні ім’я та прізвище якого – Олександр Шаргей. Він створив понад два десятки оригінальних ідей і розробок у галузі космонавтики та ракетобудування, зокрема обґрунтував оптимальний спосіб польоту на Місяць та повернення на Землю. Основоположником світової практичної космонавтики став нащадок козаків Сергій Корольов. На його честь названо кратери на Марсі та на зворотньому боці Місяця, астероїд 1855 Корольов, а також міста, вулиці тощо. Двигуни українського вченого Валентина Глушка вивели на орбіту перші супутники Землі, космічні кораблі з Ю. Гагаріним та іншими космонавтами, а також забезпечили польоти на Місяць і планети Сонячної системи. Видатним українським астрономом сучасності є академік Ярослав Яцків.

Україна подарувала світові відомих космонавтів. Першим космонавтом-українцем став Павло Попович, який побував у космосі з 12 до 15 серпня 1962 року на кораблі «Восток-4». Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України, перебував 16 діб на американській «Колумбії» у 1997 році з екіпажем, що складався з чотирьох американців, українця і японця. Серед інших відомих космонавтів-українців: Георгій Береговий, Георгій Добровольський, Георгій Шонін, Віталій Жолобов.

Центр керування космічною галуззю та космічною наукою знаходиться в Києві. Тут розташовані Рада з космічних досліджень Національної академії наук України, Інститут космічних досліджень та Головна астрономічна обсерваторія. «Космічною столицею» України є Дніпропетровськ, де знаходиться найбільший у світі ракетно-космічний комплекс. Важливим «космічним» містом є Харків, де створюється система керування ракетно-космічних систем. Першим українським супутником Землі став космічний апарат «Січ-1» – у 1995 році. Перший крок у Всесвіт пов’язаний з місцем старту – з космодромом. На жаль, в Україні немає власного космодрому, адже наша країна густозаселена, тому будувати космодром недоцільно.

Вам, юні читачі, мабуть, буде цікаво довідатися 7 найцікавіших фактів українського космосу: 1. За версією французького космічного журналу серед п’яти найвидатніших радянських головних і генеральних конструкторів – четверо українців: С. Корольов, М. Янгель, В. Челомей, В. Глушко.

2. Улюбленою піснею Сергія Корольова була пісня «Дивлюсь я на небо та й думку гадаю: чому я не сокіл, чому не літаю?..» Ця пісня стала однією із спонук, які привели майбутнього основоположника практичної світової космонавтики до зацікавлення космосом. Коли Корольов запустив ракету з першим українським космонавтом Павлом Поповичем, той заспівав із космосу для головного конструктора цю його улюблену пісню.

3. Серед понад трьох десятків радянських головних і генеральних конструкторів майже 20 українців.

4. Перший радянський ракетний полігон «Капустин Яр» створював і керував ним 30 років генерал Василь Вознюк, який народжений на Вінничині. Корольов доручив йому знайти місце і для нового – потужнішого – космодрому, що пізніше став відомий як «Байконур». А очолив його будівництво генерал М. Григоренко з Луганщини.

5. Так сталося, що двоє найвизначніших конструкторів протиракетних систем (ПРО), які народились у сусідніх українських областях (у Запорізькій і Дніпропетровській відповідно), «воювали» за дві найбільші держави: Григорій Кисунько розбудовував радянську ПРО, а Едвард Гінцтон створював ПРО США. 6. Унікальний радіотелескоп РТ-70 у Євпаторії бере участь у міжнародних дослідженнях глибокого космосу. Він міг би вловити, наприклад, світло від сірника, запаленого на Місяці.

7. Сьогодні провідні українські космічні підприємства беруть активну участь у понад 50 потужних міжнародних космічних проектах. Ракета-носій Європейського космічного агентства «Вега» літає з надпотужним українським реактивним двигуном. З наступного року перестають літати американські шатли. Для доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію Україна разом зі США та Росією створює космічну ракетну систему «Таурус-ІІ», яка стартуватиме з американських космодромів.

За матеріалами космічної енциклопедії «Український космос».

Хоча вивчення Всесвіту триває з прадавніх часів, але навіть сьогодні ми знаємо про нього надзвичайно мало. Тому, мої юні астрономи, вже сьогодні ввечері почніть спостерігати за зоряним небом. Можливо, серед усіх планет та їх супутників, комет, астероїдів, туманностей, безлічі зірок та інших космічних об’єктів Ви побачите там свою, Вами відкриту зірку.

Нехай Вам щастить!

У зоряний час!

Галина СІКОРА