Козачата Тетіївського куреня МГО «Козацтва Запорозького»

Один з основних напрямків діяльності Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорозьке» є військово-патріотичне виховання молоді. Тому керівник цієї могутньої козацької формації Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак разом з Генеральною старшиною приділяють цьому питанню преорітетну увагу.

Виховання – багатогранний і складний процес, значення якого неможливо переоцінити. Він передбачає формування у дитини єдину систему національних цінностей. А це і ставлення до себе і своїх батьків, відношення до природи, суспільства, своєї країни тощо.

Однією спільною метою виховної роботи шкіл району є виховання громадянина України – носія цінностей та загальнолюдських надбань.

Весь виховний процес у районі організовано на основі нормативно-правових документів, що регламентують навчально-виховний процес в Україні. Виховна система школи – це складна психологічна соціально-педагогічна сукупність, яка охоплює весь педагогічний процес, інтегруючи навчальні заняття, позаурочні заняття дітей, роботу в шкільних гуртках, різноманітну діяльність і спілкування за межами школи.

Для реалізації завдань виховної системи школи розробляються плани виховної роботи навчального закладу та окремі плани класних керівників. Ці плани охоплюють всі напрямки виховання: патріотичне, правове, моральне, художньо-естетичне, трудове, фізичне, екологічне, превентивне та включають у себе календарні, традиційні шкільні свята, заходи, конкурси, міські заходи щодо втілення національної програми «Діти України», «Комплексної програми профілактики злочинності і бездоглядності», «Програми профілактики ВІЛ-інфекції», «Основних орієнтирів виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів», заходи щодо зміцнення моральності та утвердження здорового способу життя та ін. Отже, одним із першочергових завдань, яке стоїть перед школою - це розвиток і становлення особистості нового типу.

26 грудня 2012 року на базі Степівського НВО відбувся районний семінар-практикум директорів шкіл, на якому заслуховувалоcя питання «Учнівське самоврядування як спосіб організації колективу».

Новий період у житті українського народу – незалежність – покликав до життя і нові форми роботи з дітьми. Головне завдання школи – виховання національно свідомих громадян України. Його можна виконати, виховуючи підростаюче покоління нашого народу на патріотичних, героїчних, національно-державних традиціях українського козацтва, на високих прикладах лицарського ставлення до України, дійсності взагалі. Виховною проблемою навчального закладу є «Формування загальнолюдських моральних норм через залучення учнів до системи культурних цінностей». Визначаючи актуальність даного питання, слід зазначити, що наше суспільство потребує лідерів нової формації, людей компетентних, відповідальних.

У час впровадження нових виховних технологій, інтерактивних методик виховної роботи в Степівському НВО назріла потреба і можливість змінити структуру учнівського самоврядування на козацьку, яка має вікові традиції. І це була ініціатива дітей. Приємно те, що цю ініціативу дітей підтримали дорослі. Педагогічний колектив закладу став надійним їх порадником. Підібравши відповідний науково-методичний матеріал про дитячо-юнацькі організації, в школі розпочалася підготовка до створення козацької організації. Для становлення та розвитку учнівського самоврядування важливим є забезпечення дієвого педагогічного керівництва учнівським самоврядуванням.

Педагогічний та учнівський колективи Степівського НВО «ЗОШ І-ІІ ступенів – дитячий садок» розпочали пошук нових форм і методів виховання, які б захопили дітей, зацікавили, дали можливість їм розвинути свої найкращі якості і, разом з тим, були ненав’язливими для них. Рішення змінити модель учнівського самоврядування «Учнівський комітет» на «Козацький Кіш», який називається «Козачата», стало одностайним.

Під час практичної частини семінару-практикуму відбувся виховний захід «Посвята в козацькі Джури». На святі були присутні козаки МГО КЗ: заступники Голови райдержадміністрації генерал осавул Святослав Строянівський та козацький полковник Віталій Бондаренко, начальник відділу освіти козацький полковник Іван Прибиш, депутат Районної ради козацький полковник Василь Наконечний та отаман Тетіївського куреня генерал-осавул МГО КЗ Леонід Данчук. Отаман привітав майбутніх козачат з цією подією, побажав успіхів у розпочатій справі, вручив, за дорученням Гетьмана козацтва Запорозького Дмитра Сагайдака, Прапор козацького підрозділу малу Булаву, як символіку козацького статусу. Козацькі джури з гордістю промовляли Козацьку клятву. Звучав на святі і атрибут козацтва «Кодекс козацької честі». Привітали дітей і представники влади.

Сподіваємося, що саме ця система учнівського самоврядування, основним завданням якого є задоволення індивідуальних потреб учнів, спрямована, насамперед, на захист громадських прав та інтересів, виховання духовної культури, національної свідомості й самосвідомості, утвердження принципів загальнолюдської моралі, високої художньо-естетичної культури допоможе учням зрозуміти себе, визначити своє місце в житті та навчитись орієнтуватись в навколишньому світі досить складному і вибагливому. Отже необхідно виявляти і підтримувати учнівську молодь, чиї особистісні переконання спрямовані на соціально значущі справи. Уміло організоване козацьке самоврядування у навчальному закладі відкриває широкі можливості для самореалізації учнів, орієнтує їх на досягнення соціально корисної мети, забезпечує захист прав дітей, відвертає їх увагу від впливу «вулиці», заповнює позанавчальний простір цікавими та змістовними справами.

Принцип козацького самоврядування школи «Самі вирішили – самі зробили – самі відповідаємо» є одним із найважливіших у його роботі. Степівський навчальний заклад керується інтересами і проблемами дітей, стає улюбленим місцем, де учні не лише вчаться, а й живуть повноцінним духовним життям Української держави. Козацько-учнівське самоврядування – це педагогічна технологія, яка сприяє розвитку громадянських якостей дитини в системі демократичних взаємин виховного колективу на принципах самореалізації, самодіяльності, самодостатності та самоорганізації особистості. Треба зробити так, які б зміни не відбувалися в Державі, козацькі пріоритети виховання молоді повинні залишатися непорушними, орієнтуючись на загальнолюдські цінності, національні пріоритети.

Не має сумніву, що позитивні результати козацько-учнівського самоврядування не забаряться, адже діяльність МГО «Козацтво Запорозьке» на цій ниві дає щедрі плоди не лише в Україні, але й закордоном. Тим паче, що така робота триває не один рік і проходить під патроном Верховного отамана України та Діаспори, Гетьмана козацтва Запорозького, маршала козацтва Дмитра Сагайдака.

Прес-служба МГО «Козацтво Запорозьке»