ДІЛОВИЙ ІМІДЖ УКРАЇНИ: ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод»

Міжнародне партнерство та співробітництво BUSINESS IMAGE OF UKRAINE

International partnership and cooperation

Успіх економічного зростання та динамічний розвиток відносин з іншими державами багато в чому залежить від того, яким чином сформовано і просувається на внутрішньому та світовому ринках бренд компанії. Бренд «Дніпропетровський стрілочний завод» – це взірець надійності та національної гордості. Міжнародна презентаційно-іміджева програма «ВИЗНАННЯ РОКУ» вітає колектив Публічного акціонерного товариства «Дніпропетровський стрілочний завод» з отриманням почесної відзнаки «Національне визнання – 2012».

Генеральний директор – Голова правління ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод» ТАРАНЕНКО Сергій Дмитрович

Публічне акціонерне товариство «Дніпропетровський стрілочний завод» було засновано в 1916 році на базі майстерень Катерининської залізниці. Сьогодні це одне з найстаріших, але водночас і одне з найсучасніших у галузі підприємство європейського рівня, один із провідних виробників стрілочної продукції в Україні та СНД. На заводі працює понад 1200 осіб. З лютого 1999 року генеральним директором заводу – головою правління публічного акціонерного товариства «Дніпропетровський стрілочний завод» є кандидат технічних наук, академік Транспортної академії України, заслужений працівник промисловості України, кавалер ордена «За заслуги» III, II ступеня Тараненко Сергій Дмитрович.

Підприємство виробляє елементи верхньої будови колії: стрілочні переводи (звичайні, симетричні, криволінійні, подвійні перехресні), глухі перетини різних марок з рейок типу Р50, Р65 і європейської рейки типу UIC60 і 49Е1 для укладання в колію на ділянках шириною 750, 900, 1435, 1520 і 1524 мм, башмакоскидачі, зрівнювальні пристрої, а також замки рейкові розвідних прогонових будівель залізничних мостів. Спеціалізується завод на виробництві сучасних швидкісних магістральних стрілочних переводів.

Продукцію підприємства призначено для магістральних, приймально-відправних і гіркових колій, під’їзних колій промислових підприємств, комбінатів, шахт, метрополітенів, легкого залізничного громадського транспорту, трамвайних колій. Виробничий комплекс заводу містить ливарне і стрілочне виробництва, які забезпечують повний цикл виготовлення стрілочних переводів. Сталеплавильне виробництво виготовляє вироби з високомарганцевистої сталі марки 110Г13Л (хрестовини і осердя) і з вуглецевої сталі (деталі для стрілочних переводів та елементи верхньої будови колії). Стрілочне виробництво забезпечує ковальсько-пресову і механічну обробку компонентів стрілочних переводів, а також остаточне складання вузлів і виробів у цілому.

Оснащення виробничого комплексу сучасним обладнанням, висока кваліфікація технологів, конструкторів і робітників заводу дає можливість трудовому колективу впевнено і на високому якісному рівні задовольняти будь-які індивідуальні вимоги замовників. Виробнича потужність підприємства – більш як 15 000 приведених комплектів стрілочних переводів на рік.

Основними споживачами продукції заводу є залізниці «Укрзалізниці», промислові підприємства, гірничо-збагачувальні комбінати, вуглевидобувні шахти, підприємства вітчизняного енергетичного комплексу, морські та річкові порти, метрополітени, управління міського електротранспорту. Завод також експортує свої вироби в усі країни СНД і далекого зарубіжжя. Дніпропетровські стрілочні переводи добре відомі на Кубі, у Монголії, Сирії, Гвінеї, Пакистані, Ірані, Іраку, В’єтнамі, Болгарії, Індії, Туреччині, КНДР, у країнах Балтії.

Високій конкурентоспроможності стрілочної продукції великою мірою сприяє створена на заводі система управління якістю, відповідність якої вимогам міжнародного стандарту ISO – 9001 – 2008 підтверджено сертифікатами в системі УкрСЕПРО і по лінії TUV NORD (Німеччина). Продукцію заводу сертифіковано в системі УкрСЕПРО і в Реєстрі сертифікації на Федеральному залізничному транспорті Російської Федерації. Освоєння випуску сучасних видів виробів вимагає постійного вдосконалення виробництва – систематичного оновлення обладнання, його модернізації, впровадження нових технологій.

Як приклад можна навести механізовану формувальну лінію для виготовлення ливарних форм за технологією холоднотвердіючих сумішей (ХТС), введену в експлуатацію в квітні 2012 року. Завдяки новому обладнанню збільшуються обсяги виробництва, є можливість випускати виливки форм довжиною від 3 до 5м з високою якістю поверхні, що, в свою чергу, сприятиме ефективному підвищенню конкурентоспроможності заводської продукції до рівня світових виробників, освоєнню нових світових ринків збуту.

За спеціальною технологією вперше серед стрілочних заводів країн СНД механічна обробка основних деталей стрілочних переводів для головних магістралей (рухоме осердя, поверхні кочення хрестовин, у тому числі і по криволінійній поверхні) виконується на сучасному німецькому механообробному центрі. Уперше з використанням поздовжньо-фрезерного портального верстата операцію стругання рейкових деталей замінено фрезеруванням з застосуванням спеціальних профільних фрез з твердосплавними пластинами виробництва провідних світових компаній і спеціального щупа для електронного обмірювання заготовок. У результаті суттєво поліпшено якість обробки поверхні з високоміцних марок сталі, механічне оброблення деталей здійснюється в найбільш оптимальному режимі, підвищено зносостійкість стрілочних переводів у колії.

У процесі створення стрілочного переводу для безстикової колії заводські фахівці у співпраці з ученими всесвітньо відомого Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона впровадили нові технології, а також розробили і виготовили спеціальну зварювальну машину не тільки для зварювання рейок між собою, а й приварювання рейкових закінчень з вуглецевої сталі до хвостовиків хрестовин з високомарганцевистої сталі.

Продукція заводу характеризується високою якістю та надійністю, зносостійкістю, високою експлуатаційною придатністю, конкурентоспроможною ціною. Конструкції стрілочних переводів – це конгломерат неординарних конструкторсько-технологічних рішень, що базуються на новітніх наукових досягненнях, багато з яких захищено патентами.

Станом на 2012 рік заводський каталог містить 115 проектів стрілочних переводів і глухих перетинів. Серед них ветеран залізниць СРСР і СНД стрілочний перевід типу Р65 марки 1/11 проекту М 1740. Перший стрілочний перевід типу Р65 марки 1/18 проекту Дн 060 зі швидкісним потенціалом до 200 км/год. Уперше в Україні освоєний криволінійний стрілочний перевід типу Р65 марки 1/11 проекту 2889. Стрілочний перевід вищого класу типу Р65 марки 1/11 проекту Дн 400, що з 2005 року успішно експлуатується на швидкісній магістралі Київ-Москва. Перший стрілочний перевід типу UIC60 марки 1/11 проекту Дн 410, виготовлений в Україні з рейки європейського профілю. Найбільш затребуваний перевід на залізницях України – стрілочний перевід I класу типу Р65 марки 1/11 проекту Дн 345. Стрілочний перевід типу Р65 марки 1/14 проекту Дн 600, що не має аналогів у Росії, у конструкції якого вперше в практиці українських залізниць використано рішення, які застосовуються на залізницях Європи. Стрілочний перевід типу Р65 марки 1/18 проекту Дн 365, що з 2004 року успішно експлуатується на залізницях України та Білорусі. Промисловий стрілочний перевід типу Р50 марки 1/5 вузької колії 750 мм проекту 2673 Дн. Стрілочний перевід типу UIC60 марки 1/9 радіуса 300 м колії 1435 мм проекту Дн 675, що виготовляється для споживачів з країн далекого зарубіжжя.

Публічне акціонерне товариство «Дніпропетровський стрілочний завод» є переможцем у Національному конкурсі «Золоті торгові марки» (2002), лауреатом регіонального конкурсу «Світоч Придніпров’я» (2002, 2003), переможцем Всеукраїнського конкурсу на звання «Кращий роботодавець року» (2003,2004), лауреатом загальнонаціонального конкурсу «Вища проба» (2004), володарем міжнародного призу «Європейська якість» (2004), переможцем Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України» (2004, 2008), лауреатом Диплома Дніпропетровської облдержадміністрації «За випуск якісної та конкурентоспроможної продукції» (2004), переможцем Всеукраїнського конкурсу-виставки «Кращий вітчизняний товар» 2008, 2010, 2011 року, переможцем національного бізнес-рейтингу «Лідер галузі» (2011).