В ЄДНОСТІ З УКРАЇНСЬКОЮ ПРАВОСЛАВНОЮ ЦЕРКВОЮ

Нещодавно (28 червня) Конотопська і Глухівська єпархія відсвяткувала своє 20-річчя. В урочистостях, які проходили в Свято-Вознесенському кафедральному соборі міста Конотоп, взяли участь переважно козаки Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорозьке» (далі МГО КЗ) на чолі з Верховним отаманом України та Діаспори, Гетьманом козацтва Запорозького, маршалом козацтва Дмитром Сагайдаком (далі маршал Сагайдак).

Козаки зустрічали й супроводжували архієпископа Тульчинського і Братиславського Іонафана, який очолив Божественну літургію. Йому співслужили: вікарій Київської митрополії архієпископ Белгородський Миколай, архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука, вікарій Київської митрополії архієпископ Городницький Олександр, єпископ Новокаховський і Генічеський Філарет, вікарій Київської митрополії єпископ Бородянський Варсонофій і єпископ Конотопський і Глухівський Роман, духовенство Конотопскої і Глуховської єпархії.

Підтримували козаки правопорядок, забезпечували сприятливі умови для проведення всіх релігійних дійств, відповідали за безпеку й спокій священнослужителів і віруючих мирян.

Вже понад шість років на території Конотопської і Глухівської єпархії успішно діють і тісно співпрацюють з Українською Православною Церквою структурні підрозділи Сумської паланки МГО КЗ. На честь такої співпраці козаки на чолі з отаманом паланки генерал-полковником Віктором Ляхом (далі генерал Лях) та козацьким священиком Ярославом Добрянським заклали козацький сквер на вул. Онупрієнка у м. Шостка.

Розпочали довготривалу акцію «Піклуєшся за довкілля – дбаєш про своє здоров’я». Згодом на терені м. Путивля та Путивльського району вперше в Україні козаками було започатковано акцію «Відродимо славу монастирських садів». Дві сотні фруктових дерев було посаджено козаками та архімандритом Миколаєм з братією у Софронієво-Молченському чоловічому монастирі. До відродження монастирського саду козаки залучили й молодь з Путивльського педагогічного коледжу. На сьогодні вже є багато охочих долучитися до козацької акції та разом брати участь у відродженні слави Софронієвського й інших монастирських і церковних садів.

Козаки з честю виконували свої обов’язки при канонізації святих Глинських старців, Іоанна Путивльського, Софронія та його подвижників за участю Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України.

Уже давно в містах і селах, де діють структурні підрозділи Сумської паланки МГО КЗ, зникла проблема взаємодії церкви зі школою. Адже на всіх козацьких заходах, що організовуються нашою громадою, обов’язково присутній козацький священик. Багато зусиль до налагодження тісної співпраці козацтва з церквою доклали і самі священнослужителі.

Сьогодні козаки отримують зразкове окормленя від священиків Конотопської і Глухівської єпархії, активно взаємодіють з ними.

Тож, з нагоди святкування 20-річного ювілею маршал Сагайдак нагородив Преосвященного Романа, єпископа Конотопського і Глухівського, орденом Байди Вишневецького ІІ ступеня. Таким орденом був нагороджений протоієрей Богдан Нікитюк, настоятель Свято-Вознесенського кафедрального собору м. Конотопа.

Медаллю «За розвиток козацтва» були нагороджені: протоієрей Олексій Радіонов, благочинний церков Глухова та Глухівського району; протоієрей Петро Назарчук, благочинний церков Шостки та Шосткинського району; козацький священик, протоієрей Ярослав Добрянський, настоятель Свято-Миколаївської церкви м. Шостка та Благочинний Глухівського церковного округу протоієрей Олексій Родіонов. За допомогу єпархії грамотою та медаллю «За розвиток козацтва» були нагороджені присутні на заході: 1-й заступник голови Сумської облради Олег Бояринцев і заступник голови Сумської ОДА Ігор Яговдик.

Отаман Сумської паланки МГО КЗ генерал Лях відзначив ряд козаків Глухівської осавульської сотні, зокрема медаллю «Віра, честь, воля» – хорунжого Василя Гейко, грамотою отамана паланки – вістуна Віктора Верченка, значкового Василя Колесника та значкового Олександра Харченка.

Козаки та козацькі священики впевнені, що співпрацюючи разом можна привнести більше користі церкві й народу України.

Прес-центр Сумської паланки МГО «Козацтво Запорозьке»