Належний технічний стан електромереж

Належний технічний стан електромереж, якісна очистка та утримання трас передавальних ліній – запорука до безпечних умов користування електроенергією.

Напевно і ви не раз спостерігали, як посеред сильної спеки, буквально за лічені хвилини, небо вкривається темними хмарами і починається жах: буря, злива, гроза. Це особливість нинішнього літа, яка, як кажуть метеорологи, стає закономірністю.

Новиною про глобальні зміни клімату вже нікого не здивуєш. Особливо відчутними для українців виявились надмірна кількість опадів та аномальні снігові заметілі, що навесні ускладнили звичний рух життя в багатьох регіонах нашої держави. Але, на думку вчених, це лише перші прояви наслідків зміни клімату. У майбутньому може виникнути загроза ефективному веденню сільського господарства, промисловості, енергетики країни.

Останнім часом в Україні температура повітря значно підвищилась. Останні 10 років визнали найтеплішими за весь період метеорологічних спостережень. За такої високої вологості та потепління швидкість вітру може досягати швидкості потяга.

Метеорологи прогнозують, що в майбутньому побільшає шквалів на початку весни. Влітку почастішають пилові бурі та смерчі. За таких обставин пошкодження електромережі річ майже звична. Отже побільшає роботи в енергетиків та організацій, що здійснюють нагляд за надійністю та безпекою електропостачання споживачів.

27 червня у Києві, в приміщенні інспекції Держенергонагляду у Київській області відбулася нарада з питань надійності та безпеки електропостачання споживачів у Центральному регіоні: Київська Житомирська, Черкаська та Чернігівська області. У нараді взяли участь представники Міненерговугілля України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), Центральної електроенергетичної системи Державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго», Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки (Держгіпромнагляд), Головдерженергонагляду, та керівників інспекцій Держенергонагляду у регіонах.

Серед питань, що розглядали учасники представницького зібрання: виконання завдань Міненерговугілля з розчистки трас повітряних ліній електропередачі електропередавальними організаціями; забезпечення безаварійної роботи при проходженні грозового періоду; недопущення електротравматизму персоналу електропередавальних організацій та населення; організація технічної експлуатації обладнання електроенергетичних об’єктів та електромереж; організація підготовки електроенергетичних об’єктів до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 років…

Відкриваючи нараду, заступник директора Департаменту електроенергетики Міненерговугілля України Борис СОРКІН вів мову про недоліки, виявлені перевірками Держенергонагляду. Зупинився на стані виконання завдань Міністерства з розчистки трас повітряних ліній електропередач та зосередив увагу присутніх на виявлених фактах низької якості виконання цих робіт. Борис Владиславович нагадав присутнім у залі про зареєстрований у Верховній Раді Кабміном проект Закону від 02.11.2012 N 11393, яким пропонується внести зміни до лісового та земельного кодексів України щодо охоронних зон ПЛ.

Заступник директора Департаменту електроенергетики зазначив, що значна кількість відключень в основній мережі електропередавальних організацій свідчить про незадовільний технічний стан обладнання та системні недоліки в організації експлуатації електричних мереж, особливо в частині повноти та якості проведення розчистки трас повітряних ліній (ПЛ) від дерев та порослі, а також недоліки щодо влаштування систем грозозахисту.

Через відсутність аналізу причин відключень на місцях не розробляють заходи щодо їх недопущення в майбутньому, а виявлені дефекти та неполадки на обладнанні не систематизуються, їх усунення відбувається зі значним запізненням. «Треба не допускати зростання аварійних відключень мереж під час гроз, варто провести детальний аналіз причин аварійних відключень на електроенергетичних об’єктах електропередавальних організацій», – зауважив Борис Соркін.

Головний державний інспектор України з енергетичного нагляду Володимир ЛУШКІН, виступаючи з доповіддю перед учасниками наради, сказав:

– Питання стану трас повітряних ліній електропередачі вже не перший рік ставиться у порядок денний нарад різного рівня, які проводяться керівництвом Міністерства. Причиною цього є прямий зв’язок між належним утриманням трас повітряних ліній та обсягами технологічних порушень в електричних мережах електропередавальних організацій, особливо в умовах грозової активності.

Минулого року проводилася значна робота із забезпечення збільшення обсягів розчистки трас ПЛ, організовувалися місячники з їх розчистки, що дозволило на задовільному рівні пройти осінньо-зимовий період.

Наказом Міненерговугілля України від 26.11.2012 № 926 електропередавальним організаціям затверджені Плани розчищення трас повітряних ліній електропередачі 0,4 – 110 (150)кВ.

Цьогоріч електропередавальними організаціями було заплановано розчистити близько 88,7 тис. км ПЛ всіх класів напруги. За звітами 5 місяців уже розчищено 51% від запланованого обсягу. Однак, значні обсяги робіт на сьогодні не призвели до підвищення рівня надійності роботи електричних мереж.

За перший квартал поточного року зафіксовано майже 38 тис. технологічних порушень в розподільчих мережах 0,4 – 110 (150)кВ. Серед них 20 відмов 1 та 2 категорії, що на 7 більше ніж за аналогічний період минулого року. Причиною цього є незадовільна якість робіт в електромережах.

Розгляд причин масових знеструмлень споживачів при несприятливих погодних умовах підтверджує незадовільний стан експлуатації розподільчих мереж електропередавальних організацій. Основні причини, які фіксуються в рапортах про відключення – падіння дерев, гілок на проводи ліній електропередачі, а також пошкодження грозозахисного обладнання.

Держенергонагляд виявив значну кількість порушень щодо повноти та якості розчистки трас. Електропередавальні організації не достатньо якісно розчищають траси ПЛ, тому навіть на розчищених ділянках мереж існує загроза падіння дерев на проводи.

Так, з метою перевірки повноти та якості розчистки трас, нинішнього року Держенергонагляд перевірив 525 структурних підрозділів усіх електропередавальних організацій. При цьому було вибірково оглянуто ділянки ПЛ, на яких за звітами електропередавальних організацій розчищено траси, загальною довжиною 20,6 тис. км.

За результатами оглядів Держенергонагляд виявив майже сім тисяч порушень вимог нормативних документів щодо технічного стану ПЛ і невідповідного утримання трас ліній. При цьому майже половина порушень стосувались неякісно проведеної розчистки трас електропередавальними організаціями. У Центральному регіоні найбільше таких порушень виявили в ПАТ «Черкасиобленерго». Також виявлено понад двісті фактів невиконання звітних обсягів розчистки трас, передбачених планами. Найбільше таких порушень у ПАТ «Київобленерго».

Окремо наголошую, що питання розчистки електропередавальними організаціями трас постійно знаходиться на контролі Держенергонагляду. Так, з червня, щотижнево перевіряються по дві електропередавальні організації з питань повноти та якості розчистки. Оперативна інформація за результатами перевірок постійно надається до департаменту електроенергетики Міненерговугілля України.

У відповідності до вимог наказу Міненерговугілля України підрозділи Держенергонагляду провели перевірку всіх електропередавальних організацій з питань дотримання вимог нормативних документів з експлуатації систем грозозахисту та заземлення електроустановок і мереж та їх готовності до роботи в грозовий період 2013 року. За результатами роботи виявлено близько десяти тисяч порушень вимог нормативних документів, на усунення яких видано 46 приписів.

Одним з основних недоліків підготовки електропередавальних організацій до роботи в грозовий сезон і в умовах високих температур є неякісний аналіз проходження попереднього грозового сезону або не усунення виявлених порушень. Аналіз практично зводиться до статистики грозових вимкнень (та й такий аналіз проводиться не в усіх компаніях). Як результат, розпорядчими документами електропередавальних організацій, щодо підготовки до роботи в грозовий сезон, не планується виконання конкретних заходів на усунення осередків аварійності, виявлених у попередньому грозовому сезоні. В той же час кількість аварійних відключень через грозу залишається на високому рівні.

Часто не проводиться огляд ліній після грозових вимкнень, а якщо і проводиться, то реальні причини відключення не встановлюються.

В енергопостачальних компаніях не визначена потреба в засобах грозозахисту для розподільчих мереж 6-10кВ. Перевірені РЕМи не укомплектовані необхідною кількістю розрядників або обмежувачів перенапруг. Значна кількість перевірених ТП не захищена грозозахисним обладнанням взагалі.

На сьогодні в електропередавальних організаціях є недоліки в експлуатації електричних мереж, що можуть стати причиною аварійних вимкнень в умовах високих температур.

Обриви проводів ліній електропередачі становлять серйозну загрозу життю населення, а особливо – дітей. Так, за останній період сталися нещасні випадки у Київській, Вінницькій, Луганській та Львівській областях, а також постраждали діти на Рівненщині та Вінниччині.

Незадовільне інформування через засоби масової інформації про небезпеку для населення повітряних ліній під час грози, а також не проведення інформаційної роботи з дітьми в школах чи таборах, є однією з основних причин нещасних випадків, пов’язаних з ураженням дітей електричним струмом.

На сьогодні в електропередавальних організаціях усунення наслідків технологічних порушень та проведення аварійно-відновлювальних робіт здійснюється із затримкою термінів відновлення електропостачання споживачів, визначених нормативними документами. Відмічені неодноразові випадки знеструмлення споживачів на добу і більше. Це також створює передумови до нещасних випадків.

Окремо слід наголосити, що згідно норм статті 24 Закону України «Про електроенергетику» електропередавальні організації зобов’язані забезпечувати технічно справний та безпечний стан електричних мереж, а також надійне постачання електричної енергії згідно з умовами ліцензії та договорів.

На сьогодні електропередавальними організаціями розпочато компанію з підготовки електричних мереж до роботи в осінньо-зимовий період. Держенергонагляд із серпня по жовтень проведе заходи з державного енергетичного нагляду щодо перевірки всіх електропередавальних організацій з питань реалізації організаційно-технічних заходів з підготовки до роботи в зазначений період. При виявленні порушень вимог нормативних документів в галузі електроенергетики Інспекції видаватимуть електропередавальним організаціям відповідні приписи. Лише у разі виконання вимог приписів у встановлені терміни, електропередавальним організаціям будуть видані акти готовності.

Однією з основних задач забезпечення надійного та безпечного електропостачання споживачів є виконання електропередавальними організаціями інвестиційних програм на 2013 рік.

На виконання доручення Міненерговугілля України Держенергонаглядом щоквартально, починаючи з липня поточного року, будуть проводитися перевірки електропередавальних організацій стосовно відповідності нормативним документам технічного стану новозбудованих та реконструйованих електричних мереж, а також виконання обсягів інвестиційних програм у звітному періоді.

Анатолій КОТЛЯРЕНКО, начальник Держенергонагляду в Центральному регіоні, заступник Головного державного інспектора України доповнив попередніх доповідачів і наголосив на необхідності проведення ретельного аналізу причин порушень електропостачання при проходженні осінньо-зимового періоду 2012-2013 рр. з метою розробки та виконання заходів для недопущення подібних порушень нинішнього року.

У виступах технічних директорів електропередавальних організацій та їх заступників було відзначено загальний стан справ щодо надійності та безпеки електропостачання споживачів та плани щодо підготовки енерегогосподарств до осінньо-зимового періоду 2013-2014рр.

Так начальник технічного департаменту ПАТ «Київенерго» Сергій РИБАЧУК, ведучи мову про розширення ширини просік по трасі ліній електропередач, підняв проблему дозволу вирубки дерев. «На погляд звичайної людини здається, що ми ліс нищимо, – сказав Сергій Леонідович. – І на це нам звертають увагу лісники. Якщо дивитися на ці питання по-державному, можливо, десь треба лінію виносити на більш високі опори, може десь лінію закладати в кабель. Бо на сьогоднішній день у нас по деяких лісових господарствах виникає проблема з вирубкою просіки. Спершу у нас вимагали експертного висновку. Тепер цього мало. На зустрічі в Державному агентстві лісових ресурсів України його керівництвом зазначалося, що потрібна екологічна експертиза. Зараз провести екологічну експертизу дуже важко. ПАТ «Київенерго» добивається права на вирубку тим, що за вирубку сплачує лісовим господарствам гроші.

Тобто, основне те, що, на жаль, на сьогоднішній день питання ширини просіки на висоту падаючого дерева не вирішено на законодавчому рівні».

Заступник технічного директора ПАТ «Київобленерго» Олександр СОЛОВЙОВ підкреслив, що їхня організація проводить велику роботу з населенням, особливо з дітьми. Зустрічі в школах звична справа для відповідальних осіб обленерго.

Випустили спеціальні книжечки з енергетичної безпеки. «Але скільки б ми не навчали людей, якщо технічний стан незадовільний, то уникнути якихось дуже небажаних речей ми не можемо», – зауважив виступаючий.

Володимир РУБАНКА, технічний директор ПАТ «Чернігівобленерго», ведучи мову про роботу і проблеми своєї організації теж детально зупинився на питанні профілактичної роботи з населенням області. Володимир Миколайович, зокрема, підкреслив: «За нашою ініціативою у друкованих ЗМІ вийшло понад 42 статті, 25 оголошень по радіо, 12 телевізійних сюжетів, провели в школах 270 тематичних уроків…

Після нещасного випадку біля водойми зроблений аналіз та інвентаризація переходів біля водойм і через водойми. Встановлено близько 570 плакатів із написом «Рибалити заборонено! Висока напруга!».

Беручи до уваги проблеми, що піднімалися у доповіді та виступах, учасники наради вирішили спільно із суто виробничими питаннями, такими як забезпечення проведення аналізу причин аварійних відключень на електроенергетичних об’єктах електропередавальних організацій у наслідок грозової активності та вжиття енергопостачальними організаціями заходів щодо недопущення порушень у подальшому посилити роботу з питань електробезпеки та активізувати інформаційну роботу через ЗМІ разом з районними та обласними управліннями освіти стосовно інформування населення, перш за все дітей та підлітків, у тому числі в місцях організованого відпочинку, з питань небезпеки наближення до об’єктів електроенергетики, особливо до пошкоджених під час стихійних явищ ліній електропередач. Адже, як мудро зауважено на нараді, нікому не потрібна електроенергія, яка вбиває людей.

За матеріалами Держенергонаглду