Переконаний, що наші спільні швидкі дії стануть ефективним інструментом запобігання найгіршим сценаріям із постачанням газу, заради благополуччя як України, так і країн ЄС

Юрій ПРОДАН міністр енергетики і вугільної промисловості України:

Переконаний, що наші спільні швидкі дії стануть ефективним інструментом запобігання найгіршим сценаріям із постачанням газу, заради благополуччя як України, так і країн ЄС

У надзвичайно актуальному і своєчасному листі українського Міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Продана до комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Отінгера висловлюється впевненість «… в чітких намірах Європейської Спільноти надати підтримку Україні у ці непрості часи у питаннях забезпечення постачань природного газу до України у разі, якщо Російська Федерація зменшить чи припинить ці поставки, або вдасться до значного підвищення ціни на природний газ. Як ми з Вами погодилися, головним інструментом, що може подолати таку загрозу, є організація постачання природного газу з території Євросоюзу, зокрема з Польщі, Угорщини, та Словаччини до України.»

Міністр Юрій Продан з прикрістю говорить про те, що «На жаль, за той невеликий час, що пройшов з дати нашої останньої зустрічі, справдилися песимістичні прогнози щодо нової ціни на постачання природного газу з боку Російської Федерації. Сьогодні вже озвучено, що нова ціна, починаючи з квітня поточного року, не буде враховувати знижку за т. зв. «Харківською Угодою».

Міністр енергнетики і вугільної промисловості України Юрій Продан, також, попереджує Європейський Союз про можливість припинення транзиту російського природного газу через територію України в ЄС: «Ми маємо констатувати, що часу, який залишився аби організувати поставки природного газу з країн ЄС в Україну, залишилося дуже небагато. Якщо ми не зможемо швидко вирішити цю проблему, можна спрогнозувати повторення «газової війни», що мала місце у 2009 році за таким же сценарієм та з такими ж наслідками, навіть включаючи повне припинення постачання газу з боку Російської Федерації у західному напрямку».

Міністр Юрій Продан висловив чіткі пропозиції: «…пропоную вжити більш термінових заходів, ніж ті, на які ми погодилися 19 березня. Зокрема, я пропоную у найближчі 2–3 дні сформувати Цільову Групу (Task Force) достатньо високого рівня для упередження кризи та, у разі необхідності, відповідного реагування. Основним завданням такої Цільової Групи має бути забезпечення якнайшвидшої організації фізичних поставок природного газу через територію Словаччини в Україну». А також:

«З метою попередження кризи із постачанням газу Цільова Група має координувати та моніторити діяльність технічних та інших спеціалістів з боку операторів, аби визначити найшвидші та найдешевші (Least Cost) можливості транспортування природного газу через територію Словацької Республіки в Україну та необхідні кроки для організації такого транспортування – технічні, юридичні (укладання угоди про приєднання, тощо) та інші. Я проінформований, що діяльність безпосередньо технічних спеціалістів почнеться у найближчі день або два. За цей же час ми могли б сформувати і Цільову Групу.

Окрім цього, у разі виникнення кризи, що, ми сподіваємося, все ж таки не відбудеться, ця Цільова Група може стати інструментом моніторингу розвитку ситуації, регулярного інформування щодо обсягів газу, який подається транзитом територією України, обсягів газу у підземних газосховищах, технічного стану ГТС України, тощо». Залишається сподіватися, що рішучі і продумані кроки Міністра енергетики Юрія Продана будуть підтримані партнерами з Європейського Союзу, допоможуть уникнути чергової «газової війни» з Росією і, таким чином, забезпечать спокій, хоча б у цьому аспекті, не лише в Україні, але й в ЄС.

Ігор АНДРІЇВСЬКИЙ