ЕСКАЛАЦІЯ НЕНАВИСТІ

З приходом 2000 року народи світу плекали надії на краще життя, життя без воєн та зубожіння. Досягнення цивілізації – створили умови для розв’язання багатьох життєвих проблем і більш повного задоволення людей у харчах, ліках, інших життєвих потребах. Створення певних міжнародних правил буття та підвищення ролі міжнародних організацій, зокрема таких, як ООН, гарантували спокій на землі.

Проте світ не став надійнішим. У багатьох країнах до влади прийшли особистості, які несуть у собі імперські амбіції, діють за принципом: «захоплюй і володарюй», і відбувається це в умовах, коли світ насичений ядерною зброєю, якої достатньо, щоб підірвати планету Земля. Роззброєння не стало нормою політики такої держави, як і Росія. Підписавши в Будапешті Меморандум, США, Велика Британія та Росія надали гарантії Україні про її безпеку, взамін на ліквідацію Україною ядерної зброї. Як виявилося, для Росії писані правила не діють. Вже місяць, як російські війська захопили Крим, який є територією суверенної держави Україна.

Будучи третьою на той час ядерною державою в світі, Україна позбулася ядерних боєголовок, щоб світ став безпечнішим. Як кажуть в народі, «ініціатива наказуєма». І Росія пішла війною на Україну. Цей прецедент ставить під сумнів будь-які міжнародні акти за підписом Росії і може стати детонатором ядерної вій-ни, яка знищить все живе на Землі. Яку треба мати буйну уяву, щоб піти на такий крок?!

Прислухайтеся до пророчих слів Тараса Шевченка:

Схаменіться:

Усі на сім світі –

І царята, і старчата –

Адамові діти.

Вас тягнуть в безодню.

За весь період після Другої світової війни росіяни ставили питання: «Хотят ли русские войны?». Спросите, господин Путин, у тишины, хотят ли русские войны? Или у тех солдат, что под соснами лежат «у незнакомого поселка на безымянной высоте».

Дуже цікавою є мотивація окупації Криму. Там, бачте, живуть росіяни. А де вони не живуть? В усіх країнах світу проживають різні нації, в тому числі й росіяни. То, може, російські війська розпочнуть окупацію всіх країн? Твердження про захист російської мови не відповідає реаліям. Мовних проблем в Україні не існує. Другий мотив російської агресії – це бандерівська загроза, яка теж є пропагандистською брехнею, що бере коріння з періоду визвольної боротьби Західної України з військами НКВС. А який жах ніс російський генерал Власов, що з армією в мільйон росіян перейшов на сторону гітлерівської Німеччини..

Внесок українців у перемогу над фашизмом – важко переоцінити, хоча пан Путін говорить, що «мы, россияне, могли победить и без Украины». То з ким же воювали Перший, Другий, Третій, Четвертий українські фронти? А щодо українського націоналізму, то виявляється, що в Росії його немає. А звідки ж беруться гасла «Россия – для россиян?». Щоправда, в історії це звучить як «шовінізм» – щось таке собі пухнасте, гладеньке.

Існує така думка у росіян, що вони великороси, а українці – малороси. Звідки ця зверхність?

В історії вже був договір з Росією, ще за часів Богдана Хмельницького, який був відразу порушений Росією. Це призвело до понад 300-літньої зверхності над Україною. В 1918 році Ленін теж обіцяв Україні світле майбутнє, але, врешті, задушив українську свободу більшовицькими військами. Зараз усе повертається. І це у ХХІ столітті!

І ще одна цікава деталь. Чому за гаслами «братья-славяне» стоїть ненависть до українців? Ескалація ненависті до України і українців триває впродовж всього історичний періоду нашого співіснування. Що це таке: виключно перевага російського менталітету чи потаємна заздрість до всього українського, яка переродилась у ненависть? Це ваша інтелектуальна перевага, чи ваша ущербність? Україна дала вам науку, культуру, технічний прогрес, прорив у космос та інше.

Якщо ви «старший» брат, то чому росіяни допустили татаро-монгольську навалу, більшовицький переворот в 1917 році, коли запроторили всі народи колишньої царської імперії у концтабори, створили Голодомор і кинули мільйони людей у вир у Другої світової війни?

І чого ви зараз полізли на священну Київську Русь, яка вас породила?

Володимир МАТВІЄНКО