«Козацька могила» у Польщі під опікою МГО «Козацтво Запорозьке»

Упродовж багатьох років Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал Дмитро Сагайдак (далі маршал Сагайдак) опікується Козацькуою могилою в Польщі, а тому протягом останніх шести років, на початку червня, разом з делегацією Генеральної канцелярії відвідує польське містечко Александрув-Куявський.

У попередніх числах ми розповідали про драматичну історію вояків Дієвої Армії УНР, поселених у грудні 1920 року в Таборі інтернованих №6, які померли під час перебування в ньому від ран, тифу та інших хвороб. Сам табір розформували у 1921 році.

Наші героїчні воїни спільно з поляками у 1920 році розгромили більшовицькі війська під орудою Тухачевського біля Варшави, не давши, таким чином, розповзтися червоній чумі по всій Європі.

Сама Козацька могила має теж трагічну історію – були занепад і забуття, особливо під час комуністичного режиму. Але він виявився не вічним. І вже з початку червня 1991 року відбулося відновлення цвинтаря, а 12 червня 1993 – урочисте відкриття та започатковане щорічне вшанування полеглих.

На сьогодні комплекс цвинтаря утворює Могилу із козацьким хрестом і 17 надгробків із хрестами без іменних табличок. Вважається, що під кожним надгробком символічно поховано полк козаків, що загинули та померли за незалежну Польщу.

Кожна поїздка делегації козацтва Запорозького до Польщі – це подія як для нас, так і для мешканців Александрув-Куявського. На цвинтар «Козацька могила» збирається українська громада, очільники міста, багаточисельні гості не лише з Польщі, а й з інших країн. У цьому році відзначалася вже двадцять перша річниця урочистого відновлення Козацької могили.

Делегацію МГО «Козацтво Запорозьке» завжди радо зустрічають. І це не випадково. Адже впродовж багатьох років козаки-запорожці відвідують гостинне місто Александрув-Куявський, Куявсько-Поморського воєводства Республіки Польща. Більше того, бурмістр цього міста Анджей Цесля – генерал-хорунжий МГО КЗ і Повноважний представник Гетьмана козацтва Запорозького в Республіці Польща.

Маршал Сагайдак, розповідаючи про становлення відносин з українською громадою в Польщі, представниками влади та широкими колами польської громадськості Александрув-Куявського, добрим словом згадав свого першого представника у Польщі генерал-хорунжого Анатолія Луценка, який ще у 90-х переїхав з України до Польщі і став успішним підприємцем. На жаль, його немає з нами більше трьох років.

Не пориває стосунки з Україною і козацтвом Запорозьким лікар, котрий свого часу здобув освіту в Київському медичному університеті – козацький полковник Лотві Мансур. У відомому в Польщі лікувально-курортному місті Чехочинек він має свою клініку, але про Україну пам’ятає і з радістю співпрацює з Представництвом козацтва Запорозького.

– Цього разу приїхали до Александрув-Куявського вночі, – розповідає маршал Сагайдак. – Нам був замовлений готель, де заночували. Вранці пішли на службу до Православного храму Польської церкви, яка знаходиться на території залізничного вокзалу. Там також знаходиться музей меморіального комплексу «Козацька могила». Після Божественної літургії на 12 годину всі перемістилися безпосередньо на цвинтар, де пройшла екуменічна панахида по убієнним та померлим. Потім були виступи: бурмістра Александрув-Куявського, Генерального консула України в м. Гданську, міністра при Президентові Польщі. Надали слово і Гетьманові козацтва Запорозького.

На закінчення свого виступу маршал Сагайдак вручив присутнім майже 30 козацьких нагород. Вперше отримали орден «Січовий отаман Сірко» генерал-хорунжий Анджей Цесля (1 ст.), командор Генріх-Леопольд Калиновський (2 ст.), президент ЗПО «Місія поєднання» Тадеуш Крепс (3 ст). Орден «За заслуги» вручено чотирьом ксьондзам на чолі з біскупом Влоцлавським Броніславом Дебовські. Також було вручено орден «Козацька Слава» (3 ст.) писарю представництва Гетьмана – Річарду Жуковськи, який у зв’язку з цим отримав козацьке звання генерал-осавула.

Зворушливою подією була участь у цьому заході дітей з вадами слуху з Житомира та дітей з польського містечка Торунь, які мають вади зору. Поїздку дітей з України організувало МГО «Козацтво Запорозьке», реалізуючи програму щодо патріотичного виховання молоді. Сама можливість для дітей з Житомира відвідати місто на Віслі, батьківщину Коперника, побачити один з найкращих в Європі Торуньський архітектурний готичний комплекс – це вже неабияке задоволення.

Це є ті позитивні приклади роботи козацької формації МГО КЗ як у Україні, так і Польщі, яку мали б запозичити й інші організації.

Ми уже повідомляли, що Гетьман козацтва Запорозького Дмитро Сагайдак та Генеральний суддя МГО «Козацтво Запорозьке» Ярослав Банчук були нагороджені високою нагородою Польської Народної Республіки – Орденом Святого Станіслава (Order of Saint Stanislas Royal) 2-го ступеня за вагомий внесок у розвиток дружби між українським та польським народами. З чим їх і вітаємо!

Прес-служба МГО «Козацтво Запорозьке»