Витяг з Протоколу 48-ї Малої Ради МГО «Козацтво Запорозьке»

06 вересня 2014 року

Подільський район міста Києва

Членів Малої Ради – 72 козаки,

з них присутні – 62 члени Ради.

Президія Ради

Голова президії: Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацт-ва Дмитро Сагайдак (далі маршал Сагайдак).

Члени президії: Заступник Гетьмана козацтва Запорозького, генерал козацтва Василь Григор’єв; Голова Ради Генеральних кантаржих, генерал-командор Василь Ясний; Начальник Генерального штабу МГО КЗ маршал козацтва Петро Чуваєв; Генеральний суддя, маршал козацтва Ярослав Банчук; Похідний священик МГО КЗ, протоієрей Микола Потоп; священик Одеського округу, протоієрей В’ячеслав Скараєв та священик Балтської паланки Одеського округу, протоієрей Анатолій Шаповал; Верховний отаман МГО «Об’єднана Рада Українського та зарубіжного козацтва», генерал Олександр Левандо.

Похідні священики молитвою благословили присутніх на успішне проведення Ради. Маршал Сагайдак запропонував пом’янути померлих козаків, героїв Небесної сотні та тих, хто віддав на Сході своє життя за Україну. Пролунали Гімни України та МГО КЗ.

Маршал Сагайдак розпочав роботу Малої Ради зі слів, що він радий бачити присутніх і зауважив про наявність необхідного кворуму, незважаючи на те, що багато козаків, зокрема з Волинського, Древлянського, Січеславського, Хмельницького округів, зараз захищають нашу країну, її кордони та Незалежність. Нагадав про те, що шість років тому недаремно були «наїзди» керівників силових структур України на козаків, що, на їхню думку, «плутаються» під ногами та носять їх форму. Стояло питання: заборонити, роздягнути та знищити козацькі організації. Але ж, скільки століть, спочатку в Російській імперії та за радянських часів козаків не вдалося знищити. Вони були, є і будуть! Слова маршала Сагайдака п’ятирічної давнини, що скоро настане такий час, коли не буде ким і чим захищати Україну. Так воно і сталось. Армії немає, зброї немає. Та що там зброя, коли патрони, снаряди та ракети для «Градів» Україна не робить! Незалежно від верств козаків (заможні, середні та молодь), які живуть козацьким духом, вийшли на Майдан, бо усі зрозуміли, що якщо не вони, то України як Держави не буде. Нас це турбує. І у відповідності до цього побудований план роботи цієї Малої Ради.

У четвертому пункті Порядку денного Ради. пропонується розглянути питання «Розгляду пропозицій по виборах до Верховної Ради України». Ще не всі зареєстровані, але небезпідставно маршал Сагайдак вважає, що маємо підтримати саме наших козаків по мажоритарним округам. У «Різному» виступів не буде, оскільки ніхто своєчасно не подав заявки на виступ до Генеральної канцелярії МГО КЗ (далі ГК МГО КЗ).

Відправлена делегація на чолі з генералом козацтва Сергієм Бортом для покладання вінка до Пам’ятного знаку увіковічення пам’яті загиблих козаків на вул. Кайсарова. Асистенти: протоієрей В’ячеслав Скараєв, генерал козацтва Сергій Прокопенко, генерал-хорунжий Іван Неумивакін.

Маршал Сагайдак представив нового Скарбничого Генеральної канцелярії – Тимура Сартанію та довів до учасників Ради Порядок денний проведення МР.

Порядок денний 48-ї Малої Ради:

1.Вступне слово (Гетьман козацтва Запорозького, Дмитро Сагайдак).

2.Виступ начальника Генерального штабу, Петра Чуваєва щодо виконання Плану основних заходів МГО КЗ у другому кварталі та за перше півріччя 2014 року.

3.Козацька дисципліна та виконання рішень Рад МГО КЗ. (Генеральний писар, Григорій Шевченко).

4.Виступ Генерального судді Ярослава Банчука щодо розгляду пропозицій по виборам до Верховної Ради України.

5.Підготовка Звернення до козацьких організацій в Україні за визначення напрямків спільних дій з депутатами Верховної Ради та Президентом України щодо ставлення до змін по кількості палат та депутатів у парламенті України. (отаман юридичної Управи Микола Толкачов).

6.Фінансово економічна діяльність МГО КЗ (Генеральний кошовий отаман Євген Шкабара).

7.Заключне слово (Гетьман козацтва Запорозького Дмитро Сагайдак).

Перше питання: маршал Сагайдак зазначив що на початку роботи Ради потрібно завжди давати напрямок вирішення конкретних питань: Генеральний писар розповість про наболіле; Генеральний суддя доповість що зроблено, а що ні; буде заслухано проект Звернення, підготовлений генерал-хорунжим Миколою Толкачовим, пропозиції якого були раніше визначені мною та надані йому тези виступу. Це щодо Ради отаманів України (надалі РОУ), що утворилася за необхідності, в час коли Кабмін почав втручатися в козацькі справи. Від їхньої «діяльності», в цьому аспекті, – користі не було, але більшість «новоспечених» отаманів вважали що ними повинні керувати урядовці (Пезиденти та Прем’єр-міністри, ненище). Нами був підписаний Меморандум про проведення засідань оргкомітету Ради РОУ з підготовки установчих документів РОУ.

Протягом трьох років оргкомітет так і не зібрався, через деструктивні дії отаманів Костюка з Панченком та невиразної позиції Соколовського. А тому не узгоджували пропозиції по єдиному Однострою та козацьким званням тощо. Натомість, було проведено двадцять одне зібрання РОУ, але ж нічого путнього з цього не виходило, бо кожен з учасників РОУ хотів бути одноосібним гетьманичем з повноваженнями царя Івана Грозного. Безумовно це призвело до непорозумінь зі ЗСУ та МВС. Претензії пред’являлися здебільше до козацьких генералів.

Були особисті «наїзди» на маршала Сагайдака окремими керівниками цих структур та їх заступниками, на що він відповідав їм, що не носить форму силових структур України. Козаки МГО КЗ носять козацький Однострій, затверджений Верховною козацькою Радою, який не дублює форму державних силових структур. Хто був першим-Курка чи Яйце? Було спочатку Козацтво, споріднене зараз до силових структур Держави. Ігнорувати таку народну спільноту зараз неможливо. У свій час можновладці боялися, що при отриманні Незалежності буде козацький контроль, замість партійного. В своїй доповіді генерал Толкачов зазначить питання, які будуть доопрацьовані Генеральною канцелярією пропозиції по «Зверненню» і буде направлене далі на Президента і інші структури. Державні установи мають відповідати державним вимогам, а ми як громадська організація маємо право ініціювати створення козацьких підрозділів при Силових структурах України тощо.

Маршал Сагайдак конкретизував, що на Сході державу зараз захищають саме козаки, яких і хотіли розформувати та роздягнути, опустивши нижче «плінтуса». Ми маємо конкретизувати ці питання. Наступне. Ми досить плідно спілкуємось з підрозділами цих структур. Зокрема, як член громадської ради Прикордонної служби України, неодноразово нагороджував особовий склад під час урочистих подій. Прикладом може бути День народження одного із таких керманичів, до мене звернувся Начальник департаменту попросив вручити своєму шефу козацьку нагороду. Далі пролунала розповідь про держслужбовця, який пропрацював 40 років на державній службі і його 60-ти річчя Держава нічим не відзначила. А козаки відзначили нагородою. Під час вручення її, цей держслужбовець висловив претензію, на кшталт, чому ви, не хочете об’єднатися в одне козацтво. На що я відповів, що спершу ви об’єднайте з десяток міністерств в одне, а вже потім вчіть, що нам робити. В царській Росії міністр внутрішніх справ відповідав за всі аспекти внутрішнього життя Держави, а зараз, в різних країнах і в Україні також, ця посада розділена неменше ніж на 10 міністерств. Тому міністр внутрішніх справ Валуєв видав у середині XIX сторіччя Указ про заборону спілкуватися українцям малоросійською мовою на службі та в громадських місцях. Також цім Указом в Малоросії було зазначена, замість козаків, титульна нація – українці. На завершення вступного слова маршал Сагайдак запропонував МР ухвалити рішення щодо ГК МГО КЗ .Звернення до керівництва Державної прикордонної служби України з пропозицією: присвоїти Навчальному центру Держприкордонслужби «Оршанець» ім’я, героїчно загиблого під час АТО на Луганщині, – генерал-майора Ігоря Момота.

Ухвалили:

1.Звернутися до керівництва Державної прикордонної служби України з пропозицією: присвоїти Навчальному центру «Оршанець» ім’я героїчно загиблого під час АТО на Луганщині генерал-майора Ігоря Момота.

Голосували: «За» – 62, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Друге питання: маршал Чуваєв зазначив, що відповідно до плану заходів на 2014 р. в усіх структурних підрозділах були виконанні Плани основних заходів, а подекуди перевиконані. Є співпраця з місцевими комісаріатами, надається будівельна допомога при впорядкуванні блокпостів; передаються бронежилети та комплекти військової форми Збройним силам та Національній гвардії України; проводяться експериментальні дії щодо виготовлення нових зразків військової форми; надається психологічна та консультативна допомога тощо. Ми як патріоти повинні присікати всі провокаційні дії та можливі терористичні акти. Перемога буде за Україною. Заходи щодо виховання молоді також мали місце. Миколаївська паланка як завжди надала допомогу в будівництві Храмів. Деякі козаки відходять від справ в козацтві. Маршал Чуваєв надав інформацію по звітам структурних підрозділів. Вказав що, як завжди не всі надали звіти. Надав нформацію щодо телефонної розмови з генералом Бацмановим. Пролунала пропозиція визначити роботу по виконанні Плану основних заходів МГО КЗ у другому кварталі та за перше півріччя 2014р. виконано з оцінкою – «Задовільно».

Ухвалили:

2. План основних заходів МГО КЗ у другому кварталі та за перше півріччя 2014р. виконано з оцінкою – «Задовільно».

Голосували: «За» – 62, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Трете питання: генерал Шевченко – щоб Держава була сильною та процвітаючою необхідно дотримуватись всіх законів і прав. Так і наша організація буде сильною за умови виконання всіх дисциплін. Кожного разу здійснюються запити щодо надання інформації про отримання Запрошень на Раду чи ознайомлення з документами. Відповідь надає лише п’ята частина. Надання своєчасно планів і звітів, при отриманні Запрошень на Ради, не відбувається. Дві-третіх адресатів не відкривають надіслані ГК МГО КЗ електронні листи від Гетьмана. А від цього не мають гадки що вимагається надіслати або привезти з собою на Раду… Багато таких прикладів.

Ухвалили:

3. Вказати отаманам структурних підрозділів на незадовільну роботу по виконанню рішень Рад МГО КЗ та особисту відповідальність за несвоєчасне надання звітів до Генеральної канцелярії.

Голосували: «За» – 62, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Четверте питання: Ярослав Банчук нагадав що Президентом України були призначені дострокові вибори до Верховної Ради. У кожного козака є свої власні політичні погляди та переконання, але є необхідність підтримати своїх побратимів.

Так, доцільно надати допомогу козакам, що ідуть на вибори депутатів. Маршал Сагайдак у вступному слові надав свою пропозицію що підтримки козаків по Мажоритарним округам, а щодо Одномандатних – надається слово генерал-командору Валерію Цибуху, що представляє керівництво Партії «Зелена планета». Генерал Цибух подякував за можливість виступу перед козаками та розповів за можливу співпрацю з патріотичними силами України. Від кожного з нас залежить майбутнє країни. Відновити втрачене на Сході буде дуже важко. Важливо об’єднати зусилля. Екологічна безпека має велике значення і саме козацтво Запорозьке багаторазово допомагало «Зеленій планеті» при вирішенні тих чи інших справ. Сьогодні політика не в тому щоб підтримати тих хто більше всього говорить, а в тому щоб підтримати тих, хто щось робить.

Ухвалили:

4.1 Підтримати Українську партію «Зелена планета» на виборах до Верховної Ради України у жовтні 2014 року, по Одномандатному виборчому округу.

4.2 Підтримати козаків, які будуть балотуватися до Верховної Ради України по мажоритарних округах на позачергових виборах у жовтні 2014 року.

Голосували: «За» – 62, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

П’яте питання: Микола Толкачов вибачився перед присутніми за відсутність однострою , оскільки приїхав на Раду безпосередньо з роботи. Надав роз’яснення щодо збору дат днів народжень. Біля 3 років тому був підписаний Меморандум про утворення Оргкомітету проведення РОУ. Несумлінне відношення тих, хто хоче керувати цією Радою, призвело до того що не було проведено жодного засідання. Продовжуються спроби загнати нас в певні рамки. РОУ повинна вирішувати козацькі питання без впливу Держави. Козацьке звання – це історична спадщина, а не запозичене з офіційних структур, яке не присвоюється, а надається. Вже був закон «Про камуфло». Спроби «об’єднання» Владою козацьких формувань переслідують мету щодо встановлення впливу на організацію.

Закон про козацтво не має права на існування оскільки є конституційний закон про громадські організації. Козаки в усіх аспектах допомагають в АТО від навали «Нової Московської Орди», своєю присутністю, надання матеріальної допомоги і так далі. Серед нас присутній генерал Левандо – представник однієї із 4-ох формацій, що «утворились» із Ради Отаманів України (далі РОУ) після підписаного Меморандуму про утворення оргкомітету. Наш Батько, маршал Сагайдак, як і генерал Левандо усвідомлюють що отамани РОУ повинні бути рівні між собою, як у ООН.

Ухвалили:

5.1 Утворити комісію по підготовці відповідного Звернення до козаків та керівництва України.

5.2 Комісії підготовити Звернення на затвердження Покровських Рад 2014 року.

Голосували: «За» – 62, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Шосте питання: адмірал Шкабара зазначив, що присутня певна напруга у присутніх. Це пов’язано з подіями в Україні але не повинно відображатись на роботі МГО КЗ. Ознайомив з листом від Природозахисного округу МГО КЗ. Інші подібного не роблять. На подальше правомірне існування формації потрібно дотримуватися всіх рішень Рад.

Григорій Шевченко зазначив про наявність реєстрів і списків боржників. Новому Скарбничому ГК МГО КЗ потрібно активізувати роботу щоб з Запрошень на Раду зникло питання Порядку денного – сплата членських внесків.

Ухвалили:

6.1 Фінансово-економічну діяльність та стан сплати членських внесків козаками МГО КЗ визнати – «Незадовільно».

6.2 Новопризначеному Скарбничому Генеральної канцелярії, генералу козацтва Тимуру Сартанія прикласти максимум зусиль для покращення роботи в цьому напрямку.

Голосували: «За» – 62, «Проти» – немає, «Утримались» – немає.

Сьоме питання: Підсумовуючи виступи маршал Сагайдак зазначив, що об’єднуватися потрібно не лише заради об’єднання, а насамперед для виконання спільної роботи заради розвитку козацької справи, яка ґрунтується на принципах козацької демократії. Я покладаю надію на розвиток чотирьох формацій, що історично склалися: Запорозьке, Реєстрове, Вільне та Звичаєве.

Питання в тому, що Отамани мають завжди бути почуті. Коли ми працювали над Законом про «Камуфло», то воно було розпочате зі звернення до нас декількох козацьких організацій, які визнали МГО КЗ як авторитетну формацію. А тому від нашого імені вирішувались питання в зверненні до Верховної Ради, Президента України. Це був приклад конструктивної співпраці.

Враховуючи що інформація про всі позачергові заходи друкується в журналі «Гетьман», отримуючи який завжди є можливість ознайомитись з прийнятими рішеннями та планами проведених заходів. Тому потрібно заходити на портал www.hetman.tv та проглядати рубрики Головна, Журнал та Фотогалерея, для ознайомлення з матеріалами проведених заходів.

Нині вік інформаційних технологій. Вся інформація поки що розповсюджується (запрошення, рішення Рад, Накази та Розпорядження) на 120 адресатів електронної пошти: отаманів структурних підрозділів та членів Генеральної старшини. При отриманні інформації обов’язково потрібно не забути повідомити ГК МГО КЗ про отримання пошти. На цю Раду відповідь прийшла від 32 адресатів. Після чого, за тиждень до Ради, Генеральний писар обдзвонює козаків і зазвичай чує відповідь про те, що більшість з них ту «пошту» ще не переглянули. В рішеннях Рад раніше було зазначено, що при надрукованому в журналі «Гетьман» в додаток розісланому по Інтернету Основному плану заходів в МГОКЗ за 2014р. необхідно отаманам дзвонити в ГК МГО КЗ та з’ясовувати, щодо проведення планового заходу. Обов’язково інформувати про готовність чи неможливість прибуття на Раду. Затверджено що Покровська Рада буде проводиться 11-го жовтня 2014р., щоб член Генеральної старшини міг бути проінформований і побудувати свій план заходів на саме свято Покрова на місцях. Таким же чином завчасно надаються в ГК МГО КЗ пропозиції з підрозділів. За рахунок відсутності інформованості і не читання листів, деякі навіть озвучують свої претензії на радах. Існує зазначене Положення, що отамани структур повинні в понеділок і вівторок до обіду надавати наявну інформацію в ГК МГО КЗ за тиждень. Це зараз виконується тільки 1-2 отаманами.

Наступним рішенням зазначено всім «проникнутись» і якнайшвидше виправити показники фінансово-економічної діяльності, а в першу чергу по збиранню членських внесків. Прийняти конкретний план дії і ввести в практику друкування «Реєстрів» тих козаків, які багато років ігнорують сплату членських внесків, а діяльність МГО КЗ активно використовують для розвитку свого бізнесу. Повинен активізувати роботу новопризначений Скарбничий Генканцелярії. Одному з генералів, який поскаржився мені на відсутність у нього коштів на членські внески. На це я йому вказав два можливі шляхи вирішення цієї проблеми: один з них – не випита одна пляшка горілки в місяць, а може й більше, чим підтримається здоровий спосіб життя. Інший шлях – враховуючи, що козак платить членській внесок 5 гривен в місяць – то внески десяти козаків дадуть йому можливість сплатити особистий генеральський внесок до Генеральної канцелярії.

Також перед початком роботи Малої Ради до нас звернулась з промовою Наталія Обухова, дружина нині покійного генерала козацтва Володимира Обухова, засвідчила свою повагу присутнім і запросила присутніх восени прийняти участь у встановленні пам’ятника чоловікові на цвинтарі.

Маршал Сагайдак перейшов до вручення нагород, за поданими своєчасно до нього Рапортів.

Генерал-осавул Григорій Мінін від іменні ветеранів-прикордонників вручив маршалу козацтва Петру Чуваєву та генерал-хорунжому Григорію Шевченку Ювілейний знак Держприкодонслужби.

Пролунала молитва похідних священиків і гімни України та МГО КЗ, 48 Мала Рада завершила свою роботу.

Верховний отаман України та Діаспори, Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро САГАЙДАК

Отаман (Генеральний писар) Генеральної канцелярії, генерал-хорунжий Григорій ШЕВЧЕНКО

(Друкується згідно з оригіналом)