Новорічне вітання

Напевно, кожен з нас перед початком нового року робить підсумки року, що минає. Ми згадуємо, що було доброго, що не дуже, але все воно було суто особисте, навіть потаємне. 2014 рік змінив нас: дрібниці відійшло на задній план. Сьогодні, як і вчора, думки і сподівання пов’язані з нашою матір’ю Україною, з усім таким щирим, добрим, довірливим і водночас мужнім та здатним до самопожертви Українським народом, з його драматичним і героїчним літописом, який він пише щоденно кров’ю своїх найкращих синів і дочок.

Серце крає одна думка: чи все ти зробив і робиш для того, щоб бути його частиною, щоб називатися гордим ім’ям – Українець.

Вона заповнює все єство і змушує працювати ще більше, звертати увагу на такі речі, що досі їх і не помічав. Змінилося ставлення до людей, родини, самого себе. Мимоволі викристалізувалася і стала переконанням відома, але не усвідомлена ще вчора фраза: «Не питай, що Україна зробила для тебе, а запитай, що ти зробив для України». І все ж Новий рік має магічну властивість дати надію на краще, на те, що все налагодиться, що ми вистоїмо і переможемо. Або, як сказала наша сучасна феноменальна письменниця з Донбасу Олена Степова, «Все буде Україна».

Щиро вітаю вас з Новим роком, Різдвом Христовим і, переконаний, народженням Нової ери. Бажаю тобі, дорогий Український народе, Віри, Надії, Любові і Мужності.

Ваш Валерій ЧОРНИЙ, Голова правління Благодійного фонду «Древляни», член-кореспондент АН України, керуючий партнер Київської Гельсінської спілки