СПОГАДИ ПРО МАЙБУТНЄ

Уже така властивість Левка Григоровича Лук’яненка, що будь-який захід за його участю, стає визначною подією чи то в політичному, чи в культурному житті України. Неважко здогадатися чому, адже Левко Григорович, незламний багатолітній політв’язень, політик, письменник, мислитель, всім своїм життям, щоденною працею і боротьбою засвідчує, яким має бути справжній українець. Він виховав не одне покоління патріотів і є справжнім батьком Української нації.

Не став винятком і «круглий стіл» у Спілці письменників України, куди завітали представники української інтелектуальної еліти, щоб обговорити книжку Левка Лук’яненка «Де ти, доле України?», що номінується на Шевченківську премію.

Перш ніж розповісти безпосередньо про обговорення книжки, не лише соратниками Левка Григоровича, а й, зокрема, професійними літераторами, письменниками, журналістами, я, як кінорежисер за фахом, що має відчувати насамперед імпульси часу – відзначила б своєчасність і тому потрібність цієї книжки саме тепер, саме сьогодні.

Мають рацію ті, хто каже, що ми не завжди можемо гідно й оперативно давати відсіч лукавій, облудній російській духовній імпрегнації, але праві вони лише частково. Видання Левка Лук’яненка «Де ти, доле України?» каменя на камені не залишає від маніакальної, але добре підготовленої глобальної путінської концепції «Русскава міра».

Але перейдемо до обговорення.

Левко Григорович першим надав слово видавцю і автору передмови, магістру філософії, головному редактору журналу «Гетьман» Ігорю Кравчуку, який зазначив, що кожна книжка Левка Лук’яненка може претендувати на Шевченківську премію, адже всі вони мають великий резонанс у суспільстві, несуть потужну енергетику, бо в них злито воєдино: любов до України і ненависть до ворогів.

Олесь Шевченко та Василь Овсієнко розповіли про спільне перебування в ув’язненні, про рух до свободи й активну протидію у неймовірно важких умовах совєтських концтаборів. Зокрема, пан Василь згадав, що камера Левка Григоровича була поруч з камерою, в якій сидів він і Василь Стус. Якось наш великий поет, показуючи у бік сусідньої камери сказав про Левка Лук’яненка: «Ото чоловік!».

Генерал Скіпальський нагадав, який великий вплив у 90-х роках минулого століття Левко Лук’яненко мав на розбудову Збройних сил України своїм баченням і активною роботою. Депутат минулих скликань Василь Костицький розповів, як важко було йому піднятись до рівня депутата Лук’яненка, на окрузі в Івано-Франківську, після того як Левко Григорович склав депутатські повноваження, оскільки був призначений Надзвичайним і Повноважним Послом України в Канаді. Академік Андрій Авдієнко, котрий більше 40 років жив і працював у Росії, після зустрічі з Лук’яненком почав писати українською і досліджувати історію української держави. Дмитро Павличко наголосив на неоціненному внеску у літературу Левка Лук’яненка. А книжка «Де ти, доле України?», на його переконання, є своєрідним підсумком написаного раніше.

Цікавими і ґрунтовними були виступи Петра Кононенка, Віталія Карпенка, Леоніда Тупчієнка та інших. Адже всі вони чудово знайомі як з Левком Григоровичем, так і з його творчістю.

Підсумовуючи всі промови, можна відзначити, що Левко Лук’яненко, в книжці «Де ти, доле України?», аналізуючи минуле, показує шлях у майбутнє.

Усі були піднесені і навіть умиротворені. Очевидно, саме такі почуття давні греки називали катарсисом.

Я не скажу, що по-новому подивилася на Левка Григоровича, адже він – мій дідусь і тому з дитинства багато спілкуюся з ним, не тільки добре знаю його, а й відчуваю, звіряю з ним кожен свій крок.

Левко Лук’яненко – людина планетарного масштабу, як Мандела, Ганді чи Вашингтон. Філософія Левка Григоровича є глибоко національною, а тому зрозуміла всьому людству. Його ідеї – в серцях кожного справжнього українця світу: вони захоплюють, проростають і вже живуть своїм власним життям. Я це знаю, бо сама несу українство у найпівденнішій частині Чорного континенту. Це не Канада і не Австралія, але нас там знають і розуміють, бо боротьба за незалежність південноафриканців – ще жива в пам’яті сучасників, а Мандела – їхній пророк.

Це цікаві теми: Лук’яненко і Мандела, українці в світі, роль лідерів національних рухів і їхній вплив на світовий розвиток і формування цивілізацій.

Очевидно, як кінорежисер, зніму про це фільм, не озираючись на «Оскар». Зрештою..., а чому б і ні? У світі немає нічого неможливого.

Ганнуся ЖУКОВІНА, кінорежисер