ПОТРІБНІ ВОЛЯ І БАЖАННЯ

Майже півтора місяця минуло з часу, як у Державній фіскальній службі України сталися, можна сказати, справді революційні зміни. До керівництва відомством прийшла молода й амбіційна команда новаторів і реформаторів у складі Романа Насірова (голова),

Сергія Білана (перший заступник голови) і Костянтина Лікарчука (заступник голови).

Подякувавши за вияв високого довір’я, честолюбні фахівці заявили, що докладуть усіх зусиль для перетворення державної структури в ефективну й результативну ланку народного господарства.

І відразу ж з відкритим забралом взялися за роботу.

Прокоментувати це призначення ми попросили голову комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції ГР ДФС України, члена-кореспондента Академії наук України, голову правління благодійного фонду «Древляни» Валерія ЧОРНОГО:

– Будь яка зміна керівництва неодмінно призводить до маленького «землетрусу» в системі. Як кажуть у народі: нова мітла – мете по-новому. Справді, на початку травня в Державній фіскальній службі України сталося своєрідне перезавантаження. Очолив відомство вчорашній народний депутат України Роман Насіров, а його заступниками стали Сергія Білан (відповідає за діяльність податкової міліції й боротьбу з корупцією) та Костянтин Лікарчук (опікується роботою працівників митниці). Що можна сказати про них? Звісно оцінити їхню діяльність за такий короткий термін непросто, але, на мою думку, в діях керівництва вже простежуються певні позитивні тенденції.

– Що маєте, на увазі?

– Почнемо з голови Романа Насірова. Ще як він був народним депутатом я помітив у його діях небайдужість до справ в економіці країни. Як голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики активно вивчав питання діяльності відомства, прагнув удосконалити його роботу.

Мені, наприклад, імпонували його дії, спрямовані на поліпшення стану справ у галузі. Роман Михайлович часто запрошував на засідання Комітету експертів, представників громадськості. Бо хотів почути людей, порадитися з фахівцями, після чого вже приймав вивірене рішення. Гадаю, на новому місці він не зрадить цим принципам, докладе усіх зусиль, щоб зі своєю командою створити ефективну й боєздатну одиницю, успішно реформувати податкову й митну служби і як наслі- док – вивести з «тіні» фінансові схеми, домогтися суттєвого наповнення бюджету.

Мені здається, що йому вдасться добитися цього, адже, прийшовши на нове місце, не цурається зустрічей з громадськими активістами, членами нашої ради, не соромиться звернутися за порадою до досвідчених спеціалістів. Тільки належним чином все обміркувавши, приймає важливе рішення. Думаю, керівник чинить правильно, намагається працювати прозоро, а це вселяє надію, дає паростки упевненості, що зміни у фіскальній службі будуть на краще.

– А якої думки про заступників Романа Насірова?

– Поки що більше можу сказати про Костянтина Лікарчука, який, схоже, дуже хоче навести лад у роботі митниці.

Не секрет, що цей напрям роботи фіскальної служби особливо відповідальний. А нині вимагає найбільше прозорості. Бо якщо громадськість не візьме це під контроль, то на краще годі сподіватися.

Існує інвестиційна програма Євросоюзу, що передбачає оснащення митниць сучасними засобами контролю за перетином товару через кордон. Про це я повідомив Костянтина Лікарчука листом. А вже наступного дня він призначив відповідального фахівця для вивчення моєї пропозиції щодо встановлення необхідного обладнання у пунктах перетину кордону з метою забезпечення ефективної й результативної роботи митниці. Такий підхід до справи заступника голови відомст-ва – позитив. Бо якби не хотів щось робити в цьому напрямі, шукав би причини. А оскільки виявив зацікавлення, значить має бажання удосконалити пропуск- ну систему на кордоні.

– Щоб Ви побажали молодим керівникам митарів?

– Дай, Боже, їм сили, щоб вистачило волі не звернути на манівці, щоб не згоріло бажання зламати старі корупційні схеми й запрацювати по-новому, добитися поставленої мети. А я, зі свого боку, завжди готовий підставити плече, порадити, допомогти.

Спілкувався Ігор КРАВЧУК