ПРЕЗИДЕНТ ВРУЧИВ ВИСОКІ ДЕРЖАВНІ НАГОРОДИ

«МИ ВІДЗНАЧАЄМО ВИДАТНИХ УКРАЇНЦІВ, ЯКІ САМОВІДДАНО ДОЛУЧИЛИСЯ ДО БУДІВНИЦТВА УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ».

ПРЕЗИДЕНТ ВРУЧИВ ВИСОКІ ДЕРЖАВНІ НАГОРОДИ

Президент Петро Порошенко з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки відзначив високими державними нагородами видатних українців, які самовіддано долучилися до будівництва Української держави.

Президент зауважив, що в цей особливий день, коли Україна святкує столітній ювілей великої історичної події – проголошення Акта Злуки: «Ми відзначаємо високими державними нагородами видатних українців, які самовіддано долучилися до будівництва Української держави. Їхня діяльність – приклад нев-томної та жертовної праці задля утвердження свободи та незалежності України».

«Велика честь від імені держави вручити нагороди, якими вшановано видатних українців, які стояли біля витоків незалежності України, і подякувати тим безу-мовним моральним авторитетам нашої нації», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави нагородив орденом Свободи пос-мертно Левка Лук’яненка та Мирослава Поповича. Нагороди отримали дружини видатних українців. «Їхні імена назавжди увійшли в історію нашого народу як приклади незламності духу, сили, духовної вірності Україні. Вічна їм пам’ять. Глибока повага і шана – їхнім родинам», – додав Президент.

Дружина Левка Лук’яненка Надія Іванівна, у свою чергу, звернулася до Президента України з такими словами: «Ясновельможний пане Президенте! Так хотів започаткувати звертання до Президента Левко Лук’яненко.Так я звертаюся до Вас. Дуже шкода, що Левко Григорович не дожив до урочистого Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, який є символом споконвічного бажання нашого народу мати власну державу, і не може особисто отримати цю високу нагороду від Вас. Дякую Вам за те, що Ви завжди шанували Левка Григоровича. З Ваших рук він отримав Шевченківську премію. В часи Незалежності йому було присвоєно звання Героя України. І сьогодні, коли Левко Лук’яненко відійшов у вічність, Ви, ясновельможний пане Президенте, вшановуєте його. Дякую Вам. Вірю, що Левко Григорович бачить нас і радіє з нами».

Глава держави нагородив орденом Свободи Ігоря Юхновського та орденом князя Ярослава Мудрого Володимира Горбуліна.

«Вдячність та повага нашим великим інтелектуалам. Ваша праця дає чіткі орієнтири нашому суспільству і нашій державі. Ваш науковий доробок, патріотизм і мудрість здобули вам визнання і пошану. Зичу вам дов-гих і щасливих років плідної роботи на благо України», – сказав Петро Порошенко.

Президент також відзначив діячів культури. Він вручив орден Свободи співаку Тарасу Петриненку, орден князя Ярослава Мудрого – музиканту Віктору Гуцалу, орден «За заслуги» – кобзарю-бандуристу Едуарду Драчу та присвоїв почесне звання «Народний артист України» Тарасу Компаніченку.

«Окремі слова подяки – митцям, які дарують нам неповторну красу української культури, утверджують її духовну силу по всьому світу. У вашій творчості, у ваших піснях – душа українського народу. І саме тому вас так люблять і так шанують у всіх куточках України і далеко за її межами», – сказав Петро Порошенко.

Президент висловив слова вдячності і пошани представникам медичної галузі України, які примножують славні традиції національної медицини, лікарям Миколі Троньку та Олександру Усенку, вручив їм ордени «За заслуги». «Ваша діяльність – це важливий внесок у розвиток української медицини. У реформуванні системи охорони здоров’я ми можемо спиратися на ваш доробок, розвивати і примножувати ваш досвід порятунку тисяч і тисяч людських життів. Дякую вам за вашу працю і бажаю нових успіхів», – зазначив Президент.

Глава держави також висловив слова подяки Олександру Сушку за його активні зусилля, спрямовані на мобілізацію громадської підтримки навколо реформування країни, просування України до Євросоюзу і НАТО та вручив йому орден «За заслуги». «Ви є одним з тих представників громадського сектора, які разом з українською дипломатією нині і весь час послідовно працювали над створенням і зміцненням міжнародної коаліції на підтримку України у її протистоянні з російською агресією», – сказав Петро Порошенко.

«У цей дорогий кожному українцю День Соборності України, історичний день, коли ми з вами святкуємо сторіччя Дня Злуки, я від усього серця дякую вам за спільне творіння нашого рідного дому – рідної України», – звернувся Глава держави до присутніх.

Президент наголосив: «І наше майбутнє – це є наша спільна справа. Бо, впевнений, разом – ми сильні. Разом і тільки разом – ми точно переможемо».

Він зауважив, що українці дуже добре вивчили історію столітньої давнини. «Нехай не сподіваються – ми не повторимо тих помилок. Ми не втратимо державу. Ми не втратимо народ. Ми не дозволимо більше, щоб Україна пішла шляхом, коли країна і народ заплатили велику ціну: жертви Голодомору; жертви депортації; жертви шестидесятників; коли за те, що ти є українець, тебе запроторювали за грати», – наголосив Петро Порошенко.

«Сьогодні ми є великий і єдиний європейський народ, і ми пишаємося Україною», – резюмував Президент.

www.president.gov.ua