Олена Сотник. ПОЗИТИВНЕ

Олена Сотник 27 червня о 17:36.

Спокійно про необхідні наступні дії України у зв’язку із ситуацією в Раді Європи, офіційними заявами, що відхилення поправок про Крим може стати початком визнання Криму російським, та заклик до всіх офіційних сторін і політиків припинити розколювати позицію пошуком винних, а перейти до оперативного формування спільного плану дій та позиції.

ПОЗИТИВНЕ: ДЯКУЮ ВСІМ УКРАЇНЦЯМ, ЯКІ ПРИЄДНАЛИСЯ ДО АКЦІЙ ПРОТЕСТУ, ФЛЕШМОБУ в соціальних мережах. ВИ ПРОЛИЛИ СВІТЛО НА ТЕМРЯВУ І ПІДНЯЛИ СЕРЙОЗНУ ХВИЛЮ КРИТИКИ ПОЛІТИКІВ У ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ!

Текст з відео

https://www.facebook.com/lenasotnik

Всім привіт!

Я повернулася в Україну. Перш за все, хочу подякувати кожному, хто вийшов під посольства європейських країн з вимогою не повертати Росію в ПАРЄ без жодних умов і санкцій, всім, хто писав свої коментарі на сторінках Парламентської асамблеї Ради Європи. Ви, фактично, зробили неймовірне. Такого шквалу невдоволених коментарів, я думаю, Рада Європи ще не бачила. І нехай навіть європейські політики закрили свої вуха і закрили очі, але все одно правда є правда, і нам вдалося її донести у будь-якому випадку. Хай їм буде соромно за ті рішення, які були прийняті. Я думаю, що вже сьогодні, коли Слуцький (Леонід Слуцький, голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ під санкціями ЄС і інших країн за голосування про введення військ в Україну, анексію Криму, неодноразове відвідування окупованих територій – ред.) зробив заяву про те, що неприйняті поправки по Криму в Резолюції фактично є першим кроком наступної легалізації Криму як російського, чітко дадуть сигнал європейським політикам, що вони не просто допустилися помилки, вони зрадили своїм же принципам, своїм же нормам і своїм же правилам.

Тепер давайте тверезо розберемося, що трапилося в Парламентській асамблеї Ради Європи і що нам далі з цим робити. Дійсно, на сьогодні маємо ситуацію, коли російську делегацію повернули. Повернули і зробили вигляд, що п’яти років агресії не було, окупації немає, і Крим анексований, але що з цим робити? Треба мати з Росією діалог.

Як мала б реагувати делегація? Зараз я бачу, що дуже багато в ЗМІ пішли різні коментарі про те, що делегація розвернулася і пішла, пішла з Ради Європи, залишила Парламентську асамблею Ради Європи. Роз’яснюю. Делегація покинула цю сесію на протест абсолютно безпринципних і нелегітимних, до речі, дій наших колег в Парламентській асамблеї Ради Європи, які проголосували за Резолюцію без жодних умов. Вони чітко знали, що Росія порушує Статут організації, вони чітко знали, що Росія порушує міжнародні права, але зробили вигляд, що нічого такого не відбулося.

Так ось. Українська делегація дійсно поїхала зі Страсбурга. Ми покинули Парламентську асамблею, зробили спільну заяву з нашими колегами з інших країн: Грузії, Польщі, Литви, Латвії, Естонії, зараз приєдналися депутати з Великої Британії приєднався депутат зі Словаччини, і за це вже його сьогодні покарали. Фактично голова Словацького парламенту почав порушувати питання про те, що треба викинути з делегації Мартіна Полячика, за те, що він підтримав Україну і не проголосував за резолюцію по Росії. Що є нічим іншим ,як недемократичним способом впливу на думку політика.

Як бути далі?

Нас деякі колеги вже почали звинувачувати в тому, що ми здійснили демарш, зробили абсолютно неправильно. Я буду чекати, коли наші колеги з’являться в парламенті, будуть мати можливість приєднатися до делегації Парламентської асамблеї Ради Європи і покажуть, можливо, кращий результат, покажуть більшу ефективність. Коментувати завжди простіше. Але головне – це позиція України. На сьогодні над нами зависла серйозна загроза. Перша загроза полягає в тому, що через Парламентську асамблею Ради Європи Росія зараз спробує легітимізувати анексію Криму. Це почнеться з того, що вони запропонують своїх делегатів в делегації ПАРЕ від Криму і будуть говорити про те, що вони є легітимними представниками цих територій.

Ми це вже чули в кулуарах, ми ці коментарі вже чули від окремих російських політиків, ми це бачимо із офіційних заяв у ЗМІ. Після цього ПАРЕ буде це толерувати і, фактично, прийме цих людей. Наступник кроком буде з їхнього боку риторика про те, що вони представляють Крим, що вони були законно обрані, що, фактично, Крим зробив свій вибір. І незаконний, нелегітимний референдум, який робився під дулами пістолетів, в недемократичний спосіб – є нічим іншим, як волевиявленням кримського населення. Все це може призвести до дуже серйозних наслідків, коли фактично буде спотворено реальність. Сьогодні весь світ визнав, що анексія Криму є незаконною.

Задача Росії на публічних майданчиках – сформувати іншу позицію і сформувати її не вустами російських парламентарів, а саме вустами представників, які обрані були в нелегітимний спосіб з кримських територій. Другий момент, дуже важливий. Ми ж розуміємо, що картина більша. Питання не в Раді Європи – питання полягає в тому, що в Раді Європи голосували парламентарі від різних парламентів, у тому числі від Німеччини, Франції, Швеції, Норвегії, які раніше займали дуже жорстку позицію стосовно порушень Росією міжнародного права, неможливості толерувати такі дії і необхідності реагувати на дії агресора.

Зараз ми бачимо, що вони відступають від своєї позиції. Це ті самі країни, які входять до складу Європейського Союзу. Сьогодні ними було продовжено санкції проти Росії на шість місяців. Але ні в кого немає гарантії, що після Ради Європи, якщо ці європейські колеги зайняли вже таку позицію, знайшли для себе виправдання, не знайдеться точно таких же виправдань для зняття економічних санкцій з російських компаній, або навіть індивідуальних санкцій з очевидних порушників, як-то: людей, що голосували за анексію Криму і легітимізували його для Росії.

Тому я вважаю, що зараз ми маємо припинити всередині держави коментарі з приводу: хто винен, а хто ні? На сьогодні має бути спільна позиція парламенту, МЗС, Президента України, як ключового представника держави у зовнішніх відносинах. Ми маємо узгодити спільну позицію: вирішити, які наші наступні кроки, відновити коаліцію партнерів, які підтримують Україну і жорстко можуть стояти на позиції незаконної анексії Криму й окупації Донбасу.

Це дуже важливо перед наступним раундом переговорів в нормандському форматі. Від того, як зараз консолідовано буде сформовано цю позицію, які будуть наступні кроки і публічні заяви Президента, парламента і МЗС, – залежить дуже багато. Залежить, фактично, геополітична доля України. Тому хочу закликати ці три сторони об’єднатися, спільно вирішити якомога скоріше наші подальші кроки. В першу чергу, щодо відновлення партнерства, другу – посилення регіональної коаліції, яка сьогодні вже сформувалася з наших країн партнерів, зокрема країн Балтії, і нашими сусідами.

Це надзвичайно важливо. У нас мало часу. Росія буде цю ситуацію щодня використовувати на свою користь. Буде вкидати пропагандистську риторику. Якщо Україна не займе активної позиції – ми втратимо дорогоцінний час, а це ускладнить завдання. Від редакції. Події в Раді Єв- ропи засвідчили низку негативних тенденцій не тільки для України, але й Європи та й світу в цілому. У виграші тільки Росія. Знищення європейських демократичних інститутів, як, до речі, і інститутів США, – її найзаповітніша мрія та головна стратегічна лінія імперського плану.

На заваді Україна. Вона і надалі залишається не лише найпотужнішим бастіоном Європи від російської агресії, а й форпостом демократії і високих загальнолюдських принципів. Гордимося нашими парламентарями, які у Страсбурзі продемонстрували високий професіоналізм, патріотизм і рішучість та уміння працювати командою.

Виросли ми. Якось непомітно стали дорослими і мудрими. Все тепер нам до снаги.

Підготував Ігор КРАВЧУК