Костянтин І Острозький

11 вересня 1530 року в Турові помер князь Костянтин Острозький, якого народ називав Костянтин I, а Європа величала Ганнібалом. Князь був одним із перших українських мільйонерів, мав щорічний прибуток із мільйона червоних золотих, крім того йому належало 82 міста, 40 замків, 1300 сіл.

Князь Острозький був православним, послуговувався руською мовою; домігся припинення заборони на будівництво нових православних церков та інших споруд. Костянтин Іванович не розкрадав Україну, а вкладав кошти в її розвиток: заклав Острозьку академію, друкарню, православний монастир у с. Дермань та Богоявленський собор в Острозі, будував храми у Києво-Печерській лаврі, «для немічних притулки, для дітей школи, для людей рицарських в Академії Марсовій списи з шаблями залишив».

Костянтин Острозький був першою людиною, яка з 10 серпня 1497 мала звання Великого Гетьмана Литовського. Він носив при собі печатку короля Речі Посполитої.

Брав князь участь в успішних кампаніях проти татар і Московської держави: з 35 битв програв тільки дві. Цікаво, що його хрещеник Дмитро Вишневецький (Байда) народився під час героїчної оборони Вишнівця князями.

Вінчали Костянтина Острозького вікторії на амурних фронтах. Його перемогою була Тетяна Гольшанська, єдина донька Семена Олельковича, князя Гольшанського та Настасії, княгині Збаразької. Їй було 16, йому 49, коли вона стала його дружиною, красуня подарувала чоловікові сина Іллю.

А поки молода мати тішилася своєю останньою іграшкою, князь частенько заїздив до сусіда князя Семена Слуцького. Разом чоловіки їздили на полювання, разом вони пішли на битву з татарами. У бою князь Костянтин врятував друга, привіз його пораненого додому, але невдовзі вони попрощалися навіки. Цього ж року Острозький овдовів. Хотів посвататися до красуні-вдови Анастасії Слуцької, але вона дала обітницю бути вірною першому коханню, тому навіть не заїздив до неї в гості.

Коли ж татари оточили Слуцький замок, Костянтин Острозький з військом прийшов на допомогу. Від князя-визволителя не відводила очей 12-річна Леся (Олександра) Слуцька, дочка друга. І хоч сивим полином уквітчалася чуприна Острозького, 64-річний вдівець посватався і Леся йому не відмовила. Їхній син – Василь Костянтин ІІ став славою України.

Помер князь Костянтин Острозький 11 вересня 1530 в Турові, похований у Києво-Печерській лаврі. От тільки чомусь муляла його домовина московитам: за часів Петра Олексійовича цар санкціонував пожежу 1718 р. в Успенському соборі, під час якої згоріли всі князівські документи, навіть мармурова кришка гробівця; восени 1941 р. радянці остаточно підірвали храм.

У Острозі, 36-річний хрещеник князя Костянтина І, Дмитро Вишневецький закохався у 14-річну Гальшку (Лізавету), онуку свого хрещеного батька князя Костянтина І, дочку Іллі та Беати Острозьких. Та впала дівчина в око й князю Сангушку, який узяв замок у Острозі й змусив священика здійснити таїнство шлюбу. Так Гальшка стала Сангушко, про її нещасливу долю написано чимало. З того часу Дмитро Вишневецький не закохувався.

Ганна ЧЕРКАСЬКА