ПРАГНЕМО ДО НОВИХ ЗВЕРШЕНЬ

Напередодні дострокових виборів до Верховної Ради ми звернулися до народного депутата України Олени СОТНИК з проханням поділитися своїми думками щодо діяльності народних обранців нинішнього скликання Українського парламенту та чого чекати від складу депутатів наступної каденції.

– Приймається закон про вибори. Як Ви його оцінюєте?

– Перше. Вважаю, що це найкращий закон, з тих, які були за всі часи Незалежності. З однієї причини: люди можуть впливати на пересування кандидатів в списку. Відповідно навіть тоді, коли в списку опиниться недостойний або з поганою репутацією кандидат, а це трапляється з різних причин: інколи політичні сили шукають фінансові ресурси, чи, скажімо, адміністративну підтримку, то виборці зможуть самі такого кандидата відсунути на маргінес і вирішити, хто в цій політичній силі найдостойніший. Це чудовий, ключовий запобіжник.

Звичайно, там передбачена також і процедура відкликання депутатів. Побачимо, як вона буде виглядати в кінцевому варіанті. Тому, як ви бачите тепер, відбувається не ретельний розгляд законопроекту, а його імітація. Ми не йдемо по розгляду законопроекту ми йдемо по таблиці. В залі немає відповідної кількості депутатів, ніхто не голосує. Кінцеву ж редакцію має проголосувати комітет. Після того вона буде винесена в сесійну залу для голосування.

– З усього видно, що Ви у Верховній Раді почуваєте себе, як риба у воді. Як оцінюєте свою роботу?

– Чесно скажу, що не задоволена результатами своєї роботи. Можливо, тому, що я перфекціоністка. Насправді в мене 97 законодавчих ініціатив, які за цей час внесла до Верховної Ради, але тільки десята частина з них стала законами. Є для мене декілька законів стратегічно важливих. Наприклад, законопроект «Про державну політику у сфері євроінтеграції», який може не тільки наблизити Європу до України, а й побудувати Європу в Україні. Він для мене є принциповим. На жаль, блокується великими фракціями, ніхто не хоче змінювати правила, ніхто не хоче жити за європейськими правилами. І коли мене питають: чому я вирішила піти знову до парламенту, чому змінила політичну силу, то відповідаю, що політик має робити щось добре і бути результативним. Я йду з партією «Сила і честь». Вони запевнили, що підтримають і допоможуть в законодавчих ініціативах реалізувати те, що не вдалося за це скликання. Якщо пройдемо до наступного парламенту, партія «Сила і честь» буде в коаліції. Коаліція – це відповідальність і можливість приймати рішення і на щось впливати, не бути просто критиканом влади, а реально щось робити. Дуже сподіваюся, що будемо мати таку можливість, і я зможу як політик і депутат зробити набагато більше.

– Перфекціонізм – це прагнення до досконалості, до найкращого і віра, що цього можна досягти. А що може бути краще в науковому світі за Єльський університет. Чули, що ви там будете навчатися?

– Так. Я буду навчатися в Єльському університеті. У мене передбачена ціла сесія. Я можу обрати будь-яких професорів, будь-які курси і чотири місяці провчитися в Єлі.

– Не сумніваюся, що це будуть найвидатніші професори і найдосконаліші курси і, звісно, не менш чудовий результат.

Спілкувався Ігор КРАВЧУК