ПРОВЕДЕНО ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ СЕМІНАР-ТРЕНІНГ

З метою забезпечення виконання Указу Президента України від 25.08.2015 №501/2015 «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини», зокрема Стратегічного напряму «Забезпечення права на охорону здоров’я» та розпорядження КМ України від 23.09.2016 р. № 590-р «Про затвердження плану заходів з виконання у 2016 році Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації конвенції ООН про права дитини» у Черкаській області було проведено один з перших семінарів-тренінгів «Міжнародна класифікація функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я, критерії встановлення інвалідності та отримання реабілітаційних послуг» (МКФ) для лікарів закладів охорони здоров’я, лікарів медико-соціальних комісій, реабілітологів, соціальних працівників щодо імплементації положень Міжнародної класифікації фунціонування у сучасну медичну практику.

Міжнародна класифікація функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (МКФ) має на меті визначити уніфіковану і стандартизовану мову та схеми опису станів здоров’я та станів, пов’язаних із здоров’ям. Воно впроваджує визначення компонентів здоров’я та деяких пов’язаних із здоров’ям компонентів добробуту (таких, як освіта та праця). МКФ відійшла від класифікації «наслідків захворювання» та стала класифікацією «компонентів здоров’я».

«Компоненти здоров’я» визначають складові здоров’я, в той час як «наслідки» зосереджуються на впливі захворювань або інших станів здоров’я на кінцевий результат.

За ініціативою Міністерства охорони здоров’я України МОЗ наприкінці 2018 року було проведено школу для національних тренерів з питань МКФ, які навчатимуть медичних працівників, працівників соціальної та освітньої сфер користуватись новою для України класифікацією. Навчання було організовано МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (УФГЗ) та відбувалося за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC).

Ініціаторами та виконавцями одного з перших в державі семінарів-тренінгів для лікарів закладів охорони здоров’я, лікарів медико-соціальних комісій, реабілітологів, соціальних працівників щодо імплементації положень Міжнародної класифікації фунціонування у сучасну медичну практику стали: Департамент охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації (начальник Управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Лобас М. В. ) та КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР» (директор – заслужений лікар України, професор Лепський В. В.) під егідою Державного закладу «Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров’я України» (ректор – член-кор. НАМН України Перцева Т. О.). Захід було проведено у лютому 2019 року національним тренером України з питань МКФ, канд. мед. наук, доцентом кафедри медико-соціальної експертизи і реабілітації ФПО ДЗ «ДМА» Борисовою І. С.

Захід було розпочато врученням грамоти представником «Конфедерації громадських організацій інвалідів України» в Черкаській області колективу фахівців Дніпропетровської медичної академії за плідну спів-працю з питань реабілітаційної допомоги особам з інваліднісю та учасникам АТО.

Для розвитку реабілітаційної допомоги в Україні нашому суспільству необхідно змінити саме розуміння «інвалідності» на сучасне поняття – обмеження життєдіяльності та функціонування. Така потреба постала після висновків експертів Оціночної місії ВООЗ, які нещодавно здійснювали комплексну оцінку системи реабілітації в Україні .

Зміна моделей ставлення до людини з певними обмеженнями у світі відбулась п’ятнадцять років тому. Медична модель обмеження життєдіяльності, на якій поки ще базується вітчизняна охорона здоров’я, передбачає розподіл осіб на здорових та хворих. Лікарю відведено керівну роль у відновленні хворої особи, а хвороба залишається персональною проблемою постраждалого. Медицина рятує життя людини, але не допомагає людині, що залишилась нерухомою, сліпою або з ампутованою кінцівкою жити далі та пристосуватись до суспільного життя.

Медико-соціальна модель обмеження життєдіяльності, яка є основою МКФ, відповідає на питання, до якої межі можна відновити постраждалу функцію людини, та коли треба її компенсувати, як забезпечити доступність навколишнього середовища для пацієнта з паралізованими кінцівками та надати можливість займатися улюбленою справою, навчатися та працювати, як людині підібрати зручний та ефективний спосіб відновлення, які фахівці з реабілітації потрібні для найкращого відновлення функцій організму?

Міжнародна класифікація функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, допомагає оцінити навіть людину, яка не хворіє. В реабілітаційній практиці будуть використовуватись обидві класифікації – МКФ та МКБ-10. Дві особи з однією і тією самою хворобою можуть мати різні рівні функціонування, а дві особи з однаковим рівнем функціонування не обов’язково мають однаковий стан здоров’я. Таким чином, спільне використання підвищить якість даних для медичних цілей.

Останні роки в країні багато зусиль спрямовано на побудову сучасної системи реабілітаційної допомоги. Активно змінюються пострадянські стереотипи організації, кадрового забезпечення та принципів надання реабілітаційних послуг. Такі категорії фахівців, як фізичний терапевт, ерготерапевт, лікар фізичної реабілітації, перестають бути суто медичними, вони можуть працювати в соціальній, освітній, фізкультурній галузях. А Міжнародна класифікація функціонування обмеження життєдіяльності використовується як в медицині, так і сфері соціального захисту, освіті, економіці, страхування, праці, розробці стратегії соціального та загального законодавства та навіть екології.

По закінченню тренінга кожний учасник отримав іменний сертифікат про участь у заході.