УРОЧИСТОСТІ БІЛЯ ПЕРЛИНИ ЧЕРКАС

Наступного дня після святкування ювілею Владлена ЛЕПСЬКОГО в Черкасах біля Храму на честь «Ікони Чорнобильський Спас» відбулося урочисте нагородження знаних лікарів, відомих особистостей.

Ведучий заходу – голова оргкомітету всеукраїнської програми «Золоті руки країни» Олексій Малігонов зазначив, що Владлен Володимирович творить дива. Йому підвладне те, про що інші можуть тільки мріяти. Як хірург він рятував пацієнтів від фізичних недуг, а нині лікуєте душі людей. Брати Лепські спромоглися звести унікальний, єдиний в православному світі Храм на честь «Ікони Чорнобильський Спас». І не випадково проводити заходи біля цього святого місця, нагороджувати дос-тойників – стало честю і доброю традицією.

Отже, Почесним знаком «Святитель Лука – Чорнобильський Спас», який теж був запроваджений Владленом Лепським, були нагороджені:

Шнайдер Станіслав Аркадійович, доктор медичних наук, професор, директор ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»;

Скиба Василь Якович, завідувач кафедри терапевтичної стоматології Одеського національного медичного університету, доктор медичних наук, професор, член атестаційної комісії НАМН України, член експертної комісії по стоматології МОЗ України, Заслужений лікар України;

Фелештинський Ярослав Петрович, лікар-хірург і науковець, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри хірургії та проктології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика МОЗ України, Заслужений лікар України;

Канюра Олександр Андрійович, професор, доктор медичних наук, Заслужений лікар України, проректор Національного медичного університету імені О. О. Богомольця;

Шевчук Петро Іванович – санітарний лікар, підприємець;

Науменко Леонід Юрійович, доктор медичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи Дніпропетровської державної медичної академії, завідуючий кафедрою медико-соціальної експертизи;

Борисова Інна Станіславівна, доктор медичних наук, доцент, лікар-терапевт, має вищу лікарську категорію, завідувач кафедри медико-соціальної експертизи і реабілітації Дніпропетровської державної медичної академії;

Березовський Віталій Миколайович, доцент, кандидат медичних наук, лікар-терапевт, має вищу лікарську категорію, кафедра медико-соціальної експертизи і реабілітації Дніпропетровської державної медичної академії;

Червонописький Андрій Васильович, старший лікар-хірург Центрального шпиталю Служби безпеки України, полковник. За 30 років лікарської практики провів близько 50 тисяч успішних хірургічних операцій, з яких більшу частину – саме у шпиталі СБУ. Андрій Васильович є діючим хірургом у зоні АТО у кратній ротації. По декілька разів на рік перебуває у зоні як хірург;

Черняк Сергій Іванович, заступник начальника управління, начальник відділу Управління медико-соціальної допомоги населенню МОЗ України;

Полях Сергій Григорович, завідувач Центру діагностики новоутворень обласного онкодиспансера. Йому було особливо приємно, оскільки нагороду отримав у свій день народження;

Волчкова Наталія Іванівна, лікарка-педіатр. заступник директора Черкаської обласної дитячої лікарні. Як розповів Владлен Володимирович, вона з сім’ї медиків. Її мама понад 50 років життя віддала педіатричній службі. На виклики до дітей по далеких селах їздила ще на підводі. Неважливо яким транспортом, головне, щоб встигнути вчасно надати кваліфіковану медичну допомогу. Були і такі часи.

Наталія Іванівна все зробила, щоб у Черкасах з’явилася дитяча ендоскопія, а тепер і в області. Вона гідно продовжує справу своєї мами.

Малим Золотим орденом Храму «Ікони Чорнобильський Спас» нагороджений Станчук Леонід Васильович.

В урочистій обстановці Олександр Шор вручив іменний почесний знак «Святитель Лука – Чорнобильський Спас» Владлену Лепському.

У своєму слові виступаючий наголосив, що Владлен Лепський багато років займається краєзнавством. Результатом копіткої наукової дослідницької роботи стало видання «Історії краю крізь призму символіки: Набутівська сільська рада», яка є тільки главою фундаментальної праці «Гербовник», що налічує майже 2000 сторінок. Вона вже готується до друку. Написана Владленом Володимировичем у співпраці з дослідником Олегом Толкушиним.

Т епле слово про ювіляра висловили й інші учасники заходу. Пропонуємо увазі читачів фрагменти їхніх виступів.

Геннадій ШЕВЧЕНКО радник міського голови, учасник бойових дій, член координаційної ради учасників АТО:

– Владлене Володимировичу, дозвольте привітати вас від імені міського голови, усіх мешканців міста і від себе особисто з ювілеєм.

Не словами, а конкретними справами, щоденною наполегливою працею Ви доводите, що є

справжнім черкащанином. Цей парк, більярдна, що тут була, пам’ятає Владлена Володимировича ще зовсім юним. На жаль, з часом чудове місце занепало і стало мало не смітником.

Завдячуючи Владлену Лепському парк ожив. Нині ми бачимо тут монумент, присвячений учасникам АТО, пам’ятний знак «І мертвим, і живим, і ненародженим» і, звісно, Храм на честь «Ікони Чорнобильський Спас» – перлину й окрасу Черкас.

Сюди хочеться прийти, зайти до Храму і помолитися. І все це завдяки одній людині – Владлену Лепському.

Ось справжній патріотизм, любов до своєї землі, держави, міста, родини і кожної окремої людини. Радий бути його товаришем.

Станіслав ШНАЙДЕР, доктор медичних наук, професор, директор ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»:

— Дуже вдячний за запрошення і гордий тим, що міг бути присутнім на ювілеї нашого великого друга Владлена Володимировича, а сьогодні отримати високу нагороду. Не одне десятиліття ми йдемо разом по життю. У нас багато переплітається в плані науки, клінічних супроводжень. Владлен Лепський зі своїм братом Вячеславом беруть участь у всіх медичних симпозіумах і конференціях. Вони є генеральними і платиновими спонсорами наших заходів. Їх знає вся країна. Внесок братів Лепських у реформування віт-чизняної стоматології – безцінний.

Шістдесят років для такої людини – це мізер. Вірю, що попереду – нові досягнення. Від усієї душі бажаю здоров’я і довголіття.

Леонід НАУМЕНКО, доктор медичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи Дніпропетровської державної медичної академії, (спілкувалися напередодні вручення нагород. – Кор.):

– Владлен Лепський, який дуже багато зробив для української медицини, успішно прославляє свій край.

Дніпропетровська медична академія ставиться до нього з великою повагою і теплими почуттями. Багато наших учнів, курсантів, читаючи підручники, які ми спільно видаємо з професором Владленом Лепським, цінують його великий внесок у справу післядипломної освіти лікарів медико-соціальної експертизи. Дякуємо всім, хто спільно з Владленом Володимировичем йде по життю і творить добро.

Інна БОРИСОВА, доктор медичних наук, доцент, лікар-терапевт, має вищу лікарську категорію, завідувач кафедри медико-соціальної експертизи і реабілітації Дніпропетровської державної медичної академії (спілкувалися напередодні вручення нагород. – Кор.)

– Ювілей Владлена Володимировича – це свято всіх, кого він запросив до себе. З ним ми не тільки дружимо, а й тісно співпрацюємо на благо незахищених верств населення, якими є люди з обмеженими фізичними можливостями. Поруч з Владленом Володимирович ми і самі навчаємося і навчаємо лікарів України, щоб вони працювали так, як працює Владлен Лепський, як працює очолюваний ним КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР».

Особливо важливі його наукові роботи щодо впровадження інклюзивного туризму в Україні, адаптації людей з обмеженими фізичними можливостями в суспільство.

З гордістю згадую Перший міжнародний конгрес з інклюзивного туризму в Умані, ініціатором якого був Владлен Володимирович. Ми започаткували цю роботу, і я переконана, що вона розвиватиметься й надалі. Колосальною подією в науковому житті Української медицини є видання праці «Енциклопедія інклюзивного туризму», над яким ми теж працювали.

Як на мене, то це і є вагомим кроком, щоб стати врівень з європейською спільнотою.

Н а завершення урочистого заходу священно-служителі Храму «Ікони Чорнобильський Спас» заспівали «Многії літа», які із задоволенням підхопили всі присутні. «Все відбулося по-людськи», – як любить казати Владлен Володимирович.

Спілкувався Ігор КРАВЧУК