ГОЛОВНЕ ЗАВДАННЯ — ЗМІНИТИ СВІДОМІСТЬ ЛЮДЕЙ

Володимир ФАРМАГЕЙ:

ГОЛОВНЕ ЗАВДАННЯ — ЗМІНИТИ СВІДОМІСТЬ ЛЮДЕЙ

Ми побували в селі Дібрівці Тетіївської ОТГ, щоб поспілкуватися з виконуючим обов’язки старости успішного населеного пункта Володимиром ФАРМАГЕЄМ

— Володимире Володимировичу, село Дібрівка віднедавна входить до Тетіївської ОТГ. Чим зумовлений такий крок?

— Це вимога часу і альтернативи такому рішенню немає. Річ у тім, що демографія змінюється не в кращий бік, і взаємовідносини між селами та районом, що були в минулі часи, уже не відповідають сучасним реаліям. На сьогодні вже не потрібно такої кількості людей для обслуговування земельних ресурсів, працівників соціальної сфери. Нагромадилися проблеми і у медичних закладах: фельдшерсько-акушерських пунктах, дільничних амбулаторіях. Їх потрібно вирішувати, але це має бути не пасивне пристосування до нових умов, а вдумливе визначення основних пріоритетів та активне впровадження реформ, що дозволять втілювати в життя принципи соціальної справедливості й забезпечити постійне підвищення добробуту.

Увійшовши до Тетіївської ОТГ на території Дібрівського старостату згідно з рішенням Тетіївської міської ради, було утворено комунальне підприємство «Дібрівський аграрний ліцей», який за своїм форматом несе, на даний момент, функціонал опорної школи, але ще такою не є в повній мірі, бо ще не набрали певної кількості дітей. Має бути біля двохсот і щороку ліцей поповнюється учнями з сусідніх шкіл, тож напрям обрано правильно. Ліцей, в першу чергу, буде забезпечувати кваліфікованими кадрами сільськогосподарські підприємства Тетіївської ОТГ, молоді не потрібно буде шукати роботу далеко від дому. Ліцей підписав меморандум про співпрацю з Національним університетом біоресурсів і природокористування (у минулому — Українська сільськогосподарська академія). Погодьтеся — це вже неабияке досягнення.

— Як відомо, ви успішно вирішуєте питання благоустрою. Поділіться досвідом.

— Коли мене обрали сільським головою Дібрівки і стало очевидним, що за все відповідаю особисто, відразу ж узявся вирішувати питання благоустрою. Ця проблема настільки вагома й очевидна, що нею потрібно займатися ґрунтовно. Тобто, необхідна була структура з благоустрою нашого населеного пункту.

Ми обговорили цю пропозицію з депутатським корпусом, подискутували, зважили всі «за» і «проти». Зрештою, створили КП «Дібрівка-обрій», яка із створенням ОТГ була розширена і поповнилася працівниками з 13 сіл, які ми обслуговуємо сьогодні. Комунальне підприємство базується в Дібрівці, має свій офіс. «Дібрівка-обрій» засвідчила свою ефективність, а конкуренція між комунальними підприємствами тільки підвищує якість послуг.

Зрозуміло, одне із головних завдань — видалення сміття. Сьогодні КП «Дібрівка-обрій» підписала понад 1000 договорів про сміттєвидалення. Думаю, що для України це безпрецедентний результат. Мине рік-два і, я переконаний, що 90 відсотків домогосподарств підпишуть договори про сміттєвидалення. На черзі — питання сміттєпереробки.

Про це сьогодні згадуємо з легкістю, а на той час ситуація була на межі екологічної катастрофи, адже на території нашої сільської ради було три стихійні сміттєзвалища. Сміття звозили вже з сусідніх сіл і так тривало роками. Все це було утилізовано і сьогодні у нас, фактично, стихійних сміттєзвалищ немає. Приємно вражений, що люди несуть сміття у баки. Згідно з договором оплата з господарства становить 24 гривні на місяць. Ці кошти, звісно, не покривають витрати, але, принаймні, дисциплінують. Змінимо психологію — зміниться ставлення до землі, на якій живемо.

Майже на сто відсотків у нас освітлено село. Хочемо освітлити ще територію школи. КП «Дібрівка-обрій» отримала ліцензію на проведення монтажних робіт з освітлення і тепер здійснює їх на території ОТГ.

Велику роль в об’єднанні громад відіграв голова ОТГ Руслан Володимирович Майструк. Це — справжній лідер: вольовий, енергійний та ще й з європейським досвідом. Руслан Володимирович не сумнівався у перспективі ОТГ, відважно взявся за справу хоча, безперечно, реально бачив всі труднощі і в першу чергу, пов’язані вони з ментальністю наших людей. Все ж він запалив цією ідеєю громади Тетіївського району, переконав не боятися труднощів, сміливо долати рудименти минулого і досяг позитивного результату.

Ми ж йшли в авангарді децентралізації, пробили багато стін: недовіри, сумнівів. Далі вже буде легше, бо позитиву стає все більше. Власним досвідом ми вже можемо поділитися з іншими, тож, користуючись нагодою, запрошую.

Головне завдання — не тільки формально запустити процес децентралізації, але й змінити свідомість людей. Люди мають самі гуртуватися і пропонувати рішення, ініціатива має йти знизу. Староста чи голова ОТГ має ретранслювали волю і бажання громади, його завдання — сформувати інституції на місцях, які будуть реалізовувати всі цінні ідеї і пропозиції. Ми назвали їх громадські самоорганізаційні округи і я переконаний, що процес самоорганізації буде продовжуватися. Наведу приклад: без будь-якої ініціативи зверху люди зібралися, пішли до аграрія поспілкувалися, попросили облаштувати дитячий майданчик, і він це зробив. Потім посадили дерева. Це вже діяльність і спілкування. Так і відбувається спонтанне об’єднання, яке згодом структурується. Люди ідуть в цьому напряму інтуїтивно і стають господарями, а староста, голова ОТГ має це підтримувати, допомагати організаційно. Це має відбуватися не тільки за принципом кутків, вулиць, а, наприклад, профспілки орендодавців, освітян, медиків. Якщо орендодавці об’єднаються за «польовим» принципом, то вони зможуть зовсім по-іншому розмовляти з орендарем і всі ресурси, які в них є, зможуть використовувати ефективніше. На мою думку, це і є формування громадянського суспільства в Україні і поки ми цей історичний шлях не пройдемо, годі чекати кращого рівня життя.

Спілкувався Ігор Андріївський